Uutiset

Työkoneet

Site osaa säiliöt: Tuotantoa, huoltoa ja kunnostusta

Kun Kuortaneen Teollisuuspalvelu Oy ryhtyi valmistamaan säiliöajoneuvoja Site-tuotemerkillä, liikkeelle lähdettiin polttonesteiden kuljetuksiin tarkoitetun kaluston valmistamisella. Nyt tuotannossa ovat myös kemikaali- ja jauhesäiliöt. Alusta alkaen Kuortaneella on ollut tarjolla myös huolto-, korjaus- ja tarkastuspalveluita, ja niiden kysyntä onkin kasvanut merkittävästi.

Viennin osuus Siten tuotannosta on noin 20 prosenttia. Kuvan Ruotsiin toimitetussa yhdistelmässä perävaunu on täysin uusi ja autossa on kunnostettu käytetty säiliö. Ruotsin ohella vientiä on myös Norjaan.

Kuortaneella on valmistettu säiliöajoneuvoja alumiinista ja ruostumattomasta teräksestä jo vuodesta 1975 saakka. Alkujaan valmistava yhtiö oli nimeltään Siirtotekniikka Site Oy, jonka mukaan tuotteetkin olivat pitkään Site-merkkisiä huolimatta siitä, että yhtiö muuttikin nimeään. Site on alan ihmisille tuttu nimi yhä edelleen.

Muutaman vuoden ajan ajoneuvosäiliöitä ja säiliöperävaunuja valmistettiin Kuortaneella toisella nimellä, kunnes keväällä 2016 Kuortaneen Teollisuuspalvelu Oy – Kutepa – osti tuotannon ja otti Site-nimen uudelleen käyttöön. Samalla sulkeutui tietyllä tavalla ympyrä, sillä jälleen ovat teollisuuden ja ajoneuvojen säiliöt saman yhtiön tuotevalikoimassa, aivan kuten olivat Siten alkuaikoinakin. Kaiken lisäksi Kutepan omistajat Juha Kattelus ja Markku Takala ovat ennen omaa yrittäjäuraansa työskennelleet Sitellä.

Site-tuotevalikoimassa ovat kemikaalien, polttonesteiden sekä jauhemaisten aineiden kuljetuksiin tarkoitetut autosäiliöt ja säiliöperävaunut. Viime vuonna aloitettu kemikaalisäiliöiden tuotanto on kasvanut merkittäväksi osaksi Siten tuotantoa.

Pitkät puoliperävaunut kiinnostavat

”Tammikuussa muuttuneet mittasäädökset ovat näkyneet meillä selkeästi tuotannossa. Pitkät, viisiakseliset säiliöpuoliperävaunut ovat kiinnostaneet asiakkaitamme. Niitä on tilattu useita, ja niitä on jo valmistunutkin”, sanoo Ville Ala-Salmi, joka Kutepan Site-myyntitiimissä vastaa polttonestesäiliöiden myynnistä. Kuin vakuudeksi, tehtaalla oli Konepörssin vierailupäivänä valmistuksessa juuri polttonestekuljetuksiin tarkoitettu pitkä puoliperävaunu.

Nykyiset mittasäädökset mahdollistavat pitkien, jopa viisiakselisten puoliperävaunujen käytön muissakin kuin erikoiskuljetuksissa. Tämäkin puoliperävaunu saa valmiina alleen viisi akselia, ja lähtee aikanaan polttonesteiden kuljetukseen.

Jauhemaisten ja rakeisten aineiden kuljetuksiin tarkoitettuja paineistettavia niin sanottuja bulk-säiliöitä Site valmistaa kippaavina ja kiinteinä, joissa säiliö on ”makuullaan”. Ruotsissa suositaan etenkin eläinrehun kuljetuksissa niin sanottuja pallosäiliöitä, joissa jokainen osasto voidaan paineistaa erikseen. Siten tilauskirjassa on merkintä tällaisestakin säiliöstä, joka toimitetaan ruotsalaiselle asiakkaalle ensi vuoden puolella.

”Uusien yksiköiden tuotanto on myyty ensi vuoden keväälle saakka. Tuotannon suhteen olemme siinä mielessä hyvässä asemassa, että Kutepan konepajatoimintoja on samassa kiinteistössä, ja pystymme joustavasti käyttämään alumiinin ja erikoisterästen käsittelyn osaavaa työvoimaa siellä, missä on eniten tarvetta”, sanoo bulk-säiliöiden myynnistä vastaava Markus Laikola.

Jälkimarkkinointipalvelut kasvussa

Joskus onni kääntää selkänsä. Onnettomuuksien seuraukset hoituvat kuntoon Siten ammattilaisten toimesta. Ajoneuvosäiliöiden parissa työskentelee Sitellä noin 30 henkilöä.

Yhä merkittävämmäksi palveluksi Sitellä on kasvamassa huolto-, korjaus- ja muutostöiden tekeminen säiliöajoneuvoihin. Päivittäistä työtä ovat myös säädettyjen määräaikaistarkastusten ja mittarivakauksien tekeminen. Säiliöt ja perävaunut varusteineen tarvitsevat huoltoa siinä missä muutkin ajoneuvojen päällirakenteet ja toimilaitteet. Site toimii Pohjoismaissa MHS Siloking -kompressoreiden maahantuojana, ja runsasta varaosavalikoimaa pidetään varastossa myös muihin kompressorimerkkeihin.

Huollot, korjaukset, muutostyöt ja tarkastukset ovat Sitellä jokapäiväistä toimintaa. Kuvan autossa säiliö on peräisin edellisestä autosta, joka oli kolmeakselinen. Ennen asennusta säiliö on pidennetty uuteen neliakseliseen alustaan sopivaksi ja kunnostettu uuden veroiseksi.

”Säiliöt ja perävaunut ovat kestäviä tuotteita. Usein niitä voidaan modernisoida sen sijaan että tehdään kokonaan uusi. Perävaunuun voidaan uusia akselit ja muu tekniikka, mutta runko ja säiliö jatkavat kunnostettuina edelleen. Säiliö voidaan myös pidentää, jos alusta vaihtuu useampiakseliseksi”, kertoo Ala-Salmi ja lisää, että luonnollisesti myös vauriokorjaukset hoituvat Sitellä.

Laadun takeena osaavat tekijät

Site-tuotteet ovat käyttäjien keskuudessa tunnettuja korkeasta laadustaan. Laadun kulmakivenä ovat vankka työntekijöiden ammattitaito, Kutepa Groupin laaja-alainen osaaminen sekä luotettavien lähialueella toimivien alihankkijoiden verkosto.

Kutepan Site-yksikkö on tällä hetkellä yksi Pohjoismaiden suurimmista säiliöajoneuvovalmistajista. Kaikkia valmistettavia säiliöitä ei rakenneta valmiiksi tuotteiksi omassa hallissa, vaan Kutepa toimii myös sopimusvalmistajana toisille päällirakenne- ja perävaunuvalmistajille.

Lue myös: Monipuolista osaamista Kutepa Groupilta

 

 

Lue seuraavaksi