Uutiset

Työkoneet

Rotator Lieto varustelee alle yhdeksäntonnisia

Runsas varustelutaso on hiljalleen levinnyt myös yhä pienempään maarakennuskalustoon. Kaikki mausteet ja sitä kautta paras mahdollinen kuljettajamukavuus halutaan jo kokoluokkiin alkaen 1,5-2 -tonnista. Tämä tietää kiirettä Rotatorin varustelua tekeville asentajille.

”Olemme siirtäneet Pirkkalasta minikaivukoneiden varustelua Lietoon. Sen avulla olemme saaneet purettua runsasta kuormaa siellä. Näin pystymme nopeuttamaan asiakastoimituksia kauttaaltaan”, aloittaa myyntipäällikkö Janne Salomäki.

Rotator on keskittänyt minikaivukoneiden varustelua pitkälti nyt Lietoon. Samalla on vapautettu Pirkkalan kapasiteettia suurempien koneiden varusteluun.

Varustelua minikaivukoneisiin tehdään toki myös muualla, esimerkiksi Seinäjoella. Liedossa sitä on tehty jo vuoden päivät ja nyt on päästy hyvään vauhtiin.

Henry Leino.

”Teemme korjaamolla paljon myös asiakastöitä. Kun asiakas tarvitsee nopeaa apua huoltoihin tai korjauksiin, niin tarvittaessa varastokoneisiin tehtävät varustelut keskeytetään, ja niihin palataan sitten, kun apu on annettu. Olemme varustelutöiden ansiosta saaneet korjaamohenkilökunnan työtunnit entistä tehokkaampaan käyttöön”, kertoo Liedossa myyntiä hoitava Henry Leino.

Henkilökunnan määrä on kasvanut samalla, kun töiden määrä on lisääntynyt. Leinon lisäksi Liedon kiinteistössä työskentelee kahdeksan muuta, joista yksi on korjaamon työnjohtaja ja yksi hoitaa varaosia. Kuusi asentajaa tekee huoltoja, korjauksia ja varustelua.

”Täällä liiketoiminta on ollut hyvässä kasvussa niin myynnin kuin jälkimarkkinoinninkin osalta. Varustelu on tuonut halliin paljon lisää niitä töitä, jotka vaativat erikoisosaamista. Esimerkiksi Webasto-lisälämmittimien asennuksessa teemme nyt kaiken itse johtosarjojen modifioinnista lähtien”, jatkaa Leino.

Myös varaosia löytyy Liedosta, missä varaston nimikemäärä on noin 400.

”Nämä hyllyt sisältävät pääasiassa suodattimia ja muita huolto-osia. Toki myisin muitakin, mutta kun niitä ei vain kysytä”, lisää varaosista vastaava Mikko Anttila viitaten siihen, että Hitachi kestää isältä pojalle.

Kolmetonninen Kerimäelle

Huoltohallissa on vierailuhetkellä helmikuussa useampikin kaivukone varustelussa. Yksi Hitachi ZX33U-6 (3,7 t/18,8 kW) on juuri valmiina ja lähdössä Kerimäelle, asiakkaana Viherurakointi J Merta. Kone on varusteltu monipuolisesti.

Dynaset hydraulitäry HVB350 antaa kauhan sylinterille pienen edestakaisen liikkeen, jonka aiheuttaman tärinän ansiosta kauhan tunkeutuvuus ja tyhjentyminen tehostuvat.

Puomin päässä valmiina kallistamaan ja pyörittämään on SMP ST6. Keskusvoitelujärjestelmä ja lisävaloja on myös asennettuna. Erikoisempi lisävaruste on Dynasetin hydraulitäry HVB350, joka antaa kauhan sylinterille 10 millimetrin nopean edestakaisen liikkeen.

”Ostin jo aiemman koneeni eli Komatsu PC30:n käytettynä Henry Leinolta. Nyt kun se tuli vaihtoikään, tiedustelin tutulta mieheltä seuraavaa vaihtoehtoa. Päädyttiin 3,7 tonnin malliin, joka on minulle se oikea koko. Teen kaikenlaisia viherrakennustöitä sekä niihin liittyen esimerkiksi kaapelikanaaleja ja salaojituksia. Nyt jätevesijärjestelmät ovat ajankohtaisia ja Hitachi on juuri sopiva ahtaille kesämökkitonteillekin”, aloittaa koneen hankkinut Jukka Merta.

”Rakentamisen puolella tällä alueella on ollut aika hiljaista, enemmänkin on tehty esimerkiksi vanhojen salaojien peruskorjauksia. Sähköyhtiölle on kaivettu kaapeliojia jne. Työt painottuvat sulan maan aikaan. Silloin työllistän itseni lisäksi pari kolme muutakin ihmistä”, jatkaa Merta.

Jukka Merta Kerimäeltä sai Liedossa varustellun Hitachi ZX33U-6 -kaivukoneen käyttöönsä hyvissä ajoin ennen viherrakentamisen sesongin alkua. Monipuolisesti varustellun koneen ensityypit mies ottaa omakotitalonsa pihamaalla.

”Valitsin SMP:n, noin 150 kiloa painavan pyörittäjän, sillä tämä malli soveltuu aina kuuden tonnin koneisiin saakka. SMP näyttäisi olevan vankaksi tehty. Toki pieni ylimitoitus tuo turhaa lisäpainoa puomin päähän, mikä lyhytperäisessä koneessa ei ole eduksi. Tässä pihalla tuntumia ottaessani ei kyllä tunnu kone pahasti nyökkivän.”

Hydraulitäryä Merta suunnittelee käyttävänsä pääasiassa esitiivistykseen. Kun teiden ja katujen katkoja tiivistää jo täyttövaiheen aikana, kaivanto painuu jatkossa vähemmän ja jälkitäytön tarve vähenee. Tiivistys tapahtuu tärisevän kauhan pohjan avulla. Myös salaojien esitiivistys ja samalla tasoitus onnistuu kauhalla ja hydraulitäryllä. Loppusilaus tehdään sitten tärylätkällä.

”Joskus poljen kaivantoja tiiviimmäksi myös teloilla”, lisää Merta.

Dynasetin hydraulitäry on oiva apu myös sitkeää ja tarttuvaa maa-ainesta kauhasta ravistettaessa. Myös routaan saadaan parempi tunkeutuvuus ja kovasta maasta kiviä irrotettaessakin tärinästä on hyötyä.

Helmikuussa Merta harjoittelee uudella koneella omakotitalonsa pihassa. Maa on roudassa jonkin verran, joten viherrakennushommat odottanevat vielä jonkin aikaa.

”Minulla on kuokka- ja luiskakauhat ennestään. Nyt hankin kaupan yhteydessä myös salaojakauhan kaapelihommiin sekä routapiikin ja asfalttileikkurin. Tällä paketilla on hyvä aloittaa kevään sesonki”, päättää Merta.

Pihamaalla on komea rivi sekä varustelua odottavia koneita että niihin osallistuvia miehiä. Henry Leino (vas.) pitää myynnissä huolen siitä, että pajalla riittää naputeltavaa. Jarno Laakso on korjaamopäälliikkö ja Mikko Anttila vastaa varaosista. Asentajat Saku Keppola ja Joni Tamminen hallitsevat sitten sen käytännön työn.

Hitachin minikaivukoneet eli mallit ZX10-ZX85 kootaan uudessa, vuoden 2018 alussa avatussa tehtaassa Hollannin Oosterhoutissa. Alussa valmistusmäärä oli noin 5 000 konetta vuodessa, siitä se on noussut tasaisesti. Nyt kokoonpano toimii kahdessa vuorossa ja linjalta tulee valmis kone ulos joka 12. minuutti.

Keväällä 2019 esiteltiin Hitachin minikaivukoneiden uusi Stage V -mallisto. Alle 10 tonnin mallisto alkaa tuhannesta kilosta ja järeimmät mallit ovat Baumassa viime vuonna esitellyt, noin yhdeksän tonnia painavat ZX85US-6 ja ZX85USB-6. Väliin sopii monta eri kokoluokkaa.

Lue seuraavaksi