Uutiset

Työkoneet

Rodent jyrsii kerralla syvältä

Rodent on kotimainen, rajuun käyttöön suunniteltu rumpujyrsin, joka vie kaapelointitöiden tehokkuuden uudelle tasolle.  Forssalaisen Teräshelmi Oy:n valmistama jyrsin on suunniteltu erityisesti uranleikkuuseen ja alhaisen melutason ansiosta se soveltuu mainiosti vaikka kaupunkien keskustoissa tehtäviin urakoihin.

Teräshelmi Oy on vuonna 1995 perustettu perheyhtiö, jonka päätyöllistäjinä ovat puolustus- ja prosessiteollisuuden alihankintatyöt. Yrityksellä on jo vuosia ollut yhteistyötä paikallisen maarakennusyhtiön, Forssan Ympäristöurakoinnin kanssa ja heiltä tuli idea kehittää kaapelointitöihin ja varsinkin talvisiin olosuhteisiin soveltuva apuväline. Kehitystyö lähti Teräshelmessä nopeasti käyntiin vuonna 2009 ja sen tuloksena syntyi Rodent RD-700 pyörivä rumpujyrsin. Teräshelmi Oy vastasi jyrsimen suunnittelusta sekä tuotannosta ja ensimmäiset mallikappaleet laitettiin Forssan Ympäristöurakoinnin erittäin vaativiin testeihin.

Koekäytössä vakuuttavaa jälkeä

Forssan Ympäristöurakointi on 12 henkilöä työllistävä maarakennusalan yritys, jonka monipuoliset urakat esimerkiksi kunnallistekniikassa laittoivat Rodentin todelliseen testiin.  Ympäristöurakoinnin Petteri ja Jussi Mikkola kertovat, että aikaisemmilla työlaitteilla saavutettu noin 10 sentin urasyvyys teki urakoinnista hidasta ja vaivalloista. Nyt Rodentin avulla saadaan kerralla jyrsittyä 25 senttiä ja prosessi nopeutuu ainakin kaksinkertaisesti. Samalla jyrsintäprosessin hallinta helpottuu huomattavasti ja esimerkiksi vanhojen kaapelien päältä saadaan maa-aines poistettua hallitusti. Mikkolat kehuvat vuolaasti myös lisävarusteena saatavaa hydraulista tukipyörää, jonka 50 sentin säätöalue riittää käytännössä melkein kaikkiin työtehtäviin. Sen avulla jyrsintä on erittäin tarkkaa ja työn jälki hyvin siistiä.

Käytännön töistä Rodent on suoriutunut ilman lastentauteja, vaikka käyttö on tarkoituksellisesti ollut hyvinkin rajua. Rodentilla on takanaan yli 500 tuntia esimerkiksi asfaltin sekä betonin jyrsintää ja sillä on ongelmitta hoidettu muun muassa maantiesillan kovan suojabetonin poistaminen. Jyrsin tekee myös poistetusta aineksesta erittäin pienirakeista, minkä ansiosta aineksen uudelleen käyttö on helppoa. Erityiskiitoksen Mikkolat antavat Rodentin melutasolle, joka on vaikkapa iskuvasaraan verrattuna huomattavasti alhaisempi. Näin jyrsin soveltuu esimerkiksi kaupunkien keskustoihin ja muihin kohteisiin, joissa äänen taso saattaa aiheuttaa ongelmia.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet

Harju kertoo, että Rodent soveltuu erityisesti kunnallistekniikan töihin, mutta sen käyttö on järkevää aina, kun tarvitaan helppoa käytettävyyttä, siistiä jälkeä, tehokkuutta sekä matalaa melutasoa. Työkoneeksi sopii parhaiten 15-25 tonnin kaivukone, jolla Rodent suoriutuu vaikeimmistakin tehtävistä. Jyrsimen tuotanto on jo vauhdissa ja Teräshelmi Oy järjestää tuotteesta kiinnostuneille työnäytöksiä aidoissa olosuhteissa. Samoin Teräshelmen kotisivuilta löytyy useita videoita, joissa Rodentin suorituskykyyn voi tutustua.

www.terashelmi.fi

Lue seuraavaksi