Uutiset

Työkoneet

Ritchie Bros. Auctioneers – huutokauppoja 60 vuotta

Vuonna 1958 kolme veljestä; John, Ken ja Dave Ritchie pitivät huonekaluhuutokaupan Kelownassa, Brittiläisessä Kolumbiassa Kanadassa, saadakseen rahaa erääntyvän lainan maksuun. Tuosta hetkestä lasketaan yrityksen historian alkaneen. Ritchie Brosin pitämissä huutokaupoissa perusperiaate on pysynyt samana vuosikymmenten läpi: korkein tarjous voittaa aina. Itse huutokaupan prosessi ja teknologia sen ympärillä ovat sen sijaan kehittynyt paljon.

Ritchie Bros. piti ensimmäisen konehuutokauppansa Radium Hot Springsissä, Brittiläisessä Kolumbiassa vuonna 1963. Huutokaupan alkaessa taivas repesi ja täsä viisastuneena veljekset keksivät vielä tänäänkin käytössä olevan systeemin. Koneet ajetaan rampille yleisön istuessa mukavasti teltan suojissa.

Säätila Brittäläisessä Kolumbiassa on talviaikaan ankara. Pakkasta ja lunta riittää. Vuonna 1963 perustajat pitivät ensimmäisen konehuutokappansa taivaan revetessä anatamaan vettä, ja se pakotti keksimään uudenlaisen järjestelmän. Seuraavassa huutokaupassa kalustoa ei myyty enää taivasalla jonosta, vaan laitteet ajettiin teltassa istuvan yleisön eteen. Näin syntyi formaatti, joka on ollut käytössä jo yli 7 000 huutokauppatapahtumassa ympäri maailmaa.

Jo vuonna 1989 tehtiin ensimmäinen livelähetys. Edmontonin lähellä pidetty huutokauppa nimittäin välitettiin suorana lähellä pidettyyn metsäalan konferenssiin, jonka osallistujilla oli mahdollisuus osallistua huutoihin. Interne-sivut avattiin jo vuonna 1996 ja ensimmäinen huutokauppa meni nettiin jo neljä vuotta myöhemmin. Ensimmäisessä webbilähetyksessä ei vielä voinut osallistua ”Online” -tarjoukset otettiin käyttöön 2002. Tämä lisäsi yleisömäärää jokaisessa huutokauppatapahtumassa räjähdysmäisesti.

Huutokauppoihin voi nykyään osallistua älypuhelimella.

Vuonna 2006 Dubain lämmössä oli käytössä ensi kertaa niin sanottu virtuaaliramppi niitä koneita varten, joita on vaikea liikuttaa yleisön eteen. Kuva välittyi huutokauppayleisölle ison videonäytön avulla. Samalla yleisö saattoi nauttia teltan ilmastoinnista, kun ulkona oli nelisenkymmentä astetta lämmintä.

Kaksi vuotta sitten esiteltiin Ritchien kehittämä sovellus älypuhelimille. Nyt jokaisen huutokauppaan maailmanlaajuisesti voi osallistua omalla mobiililaitteella.

Maailmanlaajuinen toimija

Koko 60-luvun veljekset toimivat vain Kanadassa, pitäen huutokauppoja muun muassa Albertassa, Yukonissa ja Manitobassa. Vuonna 1968 Ritchie Brosin konehuutokauppa Edmontonissa ylitti ensimmäistä kertaa miljoonan dollarin rajapyykin. Myöhemminkin Edmonton osoittautui menestyksekkääksi alueeksi pitää konehuutokauppoja. Veljekset päättivätkin perustaa vuonna 1976 juuri Edmontoniin ensimmäisen pysyvän huutokauppa-alueensa. Näin kalustoa alkoi virrata tapahtumiin kuin itsestään.

Ritchie Bros. -huutokauppapiha Hollannin Rotterdamissa, Moerdijkin satamassa.

Kanadan rajojen ulkopuolelle Ritchie Bros. siirtyi 70-luvulla. Aluksi Amerikan puolelle, jossa jo nykyään on 19 pysyvää huutokauppatonttia. Euroopan valloitus alkoi vuonna 1987, jolloin ensimmäiset tapahtumat olivat Englannin Liverpoolissa ja monien suomalaistenkin hyvin tuntemassa Hollannin Rotterdamissa. Ensimmäisestä Rotterdamin huutokaupasta meni paljon kalustoa Falklandin saarille, sodanjälkeiseen jälleenrakennustyöhön.

Seuraavat valloitetut alueet olivat Australia (1990), Meksiko (1995), Lähi-Itä (1997), Afrikka (2003) ja Kiina (2013). New Yorkin pörssiin Ritchie Bros. listautui vuonna 1998 ja kuutta vuotta myöhemmin Toronton pörssiin. 2000-luvun alku oli suurta kasvun aikaa, kun Ritchie Bros. osti useita alan yrityksiä kasvattaen näin liiketoimintaansa entisestään. Merkittävä yrityskauppa nähtiin myös vuonna 2016, kun huutokauppaa internetissä pyörittävä IronPlanet liittyi Ritchieen.

Viime vuonna lanseerattiin uusi internetpalvelu: Marketplace-E. Lue siitä lisää tästä.

Teksti ja kuvat: https://www.rbauction.com/.

Lue seuraavaksi