Uutiset

Työkoneet

Reunalaskennalla lisää suorituskykyä koneisiin

Tutkimusprojektissa EDGE – Edge Analytics for Smart Diagnostics in Digital Machinery Concept – on tutkittu, miten reunalaskennalla voidaan tehostaa työkoneiden ja laivamoottoreiden suorituskykyä.

Reunalaskennalla tarkoitetaan sitä, että antureista saatu mittaustieto käsitellään paikallisesti, eli heti työkoneessa tai muussa kentällä olevassa laitteessa. Reunalaskennan kehittyessä pilvipalveluiden tarjoama data-analytiikka siirretään itse laitteisiin, jolloin tulokset ovat käytettävissä ilman viiveitä ja myös ilman nopeita tietoliikenneyhteyksiä.

Liikkuvissa työkoneissa kokonaishyötysuhdetta on mahdollista lisätä reunalaskennan avulla merkittävästi, tarjoamalla palautetta kuljettajalle työtehtävän suorituksen tehokkuudesta. Työkoneen tehokkuutta saadaan tällöin parannettua kuljettajan ajokokemuksesta riippumatta. 

Laivamoottorien osalta reunalaskennalla mahdollistetaan autonomiset konehuoneet, joissa moottorin kuntoa ja huoltotarvetta seurataan jatkuvasti ja ilman viiveitä. Tällöin moottorin hyötysuhde paranee ja tarpeelliset huoltotoimet voidaan suunnitella jo ennalta tehtäväksi sopivassa satamassa.

Kaksivuotiseen projektiin ovat osallistuneet Wärtsilä, Wapice, Solita, Silo.AI, Top Data Science, Ponsse, Fingrid, Meluta, KNL Networks, Epec, Wasaline, Edupower sekä tutkimusorganisaatiot Tampereen yliopisto, Åbo Akademi ja Vaasan yliopisto. Projektia on rahoittanut Business Finland.

EDGE-projektin tuloksia esitellään julkisessa onlineseminaarissa tiistaina 9.2.2021 klo 9.30–12.00. Klikkaa ilmoittautumislomake tästä. Seminaari on englanniksi.


Lue seuraavaksi