Uutiset

Työkoneet

Rakennusalan suhdannenäkymät sekä ajoneuvonosturin kuljettajan tutkinnon uudistuminen puhuttivat

Valtiovallan terveiset yleiseen taloudelliseen suhdannetilanteeseen toi valtionvarainministeri Jyrki Katainen
Ministeri Katainen selvitteli, Suomeakin ravistelevan taantuman, johtuvan Yhdysvaltalaisesta investointikriisistä, jossa holtittomalla pankkitoiminnalla, on saatu aikaiseksi maailmanlaajuiset ongelmat. Yhdysvaltalaiset pankit ovat taanneet pankkien välisen luottolainauksen jonka tuloksena kukaan ei oikein tiedä paljonko roskaluottoja kullakin pankilla on. Suomen kilpailuetu on ehdottomasti vakavaraiset pankit joita ei tarvitse pelastaa kertoi Katainen.

Tärkeinä taantuman vastaisina työkaluina Katainen nimesi rakennuspuolen elvytyksen sekä peruskorjaamisen. Kataisen mukaan lähiaikoina on aloitettu tai aloitetaan kolmisenkymmentä suurta rakennusprojektia jotka tuovat työtä rakennusalan ammattilaisille.

Ihmisten ja Suomen rahoittajien rauhoittaminen on eräs tärkeä taantuman vastainen työkalu muistuttaa Katainen. Valtiovallan työkaluina tulee olemaan muun muassa tuloverotuksen keventäminen ja kotimarkkinoiden nopea elvyttäminen. Kotimaisen ostovoiman säilyttäminen on tärkeä kotimainen taantuman vastainen tapahtuma, painotti Katainen.

Jotta kotimainen rahaliikenne pystytään pitämään kunnossa joutuu Suomi ottamaan lisää lainaa noin 10 miljardia euroa vuodessa jopa vuoteen 2013 asti. Tällöin voi Suomen laina olla jopa puolet vuosittaisesta bruttokansantuotteesta eli 100 miljardia euroa.

Rakennusalan suhdannenäkymät

Pekka Pajakkala VTT:ltä esitteli VTT:n toimintaa, sekä kertoi rakentamisen nykytilanteesta sen verran, että aktiviteetti on edelleen korkea ja keskeneräisiä töitä on vielä runsaasti. Työllisyys ei tule vähenemään romahdusmaisesti ennen syksyä. Näyttää siltä, että 2009 ja 2010 tulevat olemaan rakennusalalla synkkiä vuosia. Uudisrakentaminen tulee putoamaan jopa -40 % joissakin tyypeissä, mutta onneksi valtion tukemana korjausrakentaminen tulee pysymään plussalla. Infrarakentaminen vähenee elvytyksestä huolimatta muistuttaa Pajakkala.

Ajoneuvonosturipuolella taantuma vaikuttaa raskaasti. Koska lähes kaikkien rakennustyyppien rakentaminen vähenee ja varsinkin ajoneuvonostureille tärkeät marketit, teollisuus- sekä varastorakennukset puuttuvat aloitettavista kohteista kokonaan, koettelee taantuma nosturipuolta kovalla kädellä, pelkää Pajakkala. Myöskin teollisuuden investointien ja koneasennusten väheneminen heikentää nosturien työllistymistä.

Ajoneuvonosturien uudistunut tutkinto

Opetusneuvos Markku Lappalainen kertoi suomalaisesta koulu- ja tutkintojärjestelmästä. Näyttötutkintojärjestelmä, johon nykyiset ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot sekä erikoisammattitutkinnot painottuvat, on nykyaikaa. Pääsääntöisesti tutkintojen perusteet valmistellaan yhteistyössä työelämän edustajien ja kouluttajien kanssa, kertoi Lappalainen.

Ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinnon perusteet on uudistettu. Ennen hyväksymistä se on käynyt läpi koulutustoimikuntakäsittelyn ja keskeisten asiantuntijatahojen lausuntokierroksen, painotti Lappalainen.

Uudessa ammattitutkinnon perusteissa on nyt määritelty entistä selkeämmin ammattitaitovaatimukset, kertoi Lappalainen. Niissä on kerrottu erilaiset tutkinnon osien suoritustavat ja määritetty aiempaa tarkemmin arvioinnin kohteet ja kriteerit, painotti opetusneuvos Markku Lappalainen. Uusi ajoneuvonosturinkuljettajan ammattitutkinnon peruste on otettu käyttöön 1.4.2009 alkaen.

Tilaisuus jatkui

Markku Lappalaisen selventävän esityksen jälkeen puheenvuoron saivat työryhmässä mukana ollut Infra ry:n edustaja Tanja Nieminen sekä nosturinkuljettajia kouluttavan Forssan aikuiskoulutuskeskuksen edustaja Hannu Pitkänen. Molemmat näkivät uudet tutkintoperusteet erittäin hyvinä, mutta esittivät taustastaan johtuen eräitä ongelmakohtia, joihin tuleva käytäntö tuo ratkaisuja.

Päivät jatkuivat viihdekeskus Flamingon rakentamisen ja nostojen järjestely-luennolla sekä yhteistyökumppaneiden Inspectan, Pohjola Pankin sekä Konekeskon puheenvuoroilla.

Perjantai 27.3 vietettiin tutustumalla uuteen Vuosaaren suursatamaan Helsingin Satama Oy:n edustajien johdolla sekä Konekeskon toimintoihin Vantaalla Seppo Turusen, Marko Kierroksen sekä Pekka Mankisen opastuksella. Paluu arkeen ja töihin oli edessä alkuiltapäivästä.

Lue seuraavaksi