Uutiset

Työkoneet

Raide-Jokeri sähköistyy

Lännen-kaivurikuormain muuntautuu täysiveriseksi ratakoneeksi, kun se varustellaan oikeanlaisin lisälaittein. NRC Group Finland hankki viime vuoden keväällä uuden ratavarustellun Lännen 8800M -yhdistelmän. Sitä on alusta saakka käytetty Raide-Jokerin ratasähköistyksen rakentamisessa. Raiteet saatiin valmiiksi elokuussa tänä vuonna ja ajojohtimien asennus valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Raide-Jokeri on kahden kaupungin, Helsingin ja Espoon halki kulkeva pikaraitiotie. Se korvaa vilkasliikenteisen runkobussilinjan 550, jolla nykyään tehdään yli 40 000 matkaa joka arkipäivä. Ennusteiden mukaan määrä nousee vuoteen 2030 mennessä jo lukemaan 90 000 vuorokaudessa, mikä selittää Raide-Jokerin tarpeellisuutta.

Projekti alkoi vuonna 2019. Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen yhdistävän linjan pitäisi olla liikennekäytössä tammikuussa 2024. Roihupellon ratikkavarikolla on jo tehty raitiovaunujen koeajojakin. Noin 25 kilometriä pitkästä radasta 16 kilometriä on Helsingissä ja loput Espoossa.

Rataa tullaan liikennöimään kahteen suuntaan ajettavilla, sähkökäyttöisillä pikaraitiovaunuilla, joiden keskinopeus on noin 25 kilometriä tunnissa. Maksimissaan voidaan ajaa jopa 70 kilometriä tuntinopeutta. NRC Group Finland on rakentanut vuodesta 2019 lähtien Raide-Jokeria osana allianssisopimusta, jonka kokonaisarvo on lähes 400 miljoonaa euroa.

Raide-Jokeri on työllistänyt NRC Group Finlandin Lännen 8800M -ratavarusteltua konetta raitiotien sähköistämisessä viime vuoden keväästä saakka. Raide-Jokerin raideväli on vain 1 000 millimetriä ja Lännen on rakentanut ratavarustuksen sen mukaan kapeaksi. Täydelliseen varustukseen kuuluu myös etukuormaajaan asennettu kaapelikelan kannatin- ja kelauslaite.

”Vedämme ajolankoja taivaalle tässä projektissa yhteensä noin 120 kilometriä. Ratikkavarikko Roihupellossa on jo valmis ja sekin pitää sisällään kolme kilometriä ajolankoja. Lännen-yhdistelmään olemme olleet tyytyväisiä. Alkuperäiset kriteerit sen hankintaan olivat juuri monikäyttöisyys radalla ja sen ulkopuolella, toimiva kiskopyöräveto sekä tehtaan läheisyys jälkimarkkinoinnin palveluja ajatellen”, aloittaa NRC:n työmaapäällikkö Mikko Lompolojärvi työmaalla Helsingin Roihupellossa.

Raide-Jokerin raideleveys on vain 1 000 millimetriä, joka tarkoittaa sitä, että Länkkärissä veto ja jarrutus, sekä radalla ajettaessa myös koneen koko paino, ovat kiskopyörillä. Tällöin radalla puhutaan luokituksesta 9A. Rengaskosketusta ei kapean raidevälin takia kiskon yläpintaan saa. Toki Länkkärin kumipyörävedollakin voi ajaa silloin, kun radan vierestä löytyy tasaista pintaa. Silloin on kysymyksessä luokitus 9C.

NRC:n ajolankojen vetoryhmään kuuluu Länkkärin ja sen kuljettajan lisäksi kurottaja, jonka korissa työskentelee kaksi asentajaa. Työtä tehdään kahdessa vuorossa.

Täydellinen varustus

Peruskone Lännen 8800M ja sen kiskopyörästö eivät vielä riitä yksinään täydelliseen johdintyöskentelyyn. Ajojohtimien asennustöissä tarvitaan monenlaista muutakin lisävarustetta.

NRC:n koneessa on Lännen L1900 -henkilönostin kahden hengen korilla, jonka suurin työskentelykorkeus on 19 metriä. Nostimessa on myös pylväspidin pystytettävien pylväiden tukemiseen.

”Me käytämme koria pistemäisissä töissä, muun muassa pylväiden kalustuksessa ja erottimien asentamisessa sekä ryhmässä mukana kulkevan kurottajan apuna”, toteaa Lompolojärvi.

”Nostimen sähköinen käännön rajoitin on turvallisuustekijä. Kaikki hallinnat korissa ja tietenkin myös ohjaamossa ovat sähköhydraulisia ja siksi tarkkoja. Korista käsin myös peruskoneen dieselmoottorin voi sammuttaa ja käynnistää”, tiivistää vientijohtaja Juhani Kaitila Lännen Tractors Oy:stä.

Kätevä yksityiskohta on myös tukijalkoihin asennetut nivelletyt pohjalevyt.

”Ratapenkat lähtevät usein nousemaan jyrkästi radan sivusta, joten koneen tukeminen onnistuu hyvin kalteviinkin pintoihin liikkuvien pohjalevyjen ansiosta”, kertoo kuljettaja Henri Vuorialho.

Eikä varustelu vielä tähänkään lopu. Ajojohtimien asennuksessa käytössä on niin sanottu ”asennustikku”, jonka avulla suoritetaan ajo- ja kannatinlankojen asennus. Kahdella hydraulisella jatkeella varustetun tikun maksimipituus on 4 950 millimetriä.

Mikko Lompolojärvi ja Henri Vuorialho

20 tonnia täyttä työkonetta

Ajojohtimet vedetään ja langat trimmataan asennustikkua apuna käyttäen.

”Raskaat ajojohtimet pyrkivät alaspäin, joten pelkällä lihasvoimalla ei tuolla ylhäällä pärjää. Asennustikun avulla kannatellaan ja käsitellään lankoja kääntöorsilla. Asentajat kurottajan korissa kiinnittävät ajolangat orsiin tai säätävät niitä”, jatkaa Lompolojärvi.

Etukuormaajassa on kaapelikelan kannatin- ja kelauslaite. Se toimii hydraulisella vedolla ja vetokyky on 5 500 kilogrammaa. Kuljettaja voi ohjaamossaan potentiometrillä säätää kiristysvoiman tarpeen mukaan.

”Kaapelikelat painavat täysinä 1 500–2 000 kilogrammaa”, valistaa Vuorialho.

Kaikilla edellä mainituilla varusteilla ilman kaapelikelaa Lännen 8800M -ratatyökone painaa noin 19 500 kilogrammaa.

”Kone on nopeasti ajettavissa radalta pois ja takaisin. Kapealla olevat kiskopyörät eivät jää renkaiden taakse ja se helpottaa radalle asemoimista. Nokalla on myös kamera, joka voidaan suunnata etukuormaajan sijasta näyttämään oikeanpuoleista kiskopyörää, mikäli tarvetta on. Täällä on rataprofiilissa jyrkkiä mutkia, joten runko-ohjauksen avulla pystyy kaarteissakin seuraamaan rataa tarkasti”, lisää Vuorialho.

Lopuksi hän esittelee normaalista poikkeavaa avainriviä ohjaamon sivuseinässä (kuva yllä). Niiden avulla saadaan rajoitettua muun muassa korin liikkeet sekä myös kaivulaitteelle raja-arvot. Viereisellä kiskolla voi kulkea junia tai työkoneita, joten rajoittimet ovat ehdoton turvallisuustekijä.

Radalla Länkkäriä ajetaan myös taaksepäin, joten täydelliset takahallinnat ovat enemmän kuin tervetulleet. Lännen M -sarja esiteltiin parisen vuotta sitten.

Konepörssin kummipoika Nick Drew (Digger Man Blog) käväisi myös Raide-Jokeri työmaalla Suomessa ja kokeili Loimaalla Lännen M -kaivurikuormaajaa.


Lue seuraavaksi