Uutiset

Työkoneet

Radio-ohjaus jälkiasennuksena

Erilaisten laitteiden käyttö kauko-ohjauksella helpottaa monia työtehtäviä huomattavasti. Käytetyn laitteen muuttamisella etäohjauksella toimivaksi voidaan päivittää se uudelle tasolle. Rautajärven Konehuolto on tehnyt jo muutamia sovelluksia erilaisiin laitteisiin, viimeisimpänä Pirkan Rakentajapalvelun Casagrande C6 XP -poravaunuun.

Rautajärven Konehuolto on kasvattanut toimintaansa reippaaseen tahtiin. ”Olemme panostaneet diagnostiikkaan, sillä tänä päivänä laitteistot ovat tietokonepohjaisia ja asiakkaiden pitää saada apu niihin. Maailmalta löytyy yllättävän paljon hyviä diagnostiikkatyökaluja”, kertoo Henri Raivonen Rautajärven Konehuollosta.

Tietotekniikan kehityksen mukana pysyminen mahdollistaa entistä tehokkaamman toiminnan. ”Meillä on työntekijä, jonka tehtävänä on hakea tarvittavaa dataa, jolla päästään tekemään tarvittavat toimenpiteet monesti helpommin kuin ilman. Merkittävää on myös koneiden piirustusten arkisto ja alkuperäisten varaosanumeroiden saanti, joiden avulla pystytään varaamaan tarvittavat varaosat huoltoa tai remonttia varten.”

Töissä käytetään monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoisia tapoja hankkia tarvittavat osat. Alkuperäisten osien lisäksi erilaisia tarvikeosia on mahdollista hankkia montaa reittiä. Rautajärven Konehuollon laaja yhteistyöverkosto ja yhteydet maailmalle antavat paljon mahdollisuuksia löytää edullisin vaihtoehto. Monesti käytössä ovat myös käytetyt osat, joilla saadaan varsinkin jo iäkkäämmälle kalustolle järkevällä hinnalla lisää käyttötunteja.

Poravaunu radio-ohjaukseen

Koneiden huollon ja korjausten oheen on erilaisten laiteratkaisuiden suunnittelu ja toteutus muodostunut merkittäväksi toiminnaksi. Suunnittelu ja osien hankinta kun on asennusosaamisen lisäksi hallussa, pystytään tekemään varsin nopeasti monimutkaisia, laitteen kokonaishallintaankin vaikuttavia projekteja.

Tänä keväänä Rautajärven Koneella tehtiin radio-ohjaimen lisääminen Pirkan Rakentajapalvelun Casagrande C6 XP -poravaunuun. Itse asennukseen ei mennyt muutamaa päivää kauempaa, mutta suunnittelu oli pidempi projekti. ”Kuusi viikkoa siihen koko projektiin meni ja kolme päivää asennukseen. Pääsimme laitteen järjestelmään sisään kuten valmistaja ja pystyimme tekemään kauko-ohjauksesta vastaavan kuin valmistajan tarjoama optio. Kokonaisuuden hinnan saimme alhaisemmaksi kuin laitevalmistajan oma jälkiasennus”, sanoo Raivonen.

Suunnitteluvaiheessa hyödynnettiin runsaasti valmista dataa ja työ suunniteltiin tarkasti sekä tarvittavat osat tilattiin valmiiksi. ”Ennemminkin olisimme pystyneet tekemään vastaavan projektin, mutta nykyisten suunnitteluresurssien avulla saatiin itse asennusaika todella lyhyeksi ja kone takaisin työmaille nopeasti. Suunnitteluvaiheessa tehdyt kunnolliset kuvat on nyt dokumentoitu, joten jälkeenpäin tarpeen vaatiessa voidaan niihin palata. Tällä tavalla toimien meidän on mahdollista tarjota alkuperäistä vastaavat lisäominaisuudet.”

Tarjolla oli sopiva käytetty radio-ohjain. ”Tämän käyttämisellä saatiin selvästi loppuhintaa alas. Tässä on hyvä esimerkki tavastamme soveltaa erilaisia tapoja hankkia osia hyvin joustavasti, aina ei tarvitse kaiken olla uutta”, selittää Raivonen.

Tästäkin työstä tehtiin kokonaisurakka, ja siitä tehtiin asiakkaalle tarkka kustannusarvio. ”Me emme laskuta asiakasta kustannusarvion tekemisestä, joten ilman muuta kannattaa pyytää meiltäkin tarjous erilaisiin korjaus- tai muutosprojekteihin”, muistuttaa Raivonen.

Juhani Salonen kiittelee uuden radio-ohjaimen tuomaa helpotusta työhön, ja Juhana Jokinen vapautuu tekemään muuta kuin avustamaan koneen käyttöä. Rautajärven Konehuollon Henri Raivonen on tyytyväinen pystyttyään tarjoamaan asiakkaalle kustannustehokkaan ratkaisun. Työnjohtaja Heikki Niemelä kävi tekemässä vielä hienosäätöjä ohjelmistoon.

 

Helpotusta arkeen

Toukokuussa olivat Juhani Salonen ja Juhana Jokinen poraamassa tällä kauko-ohjatulla poravanulla tukiseinälle 12-metrisiä porapaaluja Tampereella. Tällä Casagrandella oli noin tuhat tuntia mittarissa, kun muutostyö tehtiin. Pieniä säätöjä liikkeisiin tuli työmaalle tekemään Rautajärven Konehuollon työnjohtaja Heikki Niemelä, joka oli myös muutosprojektissa mukana. ”Tässä projektissa muutettiin myös venttiilipöytä proportionaaliseksi ja sitä kautta ohjauksen tuntuma saatiin aiempaa paremmaksi”, huomauttaa Niemelä.

Useamman eri merkin poravauluilla operoinut Salonen pitää Casagrandea hyvänä työkaluna. ”Tässä on kelkan sivuttaissiirto, mikä on todella hyvä ahtaissa paikoissa. Telaston oskillointia tosin joskus kaipaisi. Tämän uuden radio-ohjaimen ansiosta poravaunulla pystyy työskentelemään vaikka yksin. Aiemmin vain ajo oli kauko-ohjattu, nyt myös puomi ja tukijalat. Enää ei joka siirrolla tarvitse käydä taululla, vaan kaikki sujuu kauko-ohjaimen kautta. Myös kanget saa auki kauko-ohjatusti. Ihan ehdoton tämä radio-ohjaus on, vähentää paljon juoksemista ja nopeuttaa työtä oleellisesti”, kiittelee Salonen.

Lue seuraavaksi