Uutiset

Työkoneet

Raakaa rautaa 3 – Cat 8750

Nyt kolmannessa ”Raakaa rautaa” -jutussa esittelemme maailman suurimman kävelevän laahakoneen, mallimerkinnältään Cat 8750. Caterpillar osti, kuten muistamme vuonna 2010 Bucyruksen koko tuotannon ja yksi kaupan kohteena olleista konemalleista oli laahakaivukone Bucyrus Erie 2570W, joka nykyään on maalattu Catin väreihin ja tottelee mallimerkintää 8750.

Lue myös: Caterpillar ja Bucyrus yhteen

Caterpillar on vienyt laahakaivukoneen konseptia edelleen eteenpäin ja kehittänyt muun muassa erilaisia automatiikkajärjestelmiä, sekä saanut myös laahat osaksi kaluston ja tuottavuuden hallintaohjelmiaan.

Cat 8750 on tarkoitettu pääasiassa avokaivoksiin tai muuhun 24 tuntia vuorokaudessa tapahtuvaan lastaukseen. Seisokkeihin ei juuri tämän hintaisilla ole varaa. Sen suurimmalla 116 kuutiometrin laahakauhalla pystyy täyttämään Catin suurimmankin kiviauton kerralla.

Kone painaa kunnioitettavat 5,8-7,5 miljoonaa kiloa ja oheisen kollaasin vasen pikkukuva alhaalla antaa perspektiiviä koneen koosta.

Caterpillarin laahalle asettaman hintalapun numerojonosta ei ole tietoa, mutta Bucyruksen aikaan siitä joutui pulittamaan noin 35 miljoonaa dollaria. Tuskin hinta tuosta ainakaan laskenut on.

Puomin pituus vaihtelee oman tarpeen mukaan 110-133 metrin välillä ja kapasiteetti yhdellä kauhallisella on välillä 227-345 tonnia. Syvimmillään päästään noin 80 metrin kaivusyvyyteen.

Koneen kaikki toiminnot ovat sähkökäyttöisiä. Dieselmoottoreita ei ole.

Oheisessa videossa voi nähdä, kuinka laahakaivukone kävelee. Tai laahustaa, ihan miten vaan.

Amerikassa kävelytettiin isoa laahaa 18 mailin matka kaivokselta toiselle. Tarina ei kerro, kuinka paljon aikaa ja hampurilaisia matkaan kului. Paikallinen valtatiekin taisi olla poikki jonkin aikaa. Suunnitelmissa oli selvitä retkestä 10 päivässä ja alle 6000 askeleella.

Tämä opastusvideo on tehty hieman pienemmälle laahalle eli Cat 8200-mallille. Mutta tekniikka on varsin yhteneväinen suurimpaan malliin 8750.

Viime vuonna Suomeenkin myytiin yksi uusi laahakaivukone, mikä on nykyään yhtä harvinaista kuin mäkihyppymitali. Ei tosin ihan yhtä suurta kuin edellä mainittu Catin lippulaiva.

Kuljetusliike Martti Takanen Ky hankki rapiat 200 tonnia painavan Liebherr HS 895-laahakaivukoneen. Sillä on nostettu soraa veden alta Kannuksen Perälahdessa.

Lue myös: Raakaa rautaa 1: Hitachi EX8000-6Raakaa rautaa 2: Liebherr R 9800

Lue seuraavaksi