Uutiset

Työkoneet

Kaivukoneita Colmarista jo 60 vuotta

Liebherr aloitti kaivukoneidensa valmistuksen Ranskan Colmarissa vuonna 1961. Nyt, 60 vuotta myöhemmin linjalta valmistui hieno juhlakappale R 960 SME tämän merkkipaalun kunniaksi. Sama tasaluku on myös koneen työpainossa eli se on 60 tonnia. Asiakas tälle 60-luvun twistillä toteutetulle yksilölle on Haute-Savoien alueella Länsi-Ranskassa, lähellä Sveitsin rajaa sijaitseva Chavaz Père et Fils. Yritys on erikoistunut murskaukseen ja kiviainesten toimitukseen.

Väritys koneelle kuvaa maata, jossa se on tehty. Harmaalla pohjavärillä maalattua vastapainoa, puomia sekä ala- ja ylävaunua koristavat tricolorin värit eli sininen, valkoinen ja punainen. Koska luku 60 on tälle koneelle niin merkittävä, niin se on laitettu koneen kylkeen oikealle puolelle sekä vielä vastapainoon.

Chavaz Père et Fils louhii, lastaa ja murskaa usealla paikkakunnalla sekä myy lopputuotteita suoraan asiakkaille. Ostamaltaan kalustolta se edellyttää luotettavuutta ja kestävyyttä. Liebherr ei valikoitunut sattumalta, sillä vanhassa R 964 -kaivukoneessa on jo 16 000 tuntia. Yhteistyö Liebherreitä alueella myyvän ja huoltavan Tecmatin kanssa on kestänyt jo vuosia.

Liebherrin SME-mallisto käsittää painoluokat 42–100 tonnia ja siihen kuuluu neljä erityisesti louhoksille ja murskausasemille tarkoitettua mallia. Niissä on vahvemmat alavaunut sekä aina useita komponentteja pykälää suuremmista perusmalleista. Esimerkiksi nyt luovutetussa juhlakalussa on useita osia 70 tonnin mallista R 966 HD.

Koska louhoksilla käytetään SME-koneissa isompia kauhoja, niin myös vastapainon kokoa on kasvatettu normimalleihin verrattuna. Sylinterit kaivulaitteessa ovat suurempia, joten murto ja kaivuvoimatkin ovat normimallistoa korkeammat.

Chavaz on vanha yhtiö, sillä se aloitti Mont Salèven louhoksilla kiven irrottamisen jo 1800-luvun puolivälissä, jolloin menetelmät olivat hieman toisenalaisia. Nyt toimintaa on sekä Ranskan että Sveitsin puolella. Yritys on kohonnut merkittäväksi kiviainesten toimittajaksi alueella.

Nykyään Chavaz myös kierrättää erilaisia, esimerkiksi purkutöissä syntyviä materiaaleja.


Lue seuraavaksi