Uutiset

Työkoneet

Allu murskaa nyt myös betonia

Maailmanlaajuisesti parhaiten seulakauhoistaan tuttu Allu lanseerasi muutamia tunteja sitten Conexpo/Conagg 2020 -messuilla uudet Allu Crusher -murskainkauhat kolmessa eri kokoluokassa peruskoneisiin 10-33 tonnia. Juuri tätä liikettä Allulta on ehkä odotettukin jo pidemmän aikaa, ja varmasti myös toivottu. Uudet kauhat sisältävät monia hienoja teknisiä oivalluksia, joiden avulla ne erottuvat kilpailijoistaan. Konepörssi tutustui kauhoihin ennakkoon tehtaalla Pennalassa.

Allun osasto ConExpo 2020 -tapahtumassa.

Kolme vuotta sitten, edellisessä Conexpossa, Allu lanseerasi uutuutena Transformer-kauhamallistonsa, mikä on sen jälkeen osoittautunut varsin kysytyksi tuoteperheeksi. Aluemyyntipäällikkö Ilpo Ellosen mukaan viime vuosi oli Allulle erittäin menestyksekäs ja hyvä pöhinä on vallalla myös alkuvuonna. Kotimaan kauppakin on käynyt hyvillä kierroksilla.

Pennalassa sijaitsevan kokoonpanotehtaan linjalla valmistuukin kauhoja tasaiseen tahtiin. Lähetyslistoissa oli vierailuhetkellä osoitteina niin Saksaa kuin Amerikkaakin. Jokaiselle valmistuvalle kauhalle on osoite olemassa. Erikoisempi versio työn alla oli kevyiden miinojen raivaukseen kehitetty malli. Sen rakenne on vakiokauhaa järeämpi, ja on varustettu muun muassa vankalla suojaluukulla. Kestää kuulemma jalkamiinan räjäyttämisen kauhan sisällä.

Allu Crusher -murskainkauhaperhe on saatavilla kolmessa eri kokoluokassa peruskoneisiin 10-33 tonnia. Uudet kauhat pitävät sisällään monia aivan uusia teknisiä oivalluksia. Ilpo Ellonen (vas.) ja Fredrik Dromberg kertovat, että betonin murskaukseen soveltuvia tuotteita on heiltä jo pitkään toivottu.

”Tällä hetkellä viemme kauhoja noin 50 maahan. Seulakauhamme tunnetaan laajalti ja nyt uusi murskainkauhaperhe täydentää hienosti palettiamme. Aloite murskauskauhoille tuli aikanaan Saksasta, missä tämän tyyppiselle tuotteelle on runsaasti tarvetta”, aloittaa Ellonen.

Tuoteperheet täydentävät toisiaan. Uudet murskainkauhat on tarkoitettu purkubetonin murskaamiseen sopivaan raekokoon. Ellosen mukaan rakennusten purussa sopivaan syötekokoon valmiiksi pulveroitu betoni pitää aina sisällään paljon hienoa ainesta. Tämä ”pulveri” kannattaa aina seuloa pois ennen murskausta.

”Suosittelemme betonin seulomista ensin, jolloin murskainkauhan kapasiteettia hidastavaa hienoainesta ei kulkeudu turhaan leukojen läpi. Murskauksen teho kasvaa esiseulonnan ansiosta reilusti. Märällä hienoksi jauhetulla betonilla on myös tukkiva vaikutus leukojen välissä. Tästä syystä suosittelemme tällaista työn kulkua, kun betonia aletaan jalostaa oikeaan jaekokoon”, tiivistää Ellonen.

Monet purkuyritykset ovatkin tuotteistaneet ja sertifioineet purkubetoninsa ja sitä myydään asiakkaille eri jaekokoihin murskattuna.

Kauhan täyttöä on helpotettu kauhan pohjaan nähden kulmaan hitsatulla huulilevyllä.

Kolme mallia

Ellonen sekä globaalin myynnin sovellustukipäällikkö Fredrik Dromberg esittelevät tehtaalla uutuuksia. Kokoluokkia on kolme eli pienin malli AC 10-16 on tarkoitettu 10–13 tonnin kaivukoneisiin. Seuraava koko AC 20-22 on 16–21 tonnin peruskoneisin ja järein kauha AC 25-37 sovitettavaksi 24–33 tonnin painoluokkiin.

Tyyppinumeron ensimmäinen luku kertoo kauhan leveyden (10=1 000 mm) ja toinen painon (16=1 600 kg). Kaikissa kolmessa kauhassa leukojen avautuma on 370 millimetriä. Tämä tarkoittaa maksimi syötteen kokoa, johon pulveroinnilla kannattaa siis tähdätä.

Allun kauhojen ulkomuodossa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi ”sileisiin” kylkiin. Tämä johtuu siitä, että vauhtipyörä ja vetokoneisto on sijoitettu rakenteen keskelle, ei sivuille (kuva oikealla).

”Pienimmässä mallissa on yksi hitaasti pyörivä hydrauliikkamoottori ja yksi tehonsäätöventtiili. Kahdessa suurimmassa niitä on kaksi. Korkean vääntömomentin ansiosta kauha käynnistyy, vaikka se olisi täynnä betonia”, lupaa Dromberg.

Tehonsäätöventtiilien avulla tuotto ja paine eivät pääse ylittämään sallittuja arvoja, vaikka peruskonetta ei olisikaan säädetty kohdilleen.

”Kauhat tarvitsevat vuotolinjan, mutta esimerkiksi vuokrauskäytössä voidaan lyhytaikaisesti käyttää ilmankin, jos sellainen peruskoneesta puuttuu”, jatkaa Dromberg.

Tekniset tiedot Allu Crusher -murskainkauhat.

Epäkeskoon perustuvat leuat liikkuvat eksentrisesti, mikä tarkoittaa sitä, että puristuksen lisäksi ne tekevät edestakaista liikettä. Se helpottaa betonimurikoiden kulkua leukojen sisään.

”Leukoja voi ajaa myös molempiin suuntiin. Sillä on jumiutumistilanteessa suuri merkitys, sillä kangella ei tarvitse mennä ongelmatilannetta poistamaan. Kapasiteetti kasvaa”, opastaa Ellonen.

Yksi merkittävä asia myös on, että Hardox 400 -teräksestä tehty levyrunko elää hieman. Allun miesten mukaan täysin jäykän rungon ongelmaksi muodostuvat ajan myötä hitsaussaumat, joista repeytymä voi alkaa. Kauhan täyttöä on helpotettu kauhan pohjaan nähden kulmaan hitsatulla huulilevyllä. Kasasta otettaessa rasitus kohdistuu pääasiassa huulilevyyn ja se säästää kauhan pohjaa kulumiselta.

Ilpo Ellonen näyttää kuinka helppoa on muuttaa lopputuotteen jaekokoa. Tappia eri reikäyhdistelmiin liittämällä saadaan lopullista betonimursketta 0-200 millimetrin jaekoolla 13 eri portaassa.

Helppo säätö

Nopea lopputuotteen jaekoon säätö on Allu-murskainkauhojen yksi hienoista ominaisuuksista. Ylä- ja alarungot on yhdistetty toisiinsa etuosan kiinteällä nivelellä sekä takaosan lukitustapilla, jota siirtämällä vaikutetaan lopulliseen raekokoon. Molemmissa rungoissa on kuusi reikää, joita yhdistelemällä saadaan kaikkiaan 13 eri vaihtoehtoa lopputuotteelle.

Kenttäolosuhteissa homma hoituu nopeasti. Tehtaalla raekoon vaihtoa demonstroiva kauha ei ollut kiinni kaivukoneessa, vaan ylärunko oli kiinnitetty hallinosturin koukkuun.

Ellonen vetää ensin tapin ulos, uudet reiät kohdistetaan ja siirretään toiseen kohtaan. Hommaan ei kulu aikaa, kuin korkeintaan pari minuuttia. Työmaalla helppo lopputuotteen säätäminen välillä 16–200 millimetriä otettaneen ilolla vastaan. Mitään työkaluja ei säätöön tarvita.

Murskainkauhassa kuluvia osia ovat huulilevyn lisäksi tietenkin valua olevat, satoja kiloja painavat leuat. Niidenkin vaihto on mietitty Allulla valmiiksi. Kun raekoon säätöön tarkoitettu tappi on vedettynä pois reiästä, voi yläleuan avata täysin auki nivelen ympäri. Allu puhuukin järjestelmää hyvin kuvaavasta simpukkarakenteesta.

Ylimmäisen leuan vaihto on helppoa, kun ylärunko on helposti käännettävissä 180 astetta (kuvissa vasta menossa täyteen avautumiskulmaan).

Ilman tätä rakenteen 180 asteen aukeamista, olisi varsinkin ylimmäisen leuan vaihtaminen hankalaa työmaaoloissa. Raskas leuka pitäisi tunkata ennen kiinnityspulttien avaamista. Allussa se saadaan ergonomisesti hyvään vaihtoasentoon.

Uudet murskainkauhat on tehty myös mahdollisimman huoltovapaiksi.

”Meillä seulakauhoissa akselit ovat tärkeässä osassa, näin ei ole murskainkauhoissa. Liikkuvia osia on vähemmän. Toki juuri leukaelementit ovat niitä kuluvia osia. Muuten huoltotarpeita on varsin vähän. Esimerkiksi kaikki laakerit ovat kestovoideltuja”, sanoo Ellonen.

”Uuden tuotesarjan ansiosta, voimme nyt tarjota entistä laajemmin ratkaisuja asiakkaiden materiaalien käsittelyyn. Allu Crusher -murskainkauhat mahdollistavat myös tilapäistä luonnonkivien murskausta ja haastavienkin purkutöiden urakoinnin”, lopettavat Allun miehet.

Hieman erikoisempiakin kauhoja kootaan Pennalan tehtaalla. Tässä on Saksaan tilattu, kevyiden miinojen raivaukseen tarkoitettu kauha.
Maailman ensi-ilta murskainkauhoille on ConExpossa Las Vegasissa.

Lue seuraavaksi