Uutiset

Työkoneet

Poimintoja Intermatista

Tämän vuoden Intermat-näyttelyssä Pariisissa vieraili huhtikuun lopussa lähes 130 000 ihmistä, joista 21 prosenttia tuli Ranskan ulkopuolelta. Näytteilleasettajia oli kaikkiaan 1 065 kappaletta ja niistä 32 prosenttia oli kotimaisia.


Develon – sähköä, vetyä ja autonomiaa

Develonin täyssähkökäyttöinen, nelipyöräohjattu ja pyöräalustainen 14W-EREV edustaa uudenlaista ajattelua. Sen voimansiirto eDrive muun muassa sisältää energian talteenottoa. Myös käännön tekniikka (eSwing) on optimoitu sähkökäyttöön. Edelleen Develon kertoo, että koneessa on kameratekniikka (Around View Monitor), joka antaa täydellisen näkymän koneen ympäristöstä.

Hydrauliikkapumpulle on oma sähkömoottorinsa erillään voimansiirtolinjasta. Näin taataan valmistajan mukaan riittävä tuotto esimerkiksi kauhanpyörittäjille. Kone on valmis ahtaisiin paikkoihin, sillä sen ylävaunu vaatii pyöriäkseen vain alle neljän metrin tilan. Nelipyöräohjauksen lisäksi käytössä on etupyörä- ja rapuohjausvaihtoehdot.

Akuston kapasiteetti on 120 kilowattituntia ja valmistajan mukaan se takaa kolmen tunnin ajoajan. Koneeseen voidaan liittää toinenkin samantehoinen akkupaketti, jolloin saadaan jo kuuden tunnin työaika. Erikoisuutena on, että koneeseen voidaan optiona asentaa myös 55 kilowatin tehoinen dieselmoottori, joka lataa akkuja tarvittaessa. Näin puutteellinen latausinfra ei haittaa menoa.

Develon jatkaa myös Concept-X-autonomisten koneiden kehitystä. Baumassa vuonna 2019 nähtiin jo version 1.0 kaivukone ja nyt sekä uusi DD100-CX -puskukone että kaivukone DX225-CX oli päivitetty versioon 2.0. Ohjaamoton design on laitettu uusiksi ja mukaan on tuotu 3D-koneohjaus, kauhanpyörittäjän yhteensopivuus, tekoäly sekä työn suunnittelun integroiminen järjestelmään. Etäohjaus on toteutettu 5G-teknologialla. Molempia koneita demottiin Intermatissa useita kertoja päivässä. Develonilta kerrotaan, että vieläkin edistyneempi versio 3.0 on jo kehitteillä. Vielä ei näitä tosin oikeilla työmailla nähdä, vaan kehitystyö on vasta käynnissä.

Develon asettaa paukkuja myös vetyteknologiaan. Intermatissa nähtiin prototyyppi polttokennolla varustetusta pyöräkuormaajasta DL250 FCEV (Fuel Cell Electric Vechile). Develonin mukaan polttokennopaketti ja vetysäiliö (20,5 kg) koneen takana voidaan korvata myös akkupaketilla, jolloin mallimerkintä FCEV korvaantuu kirjaimilla BEV. Koska kone on melko pullea peräpäästään, on Develon kehittänyt siihen tehokkaan kaksoiskamerajärjestelmän. Polttokennon tehoksi Develon ilmoittaa 70 kilowattia ja koneen painoksi täydessä varustuksessa 14 900 kilogrammaa. Vety liikkuu järjestelmässä jopa 700 baarin paineessa. Yhdellä tankkauksella päästään noin kahdeksan tunnin työskentelyaikaan.

Louhoksille ja murskauslaitoksille sopivaan kokoluokkaan sijoittuu 53 tonnin painoinen Develon DX530LC-7K. Sen ominaisuuksia on päivitetty lähemmäs muita 7K-sukuun kuuluvia, 31–50 tonnia painavia pikkuveljiään; DX300LC-7K, DX350LC-7K, DX380LC-7K, DX420LC-7K ja DX490LC-7K. Suurimmat muutokset on tehty ohjaamoon. Valmistajan mukaan se tarjoaa vakiona kaiken sen, mitä aiemmin on totuttu pitämään lisävarusteina.

Develoneja Suomessa edustaa RealMachinery Oy



Volvo – dumpperi polttokennoilla

Myös Volvon tuotekehitysosasto on ollut viime vuosina täpinöissään tutkiessaan uusia teknologioita. Pariisiin oli tuotu täyssähkökäyttöisten koneiden rinnalle Volvo HX04, joka mainittiin maailman ensimmäiseksi polttokennoista voimansa ottavaksi dumpperiksi. Tämä uutisoitiin ensi kertaa jo vuonna 2022. Tuolloin kerrottiin, että 12 kilogrammaa vetyä tankataan 7,5 minuutissa. Tällä määrällä työskentelyaika on noin neljä tuntia.

Rapiat 20 tonnia painava L120H on yksi järeimmistä markkinoilla olevista ja oikeasti kaupan olevista täyssähkökäyttöisistä pyöräkuormaajista. Sähkömoottorin valmistaa Volvolle Parker. Akkujen kapasitetti on 337 kilowattituntia. Täydellä latauksella valmistaja lupaa työskentelyajaksi 4–5 tuntia. Nopealla 150 kilowatin latauksella (DC, CCS2) päästään täysin tyhjistä akuista täysiin 1,5 tunnissa. 22 kilowatin latauksella vaaditaan yli yön latausta (10–12 tuntia).

Volvot myy Volvo Construction Equipment Finland.



Komatsun satatonninen

Yksi Intermatin ehdottomista vetonauloista ja näyttelyn järeimmistä koneista oli uusi Komatsu PC950LC-11 -kaivukone (95–97,8 t/405 kW).

Myös Komatsu sähköistää rakennustyömaiden konekantaa. 13–15 tonnin painoluokkaan sijoittuva PC138E-11 on jo Japanin vuokramarkkinoilla ja tulee Eurooppaankin lähitulevaisuudessa. Yrityksen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, joten lisää täyssähkömalleja on odotettavissa. Peränylitys on onnistuttu pienentämään verrattuna dieselmalleihin. Akuston kapasiteetti on 225 kilowattituntia. Vakiokauhan koko on 500 litraa.

Sähköllä jatketaan eli kuvassa on kolme uutta täyssähkökäyttöistä Komatsu-minikaivukonetta PC20E, PC26E ja PC33E. Euroopan debyyttinsä Intermatissa tehnyt PC33E esiteltiin jo ConExpossa viime vuonna ja sen akkukapasiteetti on 35 kilowattituntia. Vakiona on nopea latauslaite (400 V) ja sillä akut latautuvat valmistajan mukaan 20 prosentista sataan tunnissa ja 40 minuutissa.

Komatsu maahantuoja on Suomen Rakennuskone Oy



Kobelco – Hino meni, Isuzu tuli

Kobelco SK520LC-11E (53–57 t) korvaa vanhan mallin SK500-11. Nyt peltien alla Hino on korvattu Isuzu-dieselmoottorilla (Stage V), josta tehoa saadaan hieman aiempaa enemmän eli 348 kilowattia. Valmistajan suosittelema kauhakoko on 1,4–3,4 kuutiometriä käsiteltävästä materiaalista riippuen.

Kobelcon lyhytperäisten malliston järein kaivukone on SK380SRLC-7 (36,8–39,4 t). Sen moottorin teholukema on kasvanut kuusi prosenttia edelliseen mallisarjaan verrattuna eli nyt Isuzusta otetaan irti 210 kilowatin teho. Vakiokauhan koko on 1,2 kuutiometriä.

Kobelco-kaivukoneita saa KH-Tekninen Kauppa Oy:stä.



Sunward – täyssähkökäyttöisten malisto kasvaa

Sunward panostaa tosissaan sähköön ja akkuihin. Mallistossa on jo useita täyssähkökäyttöisiä malleja ja Intermatissa nähtiin täydennystä. Sunward ostaa Suomen maahantuojan Jonne Alakiutun mukaan akut samasta tehtaasta (CATL) kuin mistä Tesla ja BMW tekevät hankintojaan. Miehen mukaan akut eivät voi syttyä palamaan sisältäpäin missään tilanteessa. Upouusi SWE60UFED painaa kuusi tonnia. Akuston kapasiteetti on 66,6 kilowattituntia ja työaika täydellä latauksella on valmistajan lupaamana 4–6 tuntia. Pikalatauksella nollasta sataan varaus saadaan aikaan puolessatoista tunnissa.

Toinen ensiesittelynsä saanut malli Sunwardilta painaa noin 1 000 kilogrammaa ja tottelee mallimerkintää SWE10FED. Sen akkujen kapasiteetti on 13,5 kilowattituntia ja sille luvataan täydellä latauksella sama työskentelyaika kuin isoveljelläänkin eli 4–6 tuntia. Pikalatauksella vaaditaan täyteen iskuun pääsemiseksi kahden tunnin piuhassa roikkuminen, kun akut ovat täysin tyhjät. Ruokatuntilataus tässäkin tapauksessa antaa eväät jo ylitöihinkin jäämiseen.

Sunwardien kotipesä on Green Master Oy



Bobcat – kurottaja akkujen voimalla

Myös Bobcatin peltien alle vyötetään yhä enemmän akkuteknologiaa. Dieselmalli TL25.60 sekä nyt sähköistetty velipoika TL25.60e omaavat saman kapasiteetin eli 2 500 kilogrammaa sekä maksimi nostokorkeuden kuusi metriä. Peltien alta löytyy yhteensä kolme sähkömoottoria. Hydrostaattinen voimansiirto tarjoaa maksimissaan 25 kilometrin tuntinopeuden. Akkujen kapasiteetti on 30 kilowattituntia.

Bobcatit myy Wihuri Oy Tekninen kauppa.



Yanmar – akkukone nyt sarjavalmistuksessa

Yanmarin ensimmäinen akkukone on 1,5-kahden tonnin painoluokkaan sijoittuva SV17e. Jo Baumassa 2022 prototyyppinä esitelty kaivukone on nyt sarjavalmistuksessa. Akkujen kapasiteetti on 23,5 kilowattituntia.

Yanmarit voi Suomessa ostaa paikasta KH-Koneet Oy


Liebherr panostaa aina eniten Baumaan, mutta oli mukana myös Intermatissa. Uudelle, noin 6 000 kilogrammaa painavalle L 507 E -pyöräkuormaajalle luvataan maksimissaan jopa 16 tunnin työskentelyaika. Tällöin peltien alla on 64,4 kilowattitunnin akkukapasiteetti (320 V). Toinen kahdeksan tunnin versio tarjoaa puolet edellämainitusta kapasiteetista. Ohjaukseltaan akkukone on puhdasverinen Stereo-pyöräkuormaaja eli ohjaustapoja on kaksi; runko ja takapyörä. Tehokkaimmalla latauslaitteella 64 kilowatin versiokin saadaan ladattua hieman reilussa tunnissa. Speeder-versio voimansiirrosta antaa 30 tuntikilometrin siirtonopeuden.

Liebherrin tytäryhtiö Liebherr Finland Oy toimittaa koneet sinunkin työmaallesi.



Dieci – yhdellä tai kahdella akulla

Diecin ensimmäinen täyssähkökäyttöinen malli Dieci e pohjautuu dieselkäyttöiseen Apollo 26.6 -kurottajaan. Eli sen nostokapasiteetti on 2 600 kilogrammaa ja maksimi nostokorkeus 5,68 metriä. Peltien alle voi hankkia joko yhden tai kaksi litiumakkua. Maksimi kapasiteetti on 44 kilowattituntia, jonka avulla Dieci lupaa täydellä latauksella koko täyden työpäivän ajot. Maksimi siirtonopeus on 24 kilometriä tunnissa. Työalueita on valittavana kolme (Standard, Eco ja Power). Latauspistokevaihtoehtoja on niin ikään kolme. Ohjaamossa on seitsemän tuuman näyttö, joka kertoo kaiken tarpeellisen informaation.

Diecit nostotöihin toimittaa Parviainen Heavy Oy.

Lue myös:




Lue seuraavaksi