Uutiset

Työkoneet

Panu Laitinen – konehommiin vahingossa

Espoossa asuva, alun perin kuopiolainen Panu Laitinen kertoo tulleensa alalle ikään kuin varkain. Omakotitalonsa pohjatöihin ei tahtonut muutama vuosi sitten löytyä tekijää, niin tuli hankituksi oma minikaivukone. Kipinä konehommiin yltyi roihuksi välittömästi. Omista pihatöistä selvittyä kysyntää oli heti muuallekin. Pian kalusto kasvoi jo vuokrattavaksi saakka. Nyt Laitismaa Oy tarjoaa kompakteja Kramer-pyöräkuormaajia ja Yanmar-kaivukoneita vuokralle niin kuljettajalla kuin ilman. Urakointia tehdään myös itse.

Panu Laitisella on monta rautaa tulessa. Panun ensimmäinen yritys eli IV-Raitisilma Oy on toiminut jo 13 vuotta ja nyt Laitismaa Oy:n nimissä konehommia tehdään jo kolmatta kesää.

Panu Laitinen vuokraa Yanmar- ja Kramer-koneita pääkaupunkiseudulle ja miksei kauemmaskin. Myös uima-altaiden rakentaminen työllistää kesäaikaan kiireistä miestä. Varikolla Espoossa mies kertoo, että ahtailla uima-allastyömailla montusta nouseva maa-aines lastataan usein pyöräkuormaajan kauhaan ja kuljetetaan kapeita reittejä aika pitkiäkin matkoja lavalle. Krameria kuvassa käskyttävä Janita Selenius kuskaa koneita asiakkaille ja junailee vuokrausaikataulut. Välillä työpäivä kuluu myös työmailla ja juuri pyöräkuormaajan ohjaamossa.

”Tässä lähistöllä olevilta urakoitsijoilta yritin kahden kesän ajan saada konetta omiin pihahommiin, mutta huonolla menestyksellä. Marssin vuonna 2019 KH-Koneille ja ostin Yanmar-minikaivukoneen eli hieman alle kaksi tonnia painavan mallin SV18. Aivan pystymetsästä lähdin, enkä kehdannut edes muiden nähden aluksi kokeilla. Oma tontti tarjosi sitten hyvän harjoittelupaikan. Umpimetsään raivasin sillä pienellä koneella tätä piha-aluetta paljon lisää. Siitä se lähti ja äkkiä tultiin kyselemään myös muualle töihin”, aloittaa Laitinen.

Mies lupautuikin tekemään yhden homman, joka sitten poiki heti seitsemän uutta työmaata lähistöllä. Kysyntää tuntui olevan ja viime kesänä rivistöön hankittiin hieman järeämpi, eli noin viisi tonnia painava Yanmar ViO50 -minikaivukone sekä kaksi tonnia painava Kramer 5040 -pyöräkuormaaja.

Laitinen tekee myös yhteistyötä Pihashop Oy:n (uima-altaita.fi) kanssa eli Laitismaan koneet suorittavat uima-allasprojekteissa maansiirtotyöt. Tänä kesänä on pitänyt todella kiirettä, kun uimapaikkoja on kaivettu jatkuvalla syötöllä pääkaupunkiseudulla ja vähän sen ulkopuolellakin.

Laitismaan kalustossa on kahden Kramer-pyöräkuormaajan lisäksi yhteensä viisi Yanmar-kaivukonetta, joista kaksi on uuden punaisen värityksen saanutta, noin kaksi tonnia painavaa SV19VT-mallia. Kuvassa yhtä lastataan traileriin asiakkaalle toimitettavaksi. Kauhoja kulkee yleensä koneen mukana kolme.

”Kesä lähti sään puolesta tänä vuonna hitaasti käyntiin ja työmaat saatiin startattua oletettua myöhemmin. Joulukuussa viime vuonna tuli onneksi jo hankittua kalustomme järein kuopankaivaja eli noin 10 tonnin Yanmar SV100. Konekanta osoittautui silti liian pieneksi tänä keväänä ja teinkin lisäkauppoja KH-Koneiden kanssa. Nyt kalustossa on kaikkiaan seitsemän heiltä hankittua konetta, joista kaivukoneita on viisi ja pyöräkuormaajia kaksi. Edelleen painetta laivaston kasvattamiseen on”, jatkaa Laitinen.

”Ei oota on jouduttu tänä kesänä myymään.”

Mies on kesällä tehnyt itsekin pitkiä, jopa 15 tunnin pituisia työpäivä eri työmailla. Yksi ongelma onkin kuljettajien löytäminen. Laitisen lisäksi tällä hetkellä koneiden kanssa voidaan vuokrata yhtä aliurakoitsijana toimivaa kuljettajaa. Työtilanteesta riippuen 5–10 henkilöä työllistävästä ilmastointifirmasta on siirtymässä yksi alan vaihtoa haluava henkilö, jonka kouluttautuminen on vielä kesken.

Keltainen meni, punainen tuli

Kaikki koneet kuljetetaan työmaille itse kuorma-autolla tai 3,5 tonnin kantavuuden omaavalla trailerilla. Vuokrausta toimistolta käsin pyörittää Janita Selenius. Reipas nuori nainen kuljettaa koneita asiakkaille sekä toimii tarpeen vaatiessa myös pyöräkuormaajan kuljettajana.

Janita Selenius

Koneiden vuokrausajat ovat lyhimmillään vain päivän mittaisia. Pisimmät ovat olleet jopa 10 kuukauden pituisia. Isommissa kaivukoneissa on varusteina kallistuvat kauhanpyörittäjät ja pienissä kallistuva liitin. Vuokraajalle lähtee yleensä koneen lisäksi kolme erikokoista kauhaa, joten kaikki työt kanaalien kaivusta nurmikkojen pohjiin on helppo tehdä.

Työt ja koneiden vuokraus eivät seisahdu talvellakaan, sillä myös lumitöitä koneilla voi tehdä.

”KH-Koneiden Jan Forstenin kanssa olen tehnyt konekaupat. Kaikki sujuu aina mutkattomasti ja palvelu on ensiluokkaista. Koneiden huollot tekee KH-Koneet joko työmaalla tai sitten täällä varikolla”, lopettaa Laitinen.

”Vuokraushommissa on ensiluokkaisen tärkeää, että koneet ovat koko ajan kunnossa. Näin saadaan asiakkaan luottamus.”

Laitismaan kalustossa on sekä punaisia että keltaisia Yanmar-kaivukoneita. Jo vuonna 2020 Amerikassa esitelty Yanmarin uusi väritys on nyt otettu käyttöön myös Euroopan markkinoilla. Tällä yhtenäistetään yrityksen ja koko Yanmar Groupin brändiä.

KH-Koneet on tuonut Yanmarin kaivukoneita Suomeen jo 25 vuoden ajan. Tänä aikana Japanissa valmistettavat mini- ja midiluokan koneet ovat nousseet meilläkin erittäin suosituiksi. Kuten tietysti myös Saksassa tehtävät Kramer-pyöräkuormaajat.

Yanmarin SV-perhe koostuu seitsemästä mallista työpainoilla 1 000–9 550 kilogrammaa ja moottoritehoilla 7,5–51,7 kilowattia.

ViO-mallistossa on yhdeksän kokoluokkaa eli katettuna on työpainot 1 245–8 465 kilogrammaa ja 9,2–41,5 kilowattia. Pyöräalustaisiakin malleja on kolme (8 000–12 000 kilogrammaa).

Lue seuraavaksi