Uutiset

Työkoneet

Päivitystä päästöihin

Päästömääräykset maansiirtourakoissakin kiristyvät jatkuvasti. Töiden tilaajat vaativat jo usein, että urakassa käytettävien iäkkäämpienkin työkoneiden päästöt rajoitetaan uusien työkoneiden päästöjen Stage V -tasolle. Tämä aiheuttaa haasteita koneurakoitsijoille, sillä muuten hyväkuntoiset, mutta vanhemmat koneet eivät täytä päästömääräyksiä. Uuden työkoneen hankinta on kallis tapa päästä mukaan tarjouskilpailuihin. Lisäksi uusien koneiden toimitusajat ovat tällä hetkellä venyneet normaalia pidemmiksi, johtuen esimerkiksi globaalista komponenttipulasta.

Oululainen teknologiayhtiö Proventia Oy on erikoistunut ratkaisemaan iäkkäämpien maarakennuskoneiden päästöongelmia. Hyväkuntoisiin, edellisten päästöluokkien dieselmoottoreihin voidaan asentaa nykyaikainen päästöjen puhdistuslaitteisto. Proventian mukaan päästöt alenevat uusien koneiden tasolle ja koneella on mahdollista osallistua sellaisiinkin urakkakilpailutuksiin, joissa vaaditaan Stage V -tason päästöjen alittamista.

Ilkka Kuusiniva

”Tilaajat hyväksyvät myös jälkiasenteiset päästöjärjestelmät. Uuden koneen hankintaan verrattuna päästöjärjestelmän päivitys on kustannustehokas tapa jatkaa työkoneen käyttöikää”, sanoo Proventian myyntipäällikkö Ilkka Kuusiniva.

Proventialla on pitkä historia päästöjen hallinnasta, erityisesti työkonesovelluksista. Yhtiö suunnittelee ja valmistaa päästöjen hallintalaitteistoja maailman johtaville moottori- ja työkonevalmistajille. Yhtiön päästöjärjestelmät täyttävät EU:n päästörajat, jotka ovat maailman tiukimmat.

”Uusista työkoneista, niiden käyttöolosuhteista ja päästöjen hallinnasta saatuihin kokemuksiin pohjautuen, olemme kehittäneet jälkiasennusjärjestelmän jo käytössä oleviin vanhempiin työkoneisiin. Jälkiasennusjärjestelmät suunnitellaan ja valmistetaan hyödyntäen samaa teknologiaa ja komponentteja, joita käytetään myös uusien koneiden päästöjärjestelmien valmistuksessa. Proventia NOxBUSTER® -järjestelmä koostuu uusista autoista tutusta SCR-järjestelmästä, joka vähentää typenoksidit AdBlue-lisäaineen avulla sekä hiukkassuodattimesta (DPF), joka puolestaan vähentää pienhiukkaset määräysten mukaiselle tasolle. Proventian pakettiin kuuluu kaikki järjestelmän toimintaan tarvittavat laitteistot”, jatkaa Kuusiniva.

Proventialta kerrotaan, että yhtiö on raskaan tieliikenteen puolella maailman johtava jälkiasennusjärjestelmien toimittaja.

”Meillä on yli 20 vuoden kokemus jälkiasennusjärjestelmistä tieliikenteen puolelta: kaupunkibusseista ja kuorma-autoista. Olemme toimittaneet tuhansia NOxBUSTER®-järjestelmiä globaalisti muun muassa Suomeen, Ruotsiin, Englantiin, Saksaan, Hong Kongiin ja Etelä-Koreaan. Jälkiasennuksissa yhdistyy Proventian osaaminen työkoneista, niiden päästöjen hallinnasta sekä pitkä kokemus jälkiasennusjärjestelmien haasteista ja niiden ratkaisuista”, päättää Kuusiniva.

FAKTA: Proventia NOxBUSTER® -jälkiasenteinen päästöjärjestelmä soveltuu monentyyppisiin työkoneisiin. Päästöluokaltaan Stage II- ja III-työkoneet voidaan päivittää vastaamaan päästöiltään nykyisiä Stage V- koneita. Järjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä dieselin että uusiutuvien polttoaineiden kanssa.

Gradallin päästöt nykyaikaan

Hyvinkääläinen Tieluiska Oy on pitkän linjan maa- ja ympäristörakentamiseen erikoistunut yhtiö. Tieluiska oli yksi ensimmäisistä suomalaisista yhtiöistä, joka ryhtyi päästötalkoisiin vanhemman kaluston osalta Tieluiskien tekoon ja pintojen tasaamiseen erittäin hyviin soveltuvaan Gradalliin asennettiin Proventian NOxBUSTER®-järjestelmä.

”Gradallit ovat teleskooppipuomisia, pitkän käyttöiän omaavia erikoiskaivukoneita. NOxBUSTER® jatkaa edelleen niiden käyttöaikaa. Ilman päivitystä Stage V -päästötasolle se jäisi lyhyemmäksi työmaiden päästöluokitusten kiristyessä. Osalle työmaista vaaditaankin nykyään viimeisin Stage V -päästötaso. Tähän mennessä kertynyt käyttökokemus laitteesta on hyvä. Ennen laitteiston asennusta meillä puntaroitiin uuden Stage V -moottorin vaihdon ja NOxBUSTER®-järjestelmän asennuksen välillä. Päädyimme asentamaan NOxBUSTER®-järjestelmän”, toteaa Tieluiskan huoltopäällikkö Toni Möttönen.

NOxBUSTER®-järjestelmä

Lue seuraavaksi