Uutiset

Työkoneet

Pääkaupunkiseudun kuskipulaan luvassa helpotusta – koulutusta nyt myös Vantaalla

TTS-koutuksen projektipäällikkö Jorma Heikkilä on opiskelijoitten Aleksi Hakasen (vas.) ja Niko Haakasen mielestä mukava maikka. Ensimmäinen kosketus koneisiin saatiin Fintractorin pihamaalla, joten ryhmäkuva oli luontevaa ottaa Bobcat-rivistön katveessa. TTS ja Fintractor ovat naapureita ja siksi yhteistyökin on luonnollista.

85 vuotias TTS on alkanut omalta osaltaan lievittää kuljettajapulaa yhä vahvemmin. Kun aiemmin TTS koulutti ainoastaan Rajamäen toimipisteessään, on nyt käynnissä kolmivuotinen rakennusalan perustutkinto myös Vantaalla. 19 pääkaupunkiseudulta kotoisin olevaa nuorukaista aloitti elokuussa maarakennuskonekuljettajaksi tähtäävän koulutuksen. Kovinkaan suuri yllätys ei ole, että kaikki ovat poikia. Ikähaitarikaan ei ole suuri, sillä lähes kaikki ovat 16 vuotiaita – pari 15 vuotiastakin joukkoon sopii. Toive koulutuksen järjestämisestä pääkaupunkiseudulla on tullut alueen urakoitsijoilta sekä Infra ry:ltä.

”Vielä keväällä näytti, että emme saa nuoria koulutukseen, mutta sitten yhtäkkiä kesäkuussa paikat täyttyivätkin. Varsin lyhyellä valmistautumisajalla siis ponkaistiin homma täällä Vantaalla käyntiin. Tosin Rajamäellä vastaavaa koulutusta on jo annettu pitkään, joten uusi asia tämä ei TTS:lle ollut”, kertoo TTS-koulutuksen projektipäällikkö Jorma Heikkilä.

”Ensimmäinen jakso on nyt takana ja pojat ovat jo lähes kaikki suorittaneet mm. työturvallisuus-, tulityö- ja ensiapukortit. Kahdeksan viikkoa on siis jo pinnistetty ja täytyy sanoa, että oikein hyvältä näyttää. Kaikki ovat aloittaneet opiskelun tarmokkaasti. Kaikkiaan tämä koulutus siis kestää kolme vuotta. Valmistuttuaan pojilla on valmiudet ajaa kaikkia yleisimpiä konetyyppejä kuten muun muassa kaivukonetta, pyöräkuormainta, puskutraktoria ja tiehöylää. TTS:n omaan kalustoon kuuluu 25 erilaista konetta, joita ajetaan pääasiassa omalla 20 hehtaarin alueella Vihtijärvellä. Hyödynnämme myös yhteistyöurakoitsijoitten koneita. Konelikkeiden kanssa on myös tarkoitus virittää yhteistä toimintaa. Ja tuossa vieressä olevan Fintractorin kanssa on jo päästy alkuunkin. Pojat kävivät siellä tutustumassa koneisiin”, jatkaa Heikkilä.

”Koulutuksen painopistettä on rukattu enemmän käytännön työn suuntaan. Työssäoppimisen määrää kun on lisätty 20 viikosta 40 viikkoon”, vinkkaa Heikkilä urakoitsijoitten suuntaan. Puolella opiskelijoista oli lokakuun alussa ensimmäisen työssäoppimisjakson harjoittelupaikka valmiina, joten tulevista kuljettajista kiinnostuneet työantajat voivat ottaa yhteyttä TTS:n koulutukseen. Ensimmäinen kahdeksan viikon työjakso alkaa ensi vuoden helmikuussa.

Nuoret innokkaina

Kaksi tarmokkaina opiskelun aloittanutta nuorta miesta eli Niko Haakanen Askistosta ja Aleksi Hakanen Vantaalta kertovat kiinnostuksen koneisiin ja rakentamiseen toimineen motiviina koulutukseen lähtemiseen. Hyvä todistus ja työpaikka on molempien tavoitteena. Nikon isä on rekkamies, joten lähipiiristä tekniikan miehiä löytyy. Nikolle tieto TTS:n koulutuksesta tuli opinto-ohjaajalta. Aleksi puolestaan löysi konekuljettajan oppiin internetin avustuksella.

Heikkiä kertoo, että usein kuljettajaksi opiskelevien lähippiristä löytyy maarakennusalan yrittämistä, mutta toisaalta koulutukseen tulee myös täysin alaa tuntemattomia nuoria. Ja molemmista tulee aivan yhtä hyviä maarakennusalan ammattilaisia.

Molemmista pojista alku on tuntunut lupaavalta ja kiinnostavalta. Kohokohtana tähän asti on ollut vierailu Fintractorilla, missä pääsi jo koneitten puikkoihinkin. Myös Metko-näyttelyssä luokka kävi päivän matkalla.

”Mukavinta on, että opintoihin kuuluu työssäoppimista ja käytännön harjoittelua. Lukuaineita on nyt vähemmän. Ja luokka on tosi mukava”, kehaisee Aleksi Hakanen.

Tulevaa työssäoppimisjaksoa molemmat nuorukaiset odottavat innolla. Ja saapa ”mukava maikka” Jorma Heikkiläkin poikien kehut vielä lopuksi. Maarakennusalalta sekä oppilaat että opettaja uskovat työpaikkoja löytyvän, kun kolmivuotinen koulutus vuonna 2011 loppuu ja pojat astuvat työelämään alle kaksikymppisinä nuorukaisina.

Rakennusalan perustutkinto, maarakennuskonekuljettajan koulutusohjelma

Kolme vuotta, yhteensä 120 opintoviikkoa, 40 ov/vuosi

– yleiset aineet kuten äidinkieli, matematiikka, fysiikka, tietotekniikka ym 20 ov

– koneitten käyttö 35 ov

– perustustyöt (sisältää mm. korttikoulutukset) 15 ov

– työssäoppiminen 40 ov

– valinnaiset aineet kuten koneitten huolto, asvalttiala, väylien kunnossapito ym. 10 ov

Maarakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelman tai osaamisalan suorittanut maarakennuskoneenkuljettaja osaa tehdä talonrakennustyömaan perustusvaiheen töitä. Hän osaa käyttää ainakin yhtä maarakennuskonetta turvallisesti ohjeita ja määräyksiä noudattaen tavanomaisissa maarakentamisen kohteissa. Hän osaa tehdä tavanomaisiin maarakentamisen kohteisiin sisältyviä yleisimpiä mittaus- ja merkintätöitä. Maarakennuskoneenkuljettaja osaa käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja. (Lähde: Rakennusalan perustutkinto 2008)

Lisätiedot: www.tts.fi

Lue seuraavaksi