Uutiset

Työkoneet

Oy Lai-Mu Ab sähköistää kiinteistönhuoltoa

Yli 35 vuotta kiinteistönhoitokoneita valmistanut Oy Lai-Mu Ab on esitellyt ensimmäisen täyssähkökäyttöisen koneensa. Projekti on vielä pilottivaiheessa, mutta testeissä saadut kokemukset ovat olleet sen verran rohkaisevia, että ensimmäinen sähkökoneen valmistussarja käynnistyy kuluvana vuonna. Uusi sähkökone perustuu LM Trac -malliston pienimpään koneeseen eli 287-malliin. Toinen uutuus pieniin kiinteistönhoitokoneisiin on kuormaajalla varustettu, runko-ohjattu LM Trac 387.

Ensimmäinen LM Trac näki päivänvalon 1980-luvun lopulla. Mallimerkintä oli tuolloin LM Trac 180. Vuosien saatossa ominaisuudet ja suorituskyky ovat parantuneet, mutta mallisarjan esi-isä on edelleen tunnistettavissa tämän päivän vastaavasta konemallista, eli LM Trac 287:stä.

Täyssähkökäyttöinen LM Trac 287 Electric alkaa olla valmis sarjatuotantoon. Ulkoisesti kone ei juurikaan poikkea polttomoottoriveljestään. Tässä työlaitteena Hollannissa yleisesti käytetty rikkaruohoharja.

Koneessa on suuret etupyörät, joiden päällä ohjaamo. Ideana on ollut sijoittaa kuljettaja mahdollisimman lähelle työlaitetta, jotta näkyvyys työkohteeseen olisi paras mahdollinen. Alun takapyöräohjaus on edelleen tallella. Ulkomitat ovat pysyneet vuosien mittaan samana, mutta paino on lisääntynyt rakenteellisen lujuuden kasvaessa ollen nyt 1 800 kilogrammaa (LM Trac 287). Tätä takapyöräohjattua pikku-LM Traciä on valmistettu tähän mennessä jo reilut 900 kappaletta. Valtaosa niistä suorittaa työrupeamaansa Hollannissa, jossa koneen pienestä koosta ja vankasta rakenteesta on etua.

Lai-Mun Markus Miekanmaan mukaan Hollannissa konetta käytetään lähinnä rikkaruohontorjuntatöissä. LM Traciin kytketään Hollannissa kehitetty rikkaruohoharja ja tehokas työkonepaketti on näin valmis. Nyt tämän kokoonpanon peruskoneeksi on tarjolla täyssähkökäyttöinen kone, LM Trac 287 E, jollaisen Lai-Mu on toteuttanut yhdessä työkoneiden sähköistyksiä suunnittelevan Hybria Oy:n kanssa. Toki uusi sähkökone soveltuu monen muunkin työlaitteen kanssa käytettäväksi.

Lai-Mun Markus Miekanmaa tarkastelee tässä polttomoottorin korvannutta, sinistä 23 kWh:n akkupakettia. Toinen saman kapasiteetin omaava akkupaketti sijaitsee etupyörien takana. Kone on saatavana joko yhdellä tai kahdella akkupaketilla varustettuna, eli 23 tai 46 kWh:n kokonaiskapasiteetilla.

LM Trac 287 Electric

Uuden sähkökoneen esittely venähti koronapandemian johdosta hieman suunniteltua myöhäisemmäksi. Koneessa käytettävistä sähkökomponenteista oli pulaa, joten alkuperäistä aikataulusuunnitelmaa piti muuttaa. Sähkökoneen prototyyppi valmistui viime kesänä ja syksyn se vietti kenttäkokeissa Hollannissa. Protokone on varustettu sähkötoimisella rikkaruohoharjalla, jolloin sitä on päästy testaamaan koneelle tyypillisessä työtehtävässä. Palaute on Markus Miekanmaan mukaan ollut rohkaisevaa.

Sähkö-LM Tracin perustana on siis malliston pienin polttomoottorinen kone. Ulkoisesti sitä ei dieselveljestään heti erota. Ohjaamo on täysin sama hallintalaitteita myöden. Runko sen sijaan on pantu uusiksi uuden voimalinjan myötä. Koneessa on kaksi 23 kilowattitunnin litiumioniakkua. Toinen niistä on sijoitettu taakse dieselmoottorin tilalle ja toinen alas, etupyörien taakse. Painopiste on näin saatu hyvinkin alas, mikä on eduksi muutoin aika kapean ja korkean koneen käsittelyssä.

Koneessa on kolme sähkömoottoria. Molemmilla etupyörillä on oma sähköinen vetomoottorinsa (20 kW/kpl). Kolmas sähkömoottori (10 kW) pyörittää pientä hydrauliikkapumppua, joka huolehtii niin sanotusta kevythydrauliikasta eli etunostolaitteen ja ohjauksen hydraulisista toiminnoista. Työlaitteen pyöritys tapahtuu moottorihydrauliikan sijaan sähköllä, jota varten itse työlaitteessa, tässä tapauksessa rikkaruohoharjassa, on oma sähkömoottorinsa.

Lataus hoituu sähköautoista tutulla Type 2 -latauspistokkeella. Pistokkeen alla oleva tila, aikaisemmin polttoainesäiliö, on nyt täynnä sähkökäyttöön liittyvää elektroniikkaa.

Päivän ajot

Sähköistyksestä huolimatta koneen omapaino on kasvanut vain hitusen. Kahdella 23 kWh:n akulla varustettuna se on kutakuinkin sama 1 800 kilogrammaa, mitä dieselkonekin painaa. Kone on saatavana joko yhdellä tai kahdella 23 kWh:n akulla varustettuna.

Akkupaketin lataus hoituu sähköautoista tutulla Type 2 -pistokkeella, joten virransaanti on taattua ainakin kaupunkialueilla, joissa jo alkaa olla kohtalaisesti julkisia latauspisteitä. Koneen mukana toimitetaan latauskaapelisarja, joka mahdollistaa latauksen valovirta- (230 V) tai voimavirtapistorasiasta (380 V). Lataustehot ovat vastaavasti kolme ja yhdeksän kilowattia.

Kenttäkokeet Hollannissa ovat osoittaneet, että yhden kahdeksantuntisen työpäivän läpivienti rikkaruohoharjauksessa onnistuu yhdellä latauksella (2×23 kWh:n akkupaketilla) varsin helposti, ainakin jos työ ei edellytä pitkiä siirtoajoja. Koneesta saadut kokemukset ovat olleet Miekanmaan mukaan siinä määrin rohkaisevia, että ensimmäisen sähkökoneiden valmistussarja on käynnistymässä tänä vuonna. Teknisiin yksityiskohtiin ja ratkaisuihin voi vielä tulla pieniä muutoksia, mutta pääpiirteittäin sähkökäyttöinen LM Trac alkaa olla tuotantovalmis.

Hydrauliikkaöljyn säiliö on entisellä paikallaan. LM Trac 287 E on varustettu niin sanotulla kevythydrauliikalla, eli etunostolaitteen ja ohjauksen toiminnot hoituvat perinteisesti hydrauliikalla. Kuvan sähkömoottori pyörittää järjestelmää ruokkivaa pientä hydrauliikkapumppua.

Matkalla vetyyn

Sähkökoneen hintaa ei vielä paljastettu, mutta jos ottaa ajatusmallia henkilöautopuolelta, jossa sähköauton hinnat ovat reilusti vastaavaa polttomoottorikäyttöistä suuremmat, on tällaisen piensarjassa valmistettavan työkoneen hinta paljonkin dieselveljeään suurempi. Tosin paikalliset päästöt ovat puhdasta nollaa. Se onkin yksi tärkeä seikka ja ilmeinen elinehto tällaisten koneiden synnylle. Huomioitavaa on myös, että sähkö-LM on aikanaan helposti valjastettavissa tulevaisuuden polttoaineeksi nimetylle vedylle. Voimalinja on jo ratkaistu. Akun tilalle kun asennetaan vain polttokennolaitteisto, on vetykone näin valmis.

Lyhyt ajokokemus sähkökoneella luo luottamusta kokoonpanoon. Ajo on tarkkaa ja helppoa sekä ennen kaikkea lähes äänetöntä, varsinkin siirtoajossa. Rikkaruohoharjaa käytettäessä suurin ääni lähtee harjasta, tosin ohjaamoon se kuuluu hyvin vaimeana.

LM Trac 387:än saa nyt myös etukuormaajalla varustettuna.

Muutakin uutta

Sähkökoneen lisäksi Lai-Mu on tehnyt ”tavallisesta” LM Trac 287:stä isolla moottorihydrauliikan tuotolla varustetun version. Vakiokoneessa tuottoa on tarjolla 47 litraa minuutissa. Nyt suuremman hydrauliikkapumpun myötä öljylitroja saadaan 70 minuutissa, jolloin esimerkiksi suurien tasoleikkureiden käyttö onnistuu paremmin.

Toinen uutuus on LM Trac -malliston pienimmän runko-ohjatun koneen (LM387, 1 750 kg/42 kW) varustaminen etukuormaajalla. Nostokorkeutta on luvassa noin kaksi metriä. Nostokapasiteetti on noin 800 kilogrammaa. Aisaston rakenteet on sijoitettu siten, että ne eivät ole suoraan kuljettajan näkökentässä.

Ja kuten jo äskettäin kerroimme, on Finnsiirto Group on aloittanut vuoden alussa LM Trac -koneiden ja LM Tools -työlaitteiden jälleenmyynnin koko Suomen alueella. LM Tracejä on nyt saatavilla kaikista Finnsiirto Groupin toimipisteistä, kuten itse Finnsiirron, Suomen Telakoneen ja Simerin pisteistä kautta maan.



Sähkökoneen hallintalaitteet ovat identtiset polttomoottoriveljensä kanssa.
Molemmille etupyörille on oma, 20 kW:n sähkömoottori. Toinen akkupaketeista on tuolla niin sanotun etuakselin takana.
Tässä Hollannissa paljon käytetty työlaite, eli rikkaruohoharja. Sähkökoneessa harjan pyöritys tapahtuu omalla sähkömoottorilla.
Koneen mukana toimitetaan latauskaapeli valovirta- ja voimavirtalatausta varten (3 kW ja 9 kW).
LM Trac 287:ään saa nyt isomman hydrauliikkapumpun, jolloin kuvan Stensballen ruohonleikkurin käyttö onnistuu kivuttomasti. Leikkurin työleveys on 2,9 metriä.
LM Trac 387 etukuormaajalla.


Lue seuraavaksi