Uutiset

Työkoneet

Orlacolta uusi valovoimainen kameraperhe – OEM Automatic

Orlacon konenäkö-järjestelmiin on saatu uusi kameraperhe. Aikaisempi Amos-sarja korvautuu kuluvana vuonna uusilla Famos-nimeä kantavilla kameroilla. Turussa toimiva OEM Automatic tuo Orlacon tuotteita maahan ja jälleenmyy niitä edelleen koko maan laajuisesti. Orlacon kamerat ovat erittäin kovien olosuhteiden laitteita, ja siksi niitä on käytössä muun muassa Metson murskaimissa.

Työtahdin nopeutuessa ja turvallisuusvaatimusten kasvaessa on tullut tarve silmäparien lisäämiseen. Konenäön myötä saadaan työkoneen tai ajoneuvon kuljettajalle silmät selkään tai kyky nähdä johonkin yksityiskohtaan eli vaikkapa työlaitteelle. ”Hollantilainen perheyhtiö Orlaco on valmistanut nimenomaan Hollannissa ajoneuvokameroita ja näyttöjä yli 25 vuotta, ja on tänä päivänä yksi maailman johtavista mobiilikamerajärjestelmien valmistajista”, sanoo OEM Automaticin Orlacon tuotteista vastaava tuotepäällikkö Mikko Mannila. Huomionarvoista asiassa on, että tuotekehitys ja tuotanto tapahtuvat edelleen Hollannissa idän imusta huolimatta. Tuotanto käsittää juuri itse kamerat ja niihin liittyvät monitorit. Lisäksi konenäköpaketteihin liittyy aina runsaasti erilaisia kiinnitystarvikkeita, joiden avulla kamerat ja monitorit saadaan kiinnitettyä tukevasti paikkaan kuin paikkaan.
Orlacon etu on joustavuus. Yritys tekee paljon asiakaskohtaisia räätälöintejä suurille konevalmistajille. Orlacon valmistamia konenäköjärjestelmiä löytyy jo monista koneista alkuperäisasennuksena, suuristakin merkeistä.

Teollisuusautomaation ohella

OEM Automaticin tuotepäällikkö Mikko Mannila kädessään Orlacon konenäön komponentteja.

Orlaco on ollut edustettuna Suomessa jo vajaat 20 vuotta. OEM Automatic on nyt toiminut merkin maahantuojana ja jälleenmyyjänä kaksi ja puoli vuotta. Yritys on tuonut maahan ja myynyt teollisuusautomaatiokomponentteja jo yli 35 vuotta. Pääpaikka on Turussa, mistä käsin myös Mikko Mannila operoi. Tuotepäällikön toimen ohella hän hoitaa myös koko maan kattavaa myyntiä. ”Jälleenmyynti tapahtuu pääosin Turusta, mutta myös jonkin verran ajoneuvokameroiden asennuksiin erikoistuneiden yhteistyökumppaniemme kautta”, sanoo Mikko. Suomessa OEM Automatic työllistää noin 100 henkeä. Toinen toimipaikka on Oulussa. Maailmanlaajuisesti emoyhtiö OEM International Ab työllistää noin 700 henkeä 14 eri maassa.

Uusi kameraperhe

Orlaco Famos -kameramoduli on täysin pyöreä, hieman golfpalloa suurempi. Tässä kamera on kiinnitettynä pyöreään koteloon, jolloin linssin voi suunnata portaattomasti haluamaansa suuntaan helposti.

Uusi Orlaco Famos -kamerasarja korvaa kuluvana vuonna aikaisemman Amos-malliston. Famos-kamera on pyöreä, hieman golfpalloa suurempi, kovien olosuhteiden konenäkökomponentti. Sen pyöreän muodon ja monipuolisten kiinnitystarvikkeiden avulla voidaan kameran linssi kohdistaa portaattomasti mihin tahansa suuntaan ja säätö on helppoa myöhemminkin. Famos-kameraperhe koostuu seitsemästä ulkoisesti samannäköisestä kamerasta. Tarjolla on erilaisia linssivaihtoehtoja 20 asteen kapean aukon kamerasta aina 170 asteen laajakulmaiseen kameraan. Famos-kameran runko on valettu valmistajan mukaan umpeen kaksikomponenttisella täyteaineella sisään tulevia kaapeleita myöden, joten kosteusongelmia ei tule. Se kestää vahingoittumatta hetkellisen upotuksen jopa kymmenen metrin syvyyteen, IP68 pitää siitä huolen. Siellä tosin harvemmin työkoneita käytetään. Kamera täyttää myös IP69k-normin, jolloin sitä voidaan huuhdella kuumavesipainepesurilla aina sadan baarin paineella ja 80 asteisella vedellä.

Kamera on täysin vesitiivis. Kaapelin sisääntulo sekä kuoren sisusta on valettu umpeen kaksikomponenttisella ajoneuvoissa käytettäviä nesteitä kestävällä aineella.

Kamera kestää myös hyvin iskuja, jopa 50 G-voiman verran. Eipä edes Robert Heleniuskaan saisi sitä iskettyä hajalle, nimittäin keskivertainen nyrkkeilijä saa hädin tuskin iskettyä 25 G:n voiman ja äärimmäisetkin iskijät vain 40-45 G:tä. Ja iskunkestävyyden ohella myös tärinän pitkäaikainen kesto on hyvä. Käyttölämpötila-alue on hyvin laaja, -40 celsius asteesta +85 celsiukseen. Famos-kameroissa on kaikissa automaattinen lämmitys kylmiä olosuhteita varten. Lämmitysvastus on valettu kameramoduulin sisälle. Kameran käyttöjännite voi olla 12-24 V/DC. Alemmillakin jännitteillä itse kamera toimii, mutta lämmitys ei. Linssimateriaali on valmistajan mukaan noin seitsemän kertaa vahvempi kuin tavallinen lasi ja se hylkii vettä ja likaa. Famos kameroiden tiedonsiirto tapahtuu analogisesti. Näin saavutetaan lähes viiveetön kuvansiirto. Hämäränäön sanotaan olevan erittäin hyvä. Famos-kamerat tuottavat uuden sukupolven CMOS-kennon ansiosta selkeää kuvaa jopa 0,05 luxin valaistuksessa. Vertailukohtana tavallinen täysikuu tuottaa 0,2-1 luxin valotehon.

Runsaasti käyttökohteita

Orlaco-kamerat on tehty äärimmäisiin olosuhteisiin. Tässä ollaan Dakar-rallikuorma-auton alustassa.

Orlacon kapeakeilaiset Famos-kamerat soveltuvat työkoneisiin, joissa halutaan näyttöön työlaitenäkymää. Käyttökohteita ovat kaivukoneet, metsäkoneet ja trukit. Leveän keilan kamerat soveltuvat peruutuskamerakäyttöön sekä muiden kuolleiden kulmien katseluun.  Näitä kohteita löytyy kuorma- ja linja-autoista, pyöräkuormaajista ja trukeista. Mikko Mannilan mukaan Suomessa käytetään paljon jälkiasennettuja Orlacon kameroita juuri trukeissa. Helppo Plug & Play -tyyppinen asennus on madaltanut kynnystä. ”Jälkiasennuksien lisäksi on trukeissa tänä päivänä entistä enemmän ensiasennuksena tehtyjä konenäköjärjestelmiä”, sanoo Mannila.
Suomessa Orlacon kameroita ensiasennetaan muun muassa Metson murskaimiin. Yhdessä murskaimessa voi olla jopa neljä tai viisi kameraa käytössä samanaikaisesti. Esimerkiksi kidasta saadaan näin reaaliaikaista liikkuvaa kuvaa. Metso on todennut Orlacon kameroiden keston rankoissa oloissa ja päätynyt näin niiden käyttöön. Myös Mantsisen materiaalinkäsittelykoneita on valjastettu jo pitkään Orlacon konenäköjärjestelmillä.

Pitkä takuu ja vaihto-osapalvelu
Kameroilla on 24 kuukauden takuu ja Orlacolla on Suomessakin tarjolla vaihto-osapalvelu, joka koskee kalleimpia komponentteja. Siinä asiakas saa yhden vuorokauden sisällä korvaavan tuotteen, jotta seisokista tulisi mahdollisimman lyhyt. Tuotteet ovat tehdaskorjattuja ja testattuja, mutta eivät uusia. Lisäksi OEM Automatic tarjoaa asiakkailleen teknistä tukea konenäköjärjestelmien suunnitteluun, asennukseen ja kunnossapitoon. Kameroiden lisäksi Orlacolta löytyy omaa valmistetta olevia 7 ja 12 tuuman värinäyttöjä, jotka nekin kuuluvat vaihto-osapalvelun piiriin. Myös näytöillä on korkeat IP-luokat ja laaja käyttölämpötila-alue. Valmistaja lupaa niille myös sadeveden keston.
”Konenäköjärjestelmien käyttökohteissa on vain mielikuvitus rajana. Sovellutuskohteita on rajattomasti kaikissa työkoneissa, kuljetuskalustossa ja materiaalinkäsittelykoneissa”, sanoo Mikko Mannila. Viimeisimpänä mielenkiintoisena kohteena hän mainitsee parhaillaan Helsingin kalasataman jättimäisellä rakennustyömaalla olevat torninosturit. Siellä nosturiviidakko on sen verran tiheä, että yhden nosturin toimintasäteellä voi operoida samanaikaisesti useitakin torninostureita ja autonosturit vielä päälle. Tällöin kuljettajan on oltava koko ajan tietoinen mitä ympärillä tapahtuu. Orlacon konenäköjärjestelmillä se onnistuu ja työnteko nopeutuu turvallisuutta unohtamatta.

https://www.youtube.com/watch?v=lEeiCfc5gpE

Lue seuraavaksi