Uutiset

Työkoneet

Oil&Steel-henkilönostimille edustaja Suomeen

Oil&Steel on italialainen henkilönostinvalmistaja. Se kuuluu PM Groupiin, jonka valmistamat PM-kappaletavaranosturit ovat jo tuttuja Suomessakin. Vuonna 1995 perustettu Oil&Steel-yhtiö on jo saavuttanut Italian markkinoilla markkinajohtajan aseman ja kasvattaa osuuttaan muuallakin Euroopassa.

Oil&Steelin tuotevalikoima jakaantuu kolmeen pääryhmään. Pienimmät nostimet ovat tela-alustaisia itsekulkevia Octopyssy-tuotenimellä kulkevia laitteita. Näissä on 14-21 metrin työskentelykorkeuteen yltäviä laitteita. Suurimmassa osassa on Oil&Steel-nostimille tyypillinen puomistorakenne, joka toimii vähän samalla tavalla kuin saksilava pitäen henkilökorin sivusuunnassa samalla paikalla ylös ja alas liikuttaessa yhdellä vivun liikkeellä. Tästä on merkittävää etua erityisesti yksin työskennellessä.

Pystytyksessä voidaan käyttää Octopussy Evo -laitteissa kolmea erilaista tukijalkojen asentoa: leveä, kapea ja toispuoleinen. Ohjausjärjestelmä tunnistaa tukijalkojen asennon ja muuttaa liikkeiden turvarajat niiden mukaisiksi. Kuljetusasennossa nämä menevät varsin pieneen kokoon ja 18 metrin korkeuteen ylettyvä malli sopii tavallisesta oviaukosta (0,8 m x 2 m). Moottoriksi voi valita bensiini tai dieselmoottorin ja optiona on saatavana myös sähkökäyttö. Ohjaimeksi voidaan valita myös radio-kauko-ohjain, johon on lisäksi mahdollista liittää Oil&Steelin kehittämä ja patentoima Safety Ring -turvajärjestelmä, joka mahdollistaa kauko-ohjaimen käyttämisen vain määritellyltä turva-alueelta.

Kevyisiin kuorma-autoihin tarkoitetut henkilönostimet tunnetaan nimillä Scorpion ja Snake. Näistä on saatavana laitteet 10-28 metrin työskentelykorkeuksille. Snake-mallistossa käytetään samaa Oil&Steel-tyyppistä nostopuomia kuin tela-alustaisissa malleissa. Nostimet asennetaan valmiiksi tehtaalla alusta-auton päälle. Suosituin merkki Oil&Steel-nostimen alustana on ylivertaisesti Nissan Cabstar, mutta myös esimerkiksi Fuso Canter ja Iveco Daily ovat mahdollisia alustamerkkejä. Autot ovat kokoluokkaa 3,5 – 6 tonnia, joten pienimmät on mahdollista rekisteröidä tarpeen mukaan joko kuorma- tai pakettiautoiksi.

Korkeimpiin ulottuvuuksiin nousevat Eagle- ja Eagle S -mallistot, joista työskentelykorkeuksia on 28-62 metrin välille. Alustana näissä ovat kuorma-autot. SVK-Lift keskittyy aluksi markkinoimaan kahta pienempää mallisarjaa, mutta valmiudet tuoda myös näitä suuria nostimia ovat olemassa ja niitäkin on jossakin vaiheessa tulossa Suomeen.

Maahantuoja

SVK-Liftin maahantuontitoiminta lähti liikkeelle yrittäjien omasta tarpeesta. Rakennusalan töissään, johon kuuluvat muun muassa julkisivujen pesut ja kunnostukset, he tarvitsivat jatkuvasti henkilönostinta. Vuosi sitten he hankkivat Englannista käytetyn Oil&Steel Eagle-malliston henkilönostimen omiin tarpeisiinsa. Nostin osoittautui äärimmäisen hyvin toimivaksi eikä vikoja esiintynyt, joten kiinnostus tuotetta kohtaan kasvoi. Internet-sivustoa tutkiessaan Veli-Matti Kivinen havaitsi, että merkillä ei ole edustajaa Suomessa ja tehtaan sivuilla kerrottiin etsittävän sellaista.

Sähköpostiyhteyksillä asia lähti etenemään ja viime syksynä miehet kutsuttiin Italiaan tehtaalle ja paikallisille konemessuille esittäytymään ja tutustumaan tuotteisiin. Asia lähti etenemään nopeasti ja sopimus maahantuonnin hoitamisesta syntyi. Tuote- ja huoltokoulutusten käymisen jälkeen maahantuontisopimus astui voimaan virallisesti vuoden alussa ja virallisia avajaisia vietettiin helmi-maaliskuun vaihteessa. SVK-Liftillä on siten nyt yksinoikeus Oil&Steel-tuotteiden edustukseen Suomessa.

Yrityksessä työskentelee neljä henkilöä, joista Kivinen toimii ensisijaisesti Oil&Steel-tuotteiden myyntiedustajana. Hänellä on usean vuoden kokemus henkilönostimilla työskentelystä, joten käytännön tausta on hankittu työn kautta. Kokemusta myyntiedustajana toimimisesta hänellä on kahden eri yrityksen palveluksesta ja hän on suorittanut muun muassa myynnin ammattitutkinnon. Ville Lintukanto toimii myös myynnissä ja hänellä on nostintyöskentelystä kokemusta toistakymmentä vuotta niin koti- kuin ulkomailta.

Huolto on huoltopäällikkö Marko Tannerin hoidossa. Hänellä on korjaamoalalta vuosien kokemus ja hänellä on ollut myös oma korjaamo, jossa korjattiin kevyttä ja raskasta autokalustoa. Yrityksen tilat Tampereen Rantaperkiössä mahdollistavat isojenkin koneiden korjaamisen ja mahdollisuuksia korjauksiin on myös muun raskaan kaluston osalta. Erityisesti Tannerin osaamista on sähköpuoli, mutta hän on tottunut ratkomaan monipuolisesti kaikkia vikaongelmia.

Huolto ja varaosat

Huoltovalmius on 24 h ja tarvittaessa liikkeelle päästään yrityksen huoltoautolla. Huolto käsittää Oil&Steel-merkin ohella kaikki muutkin merkit. Varaosavarasto on tässä vaiheessa vasta rakentumassa, mutta toimitukset Italiasta on luvattu 24 tunnin toimitusajalla. ”Kokeiltu on jo toimitusta ja kyllä se hyvin tuohon aikarajaan sopi”, sanoo Kivinen. ”Useat komponentit ovat saatavana niin sanottuina yleisvaraosina, joten niitä saa nopeasti täältä Suomesta.”

Uusien nostinten lisäksi SVK-Lift toimittaa ulkomailta asiakkaan tarpeita vastaavia nostimia. ”Tällä tavalla voimme palvella asiakkaitamme laaja-alaisemmin kuin mitä yksi merkki antaa mahdollisuuksia. Välitettävät nostimet käymme tarkastamassa paikanpäällä, että ne vastaavat tarvetta. Ennen asiakkaalle toimittamista huollamme laitteet ja teemme tarvittavat tarkastukset. Hoidamme myös sekä määräaikais- että perusteelliset määräaikaistarkastukset, jotka arkikielessä tarkoittavat vuosi- ja kymmenvuotistarkastuksia”, selittää Kivinen.

Toimitusajaksi Kivinen lupaa Eagle-sarjaa lukuun ottamatta 2-4 viikkoa. Uusiin Oil&Steel-nostimiin tulee 2 vuoden takuu. SVK-Liftin kautta saa myös rahoituksen nostimille. Oil&Steel-nostimiin voi käydä tutustumassa Tampereella SVK-Liftin toimipaikassa Lentokentänkadulla Kesän ja syksyn aikana ne ovat nähtävillä myös eri alojen messuilla, kuten Finnclean-messuilla Tampereen Messukeskuksessa. Ensimmäinen Oil&Steel-nostin on jo ehditty myydäkin Suomeen.

www.nostimet.com

www.oilsteel.com

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi