Uutiset

Työkoneet

Nuorena on vivusta väännettävä

Vierailin 90-luvun lopussa 14-vuotiaan poikani kanssa SED-näyttelyssä Englannissa. Portilla tuli hankaluuksia. Nuorukaista ei meinattu päästää näyttelyalueelle ikänsä takia. Näyttely kun oli kielletty alle 16-vuotiailta. Pitkien ja kiivaidenkin keskustelujen jälkeen kuitenkin pääsimme molemmat porttien sisäpuolelelle. Poikaa ei kuulemma saanut päästää yli metrin etäisyyteen itsestäni tai mitä se nyt tekeekin jalkoina.

Asia tuntui varsin kummalliselta suomalaiselle, joka Maxpo- ja Metko-näyttelyissä (kuva) näki mitä nuorempien kavereiden heiluttavan koneiden puikkoja taitavasti ja hallitusti. Itsekin Vammas-vastapainokaivurin ohjaamossa nuoruuteni viettäneenä olen katsonut internetistä mielelläni näitä lasten ja nuorten taidonnäytteitä. Seuraavassa kokoelma nuoria konekuskeja.

HUOM: Ja tähän pieni varoituksen sana. Näissä videoissa ei lasten turvallisuutta ole ajateltu mielestäni ihan toivotulla tavalla, joten Konepörssi ei kannusta pieniä lapsia kokeilemaan maarakennuskoneita muutoin kun vanhempiansa tiukassa valvonnassa.

Pikku Tom tulee töihin rehvakkaasti polkutraktorilla ja vaihtaa sitten työmaalla takapuolen alle hieman enemmän hevosvoimia. Volvon puikoissa shortsihousuinen pojanvesseli häärää jo tottuneesti.

Tästä se lähtee. Muoviset pelivehkeet pitää vaihtaa pöriseviin heti kun vaippa housuista saa kyytiä.

Horst Saksanmaalta on kerännyt kylän koltiaiset pellolle ja pyytänyt paikalliselta urakoitsijalta muutaman koneen lainaksi. Unohtakaa tarkkailuluokat. Minikoneiden ajaminen tasoittaa pahimmankin teinimyllerryksen.

https://www.youtube.com/watch?v=AXy4n7fFHB0

Kuvaaja on katsonut parhaaksi pysyä hieman etäämmällä tästä vipumotoriikkaa opettelevasta, neljävuotiaasta Eloveena liehuletistä.

https://www.youtube.com/watch?v=eVKS2W8jPE4

William 2,5 v. heiluttaa vain yhtä vipua kerrallaan ja vain yhteen suuntaan. Mitäs sitä tuntitöissä rehkimään.

https://www.youtube.com/watch?v=gmzV–3iJjo

Se tiedetään, minkäikäiset lapsukaiset niitä Adidaksen lenkkitossuja vääntää kasaan, mutta tällä kiinalaisella pikkuvesselillä on parempi työ. Ja homma käy paremmin kuin tanssi Tammiselta.

https://www.youtube.com/watch?v=9lNOad1kgdk

Välillä vähän veteraaniosastoa. Kahdeksan vuotiaalla Owenilla homma on jo hanskassa. Ei muuta kun hakemus paikalliselle urakoitsijalle kesätöistä.

Ensin Cattia ja sitten Bobcattia. Innostuneet ja ehkä vähän jännityneetkin on ilmeet.

Bronson Troy Amerikanmaalta täytti neljä vuotta vuonna 2009. Synttärilahjaksi isä antoi kaivurin, jonka ohjaamossa ilmastointi pelaa. Minä ehkä olisin köyttänyt kyllä Bronsonin jollain remelillä tuoliin ennen harjoittelua.

Homma luonistuu ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kubotalle kyytiä.

Razmik Khshtoyan kyllästyi alituiseen älypuhelimen ja tietokoneen rämpyttelyyn ja halusi viisivuotiaana vähän miehekkäämpiä hommia. Razmik asuu Getashenin kylässä Aremeniassa yhdessä perheensä kanssa. Isoisä on opastanut Razmikia kaivamisen jaloon taitoon.

Tässä oikea tapa ottaa ensiaskeleet konemieheksi. Turvallisesti iskän sylistä.

Tästä se monen konemiehen taival alkaa.

Iiro 3 v. Raisiosta lähti vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa lomalle Kanarialle. Ja matkalukemiseksi valittiin jo lentokoneeseen mukaan, mikäs muu kuin Konepörssi. Iirolla on edessään loistava tulevaisuus.

Lue seuraavaksi