Uutiset

Työkoneet

Nouseva ohjaamo antaa kuljettajalle ensiluokkaisen näkyväisyyden

Nousevan ohjaamon avulla kuljettaja nimittäin kykenee katsomaan nostotapahtumaa lähes kahdeksan metrin korkeudesta, mikä vähentää näyttömiehien tarvetta työmaalla oleellisesti sekä nostaa työn nopeutta ja parantaa turvallisuutta. Maantiellä ajettaessa ohjaamo siirtyy teleskooppisen varren avulla ajoneuvon etuosaan, jolloin myös siirtoajossa näkyväisyys on molemmille puolille esteetön.  Nousevaa ohjaamoa on ennekin Liebherriltä saanut yli 100 tonnin koneisiin, mutta niissäkään ohjaamo ei nouse yhtä korkealle kuin uudessa 45 tonnin citymallissa.
”Tämä yksilö on tosiaan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Kättelimme Seppo Ojalan kanssa kaupan jo Baumassa 2010. Ensimmäiset koneet valmistuivat Ehingenin tehtaalta tämän vuoden tammikuussa ja toukokuussa saimme sitten tämän ensimmäisen Suomeen. Messukoneesta oli tehty näytille musta Black Panther –versio. Sen piti olla vain kertaluonteinen maalaus Baumaan, mutta moni asiakas on halunnut juuri saman värityksen. Nyt pantteri on tehtaan valmistusohjemassa ja Ojalan konekin on tällä katseenvangitsijamaalauksella”, kertoo Liebherr Finlandin nosturimyynnistä vastaava Mika Taimisto.
”Nouseva ohjaamo oli se seikka, mikä vakuutti heti ensi näkemältä. Nykyisin työmailla kieliongelmat kuljettajan ja Keski-Euroopasta tulevan näyttömiehen välillä ovat jo ilmeiset. Myös käsinäytöt eivät välttämättä noudata suomalaista käytäntöä. Tämä viivästyttää työtä ja on myös melkoinen turvallisuusnäkökohta. Nyt kuljettaja näkee suoraan mm. rakennuksen taakse itse ja tekee nostot omin avuin suoralla katsekontaktilla”, lisää Seppo Ojala.
”Olin juuri äskettäin Espoossa, jossa kahden pienkerrostalon väliin piti nostaa leikkipihan kaikki elementit. Työ kävi nopeasti, kun sain kaikki nostot tehtyä ilman näyttömiestä”, lisää kuljettaja Tommy Nyman. Hän on yksi yrityksen kolmesta uuteen koneeseen koulutetusta kuljettajasta.
”Myös satamassa laivojen lastauksessa tai kuorma-autojen lavoille nostettaessa korotetusta ohjaamosta on hyötyä”, lisää Taimisto.
LTC 1045-3.1:n maksimikuorma on siis 45 tonnia ja nostokorkeus jibin avulls on 49 metriä.
Kone on 16 tuuman renkailla vain 3,06 metriä korkea, joten se sopii kulkemaan hyvin alikulkutunneleista ja myös teollisuushallien ovista. Ovikorkeus näissä kun on yleisimmin noin 3,1-3,2 metriä. Koneesta voi myös tiukassa tilassa tiputtaa pois 1,2 metrin pituisen keulapalan. Kompaktisuus on siis sen erityisvaltti.  Ojalat muistavat tapauksia, jossa koneen renkaat on pitänyt päästää lähes tyhjiksi, jotta työmaalle on päästy esimerkiksi juuri porttikongista tai alikulkutunnelista.

Ojala Cranes pienemmällä kalustolla

Ojala Crane Oy on perustettu vuonna 2009. Vaikka tämä yritys on nuori ei kokemusta Ojaloilta, Sepolta ja isältään Veikolta  puutu. Veikko aloitti kuljettajahommat jo vuonna 1977 ahtaushommissa Kokkolassa. Vuonna 1985 hän sitten jo perusti oman yrityksensä nostohommiin.
”Myimme edellisen nosturiyrityksemme laman alla vuonna 2007. Tuolloin tilauskannassa oli mm. kolme uutta Liebherriä, jotka siirtyivät nekin uudelle omistajalle. Kilpailukielto kesti kaksi vuotta ja niinpä perustimme uuden nostoalan yrityksen vanhojen asiakkaiden toivoessa pienempää toimijaa alalle. Laivastossa on yhdeksän mobiilinosturia  ja suurin on sadan tonnin. Huomasimme peri vuotta sitten, että tässä pienemmässä päässä oli pääkaupunkiseudulla selvä markkinarako. Panostamme taksiajoon ja hoidamme kaikki nostokeikat muutaman tunnin pikapyrähdyksestä pitkiinkin projekteihin”, kertoo Seppo Ojala.
”Pääasiassa pyörimme tässä pääkaupunkiseudulla ja panostamme erityisesti laatuun sekä sovittujen  aikataulujen pitämiseen. Yhdeksän kuljettajaamme ovat kaikki ammattilaisia, jotka ovat työskennelleet  alalla useita vuosia. ”
”Nyt tuntuu, että taas on rakennusbuumi päällä. Uuteenkin koneeseen tuli ensimmäisen tunnin aikana jo yli 200 tuntia ja kysyntä sille tuntuu olevan kovaa. Moni työnantaja on pyytänyt uudestaan työhön samaa tyyppiä nousevalla ohjaamolla , joten monessa työssä se on parempi kuin perinteinen”, lopettaa Ojala.
Ojalan mustaa pantteria pääsee ihailemaan Maxpossa Liebherr Finlandin osastolla.

Saksan mobiilinosturitehdas nostaa kapasiteettiaan

Kaikki Liebherrin mobiilinosturit sekä yli 300 tonnin telaristikkonosturit tehdään 3200 työntekijän avulla Saksan Ehingenin tehtaalla. Skaala ylettyy pienestä 30 tonnin mobiilinosturista 3000 tonnin ristikkopuominosturiin. Suurin mobiilinosturi on kapasiteetiltaan 1200 tonnia ja mallistossa on yhteensä reilut 20 erikokoista mobiilimallia. Ensimmäinen 3000 tonnin ristikkopuominosturi oli koenostoissa alkukesästä. Taimiston mukaan sen koukku paina pelkästään jo 111 tonnia ja on 9,5 metriä korkea.
Vuonna 1949 perustettu Liebherr on kokonaisuudessaan edelleen perheyhtiö ja toimii usealla eri toimialalla. Suomessa tunnetaan parhaiten juuri nosturit ja maarakennuskoneet, mutta Liebherrin suvun omistama teollisuusmahti on mukana myös mm. työstökonevalmistuksessa, kuljetustekniikassa ja se tekee myös komponentteja mm. Airbus –lentokoneisiin.
Ehingenin tehdas oli todella kovilla kapasiteettinsa suhteen edellisen buumin aikana, jolloin nosturien toimitusajat saattoivat venyä kahteen vuoteen. Viime vuosina tehdasta on laajennettu useaan otteeseen ja nykyinen kapasiteetti on 2000 konetta vuodessa. Tämän vuoden valmistusmäärä tulee olemaan noin 1400 konetta, joten valmistuksessa on nyt kiristämisen varaakin.
”Olen kuullut, että vuoden 2007 Baumassa oli jopa myyntikielto myyntimiehille. Nyt ollaan toimitusaikojen suhteen paljon paremmassa asemassa. Ja kauppa onkin käynyt hyvin ympäri maailman. Liebherrillä on mobiilinostureissa 54 prosentin markkinaosuus maailmassa, mikäli Kiinaa ei lasketa mukaan. Siellä on aivan omanlaisensa nosturityypit ja runsaasti kotimaista valmistusta. Eli joka toinen maailmassa Kiinan ulkopuolella myytävä mobiilinosturi on Liebherr –merkkinen. Suomessa mobiilinostureita on aktiivikäytössä noin 900 ja Liebherreitä niistä on 360. Ja kun muistaa, että Lokomoitakin (valmistus lopetettu vuonna 1986) on vielä käytössä noin 140, niin uusien markkinoista meillä on varsin kattava osuus. Viime vuonna Suomessa myytiin 15 uutta mobiili-/telaristikkonosturia, joista 10 oli meiltä”, kertaa Taimisto tilastoja.
Maailmalla Brasilia on kohisten nouseva  markkina nostureille. Liebherrille se onkin jo toiseksi tärkein nosturiasiakas Saksan jälkeen.

Akselipainot vaihtelevat

”Kasvava tuulimyllybisnes on sekin tuonut reilusti markkinoita 500 tonnisille ja siitä suuremmille nostureille. Vaatimukset ovat niin ikään aivan toista luokkaa kuin ennen. 15 vuotta sitten 100 tonnin mobiili oli iso. Nyt sillä nostellaan omakotitalon elementtejä paikoilleen. Kun ennen ajettiin ympäri rakennustyömaata, niin nyt nosturille suunnitellaan yksi paikka, josta sen pitää pystyä operoimaan koko työmaa. Myös elementtien koot ovat kasvaneet ja kun maanteillä liikkuu yhä isompia kappaleita, niin niiden asennus vaatii myös suurempia koneita”, valistaa Taimisto edelleen.
Ja koska nosturibisnes on luistanut viimeaikoina, myös käytetyistä koneista on pulaa. Tehtaan vaihtokonevarasto oli reilu vuosi sitten vielä noin 300-350 koneen suuruinen. Nyt se on kutistunut alle 50 koneen.
”Euroopan maiden erilaiset akselipainokäytännöt teettävät valmistajalle paljon työtä. Kun Suomessa saa ajaa 14 tonnin akselipainoilla, niin Saksassa vastaava luku on 12 ja Norjassa vain 10 tonnia. Kun Suomessa akselipaino on suuri, niin maksimi nopeus on pykälillä rajattu 70 kilometriin tunnissa. Esimerkiksi  Suomessa alle 100 tonnin nosturissa kulkevat yleensä vastapaino, tukijalat ym .mukana. Näin tänne valitaan viisiakselinen alusta. Norjassa puntit pitää pudottaa kuitenkin pois, joten siellä käytetään ketterää neliakselista versiota. Muitakin eroavaisuuksia on. Saksassa saa pelkällä kuorma-autokortilla ajaa ja käyttää nosturia. Suomessa ja Ruotsissa vaaditaan nosturin ajokortti. Tosin kukaan työnantaja ei anna Saksassakaan kokemattomalle kaverille nosturia, vaan siellä vanhemmat kuljettajat kouluttavat nuoret. Saksassa ei tosin ole puomitarkastusvelvoitettakaan”, ihmettelee Taimisto lopuksi.
Liebherr Finland on täysin Liebherrin omistama tytäryhtiö ja edustuksessa ovat nosturit, materiaalikoneet ja maarakennuskalusto. Nosturipuolella Suomen myyntiä hoitaa juuri Taimisto ja jälkimarkkinoinnista vastaa Jari Nuutinen. Huoltomiehiä on neljä. Päivystys toimii huollossa 24 tuntia vuorokaudessa ja huoltoauto starttaa asiakkaalle tarpeen vaatiessa vaikka keskellä yötä. Neljästä huoltomiehestä kolme on ollut alalla noin 20 vuotta ja nuorinta on koulutettu runsaasti mm. Saksassa. Jälkimarkkinointiin onkin Liebherr Finlandin konseptissa satsattu reilusti.

Internet -osoitteet:

Lue seuraavaksi