Uutiset

Työkoneet

Nilfiskin ketteriä imulakaisukoneita

Helsingin Tattariharjulla toimiva Konekorjaamo A. Vainikka Oy tunnetaan asiakkaiden keskuudessa paremmin nimellä Konetalo Vainikka. Yritys on palvellut ammattipuolen asiakkaita pienkoneasioissa jo yli kolmekymmentä vuotta. Vuosien saatossa koneiden koko on kasvanut ja viime vuonna edustukseen tulleiden Nilfiskin ulkosiivouskoneiden suurin malli, City Ranger 3500, painaa jo lähes kaksi tonnia.

Konetalo Vainikka jälleenmyy Nilfiskin ulkosiivouskoneita. Kuvassa vasemmalla kaksi Park Ranger 2250 -mallia talvi- ja imulakaisuvarusteilla ja oikealla kaksi City Ranger 3500 -mallia samoilla varusteilla.

Nilfiskin John Raitala (vas.), Konetalo Vainikan Arto Vainikka ja Jussi Lehtonen takanaan hiekoittimella ja lumiauralla varustettu Nilfisk City Ranger 3500. Kone on imulakaisuvarustuksellakin matala. Se mahtuu tällöin kulkemaan kahden metrin korkuisesta aukosta.

Nykyisten yrittäjäveljesten Arto ja Timo Vainikan isä Aimo käynnisti yritystoiminnan vuonna 1982 suorittamalla tuolloin Kohler-moottoreiden huoltoja ja korjauksia, mistä tuo virallinen nimikin juontuu. Konekauppa tuli mukaan kuvioihin tuolloin melkein heti. Ensimmäiset myytävät nimikkeet olivat Klippo-ruohonleikkurit. Sittemmin tuotevalikoima on kasvanut sisältämään monenlaisia puutarhan-, kiinteistön- ja metsänhoitoalan pienkoneita. Edustettujen merkkien kirjo on tänä päivänä jo valtaisa. Yhteinen nimittäjä kaikille tuotteille on niiden ammattimainen käyttö.
Konetalo Vainikan palveluksessa työskentelee seitsemän henkilöä. Arto toimii toimitusjohtaja, veljensä Timo hoitaa varaosat sekä toimistotyöt ja suvun kolmatta polvea työskentelee huollon parissa. Konetalo huoltaa ja korjaa kaikkia myymiään konemerkkejä. Lisäksi huolto tekee muidenkin merkkisten koneiden huoltoja tarpeen mukaan.

Ulkosiivoukseen

City Ranger 2250 voidaan varustaa imulakaisuvarusteilla (vas.) tai takaheikoittimella (oik.).

Viime vuoden alussa Konetalo Vainikka aloitti tanskalaisten Nilfisk-ulkosiivouskoneiden myynnin. Mallistossa on kolme erikokoista peruskonetta. Mallimerkinnöiltään ne ovat pienimmästä suurimpaan Park Ranger 2150, City Ranger 2250 ja City Ranger 3500. Moottorina kaikissa on Perkins-diesel ja niihin on saatavissa moottorin osalta jopa viiden vuoden takuu lisähintaan. Pienimmässä on kolmesylinterinen tehoilla 20,6 kilowattia (28 hv), keskimmäisessä nelisylinterin tehoilla 25,7 kilowattia (35 hv) ja suurimmassa City Rangerissa on tehoa 37,5 kilowattia (51 hv). Yhteistä näille kaikille kolmelle kiinteistönhoitokoneiden kategoriaan kuuluville koneille on runko-ohjaus, hydrostaattinen voimansiirto sekä monikäyttöisyys. Koneille annetaan 24 kuukauden takuu.
Kahta pienempää mallia saa hytillä tai ilman. Suurin malli sisältää aina ilmastoidun ohjaamon. Kaikki mallit voidaan varustaa lukemattomalla määrällä talvi- ja kesätyölaitteita ruohonleikkureista lumiauroihin. Mielenkiintoisimpana varusteena voidaan kuitenkin pitää Nilfiskin omaa tuotekehitystä olevaa imulakaisulaitetta. Sen myötä edellä mainituista koneista syntyy vaivattomasti täysiverisiä imulakaisukoneita, joiden ehdottomat edut ovat pienet ulkomitat ja keveys.
”Vastaanotto näille uusille koneille on ollut kannustava. Koneita on toimitettu yhteensä jo reilut parikymmentä eri puolelle Suomea, pohjoisimpana paikkana Rovaniemi”, sanoo Konetalo Vainikan myyntijohtaja Jussi Lehtonen. Kiitos näin hyvälle levikille kuuluu myös alan viidakkorummulle. Hyväkin viesti liikkuu kentällä nopeasti. Asiakkaita ovat niin kunnalliset kuin yksityiset tahot. Kaikki City Rangerit on toimitettu nimenomaan imulakaisuvarusteilla.
”Palaute kentältä on ollut pelkästään hyvää. Emme ole joutuneet suorittamaan yhtään takuuhuoltoa näihin toimitettuihin koneisiin. Se on melko harvinaista tällä konealalla”, toteaa Lehtonen.

City Ranger 3500 voidaan varustaa Nilfiskin katupesurilla. Laite soveltuu parhaiten kivi-, betoni- ja epoksipinnoille. Se pesee kohteen vedellä ja harjalla. Pesuvesi roskineen imetään lopuksi imulakaisukoneen säiliöön. Valmistaja lupaa tämän irrottavan jopa purukumin laatoilta.

Sisältä ulos
Tanskalainen Nilfisk on meille kaikille tuttu pölynimureistaan jo pitkältä ajalta. Yritys täyttikin juuri 111 vuotta. Pääasiallinen toimiala on pitkään ollut sisäsiivouksen koneet. Nilfisk tunnetaankin vahvana tekijänä kotitalouksien ja etenkin julkisten sisätilojen siivouskoneiden valmistajana. 2000-luvun lopussa yritys päätti suuntautua myös ulkosiivouskoneisiin. Yrityskauppojen myötä Egholm-nimellä aikaisemmin tunnettuja pieniä tanskalaisvalmisteisia runko-ohjattuja koneita alettiin myydä Nilfiskin tuotemerkin alla. Samoihin aikoihin yritys aloitti myös alun perin saksalaisen koneen, City Ranger 3500, valmistuksen ja myynnin. Yrityskauppojen yhteydessä Nilfiskille siirtyivät myös kaikkien edellä mainittujen peruskoneiden työlaitteiden suunnittelu ja valmistus.
Nilfisk Oy aloitti Suomessa omana yrityksenä vuonna 2006. Se hoitaa nyt kaikki merkin maahantuonnit niin ulko- kuin sisäkäyttöisille koneille ja laitteille.

City Ranger 3500:n komentosilta.

”Kiinteistönhoitokoneet tulivat myöhemmin mukaan ohjelmaan sitä mukaa kuin niitä alkoi valmistua omasta tuotannosta”, sanoo Nilfisk Oy:n ulkosiivouskoneiden avainasiakkuuspäällikkö John Raitala. Hän on erittäin luottavainen suurimman mallin, City Ranger 3500:n, suhteen. Se ensiesiteltiin vuonna 2008 ja koneita on toimitettu tällä vuosikymmenellä Pohjolaan jo lähemmäs sata kappaletta. Kaikki ne on varustettu ensisijaisesti imulakaisulaitteella.
”Ruotsin jälleenmyyjältä saadun epävirallisen tiedon mukaan juuri tämän City Ranger 3500 -mallin käyttökulut ovat jopa 30 prosenttia pienemmät pitkässä juoksussa verrattuna muihin saman kokoluokan koneisiin”, sanoo Raitala. Yhtenä merkittävänä referenssinä Raitala mainitsee Berliinin. Siellä isoja City Rangereita on ulkosiivoushommissa jo yli 60.
Nilfisk valmistaa vuosittain näitä aiemmin lueteltuja kolmea kiinteistönhoitokonemallia vajaa kuusisataa vuodessa. Konetalo Vainikka on aloittanut jälleenmyynnin vilkkaasti ja Lehtonen uskoo kysynnän vain kiihtyvän, kun saadaan tietoa leviämään edemmäksi maakuntiin. Vainikka operoi pääosin kehäkolmosen sisällä, mutta Nilfiskin koneita on toimitettu tämän maagisen rajankin ulkopuolelle.
”Meillä on hyvässä yhteisymmärryksessä käynnissä muutaman uuden jälleenmyyjän haku kattamaan myös muun Suomen. Konetalo Vainikka saisi näin tehokkaammin hoidettua tämän eteläisen Suomen”, sanoo Nilfiskin Raitala.

Keskikokoinen City Ranger 2250 on varustettu sarjapikaliittimellä. Siinä kaikki toiminnot, hydrauliikka, vesi ja sähkö, ovat yhdellä kytkentälevyllä, jolloin kaikki toiminnot yhdistyvät samanaikaisesti yhdellä lukitusliikkeellä. Ylhäällä peruskoneen puoleinen sarjapikaliitin. Alla vastaava työlaitteen puoleinen. Tämän koneen kanssa letkujumppa on historiaa.

Yksinkertaista tekniikkaa
”Yhtenä merkittävänä seikkana Nilfiskin koneiden suosiolle on niiden yksinkertainen ja helppohoitoinen  rakenne. Ylenpalttista digitaalitekniikkaa on mahdollisimman vähän. Koneet ovat teknisesti perinteisiä ilman kaikenkattavaa CAN-väylää. Elektroniikkaa toki on, mutta se ei ole liian hienoa”, sanoo Jussi Lehtonen. Ajossa City Ranger 3500 on miellyttävä kokemus. Ilmastoitu ohjaamo on erittäin hiljainen. Imulakaisukoneen imurin ääni kuuluu harjattaessa vaimeasti, eikä pitkässä juoksussa mitenkään häiritsevästi. Radion kuuntelu onnistuu mainiosti, joskaan ei nyt ihan hifi-tasolla. Näkyvyys työkohteeseen on erinomainen suurien lasipintojen ansiosta. Myös näkyvyys taakse on hyvä korkeasta säiliöstä huolimatta. Näkyvyyttä taakse voidaan parantaa lisävarusteena saatavalla peruutuskameralla. Erityisen huomionarvoinen seikka on koneen pehmeä kulku. Siirtoajo tapahtuu kuin

City Ranger 3500:n imulakaisukoneen säiliön tyhjennyskorkeus on 1,60 metriä kuten Nilfiskin ulkosiivouskoneiden avainasiakaspäällikkö John Raitala tässä havainnollistaa. Säiliö on ruostumatonta terästä ja sen tilavuus on 1,5 kuutiometriä. Kaksiharjaisena koneen harjausleveys on 2,4 metriä.

sukkasillaan. Siitä kiitos kuluu erillisjousitukselle ja kunnolliselle ilmajousitetulle istuimelle. Joka pyörällä on oma lehtijousensa vaimentamaan kuoppia. Kone lähes leijui keväisten polanteiden yli, vaikka huippunopeutta on 40 kilometriä tunnissa.
Ohjaamossa pystyy pitkäkin kuljettaja (testikuski 190 senttinen) operoimaan vaivattomasti. Tilaa on reilusti ja jalkoja mahtuu pitkän työrupeaman välillä hyvin oikomaan. Hallintalaitteet ovat yksinkertaiset ilman hienoja kosketusnäyttöjä tai monivalikkoisia monitoreja. Valtaosa toiminnoista hoituu perinteisillä tunnokkailla kytkimillä. Käsijarrukin on vanha tuttu vipukäyttöinen. Ajo on helppoa ja täsmällistä hydrostaattisen voimansiirron ansioista. Ajosuunnanvaihto tapahtuu käsin ohjauspylväässä olevan vivun avulla, joten ajopoljinta painetaan vain päkiällä. Kantapäällä painaminen jää näin pois. Se on varsinkin pitkille kuljettajille vaikea toiminto suorittaa toistuvasti ja sitähän imulakaisukoneen ajo pitkälti on. Varsinkin näillä pienemmillä koneilla kun operoidaan niiden pienen koon johdosta juuri paljon ahtaissa paikoissa.

Räätälöityjä toimituksia
Nilfiskin kiinteistönhoitokoneille luvataan toimitusaikaa tehtaalta 4—8 viikkoa. Koneet ovat tällöin räätälöityjä asiakkaan toiveiden mukaisiksi.
”Kaikki konemallit ovat tällä hetkellä koeajettavissa Konetalo Vainikan toimipisteessä Helsingin Tattariharjulla”, lupailee Konetalo Vainikan Lehtonen. Lisäksi hän muistuttaa tarjolla olevista moninaisista rahoitusvaihtoehdoista. Nilfiskin ulkosiivouskoneet tullaan näkemään seuraavaksi Tampereen Finnclean-messuilla toukokuussa ja tietenkin Lepaalla elokuussa.
Konetalo Vainikan Lehtonen ja Nilfiskin Raitala lupaavat lopuksi yhdestä suusta, että koneiden koeajo järjestyy kauempanakin kehäkolmosen ulkopuolella tarpeen tullen.

Lue seuraavaksi