Uutiset

Työkoneet

Netistä kaivettua: Kaivostoimintaa ilman kaluston omistamista

Tulevaisuuden kaivosyhtiöt operoivat ilman omaa kalustoa. Ainakin jos uskomme slovenialaisyhtiön kaivosalan tulevaisuudesta piirtämään kuvaan. Vuonna 2004 perustettu ETF d.o.o. on innovatiivinen yritys, joka on tuomassa uudenlaista ajatusta kaivoksille.Suunnitteilla olevat tuotteet poikkeavat valtavirrasta. Samoin koko kaivoksilla tapahtuvan

Eddy de Jongh

kivenajon konsepti on alistettu uudenlaiselle ajattelulle. Ensimmäisille projekteille ollaan hakemassa nyt rahoitusta.

Konepörssi haastatteli ETF-kaivoskoneita ideoivan yhtiön toimitusjohtajaa Eddy de Jonghia. Yritys on ottanut uuden lähestymistavan koko malmin ajoon ja lastaukseen. Milloin ensimmäinen projekti saadaan tehokkaasti käyntiin, sitä vielä tiedetä. Mutta jos ja kun näin käy, Konepörssi on mukana raportoimassa asiasta. Yritys on tähän mennessä valmistanut yhden kiviauton, sen tosin vielä dieselmoottorilla ja hydrostaattisella voimansiirrolla. Jatkossa yritys tekee vain akkukäyttöistä kalustoa.

Slovenialaisyrityksen filosofia lähtee siitä ajattelumallista, että ajallaan ja oikein tehty huolto ja koneiden jatkuva kunnossapito  takaavat kaivoksillakin parhaimman tuottavuuden eli pienimmät tonnikustannukset. Tätä taustaa vasten yrityksen perustamisvaiheessa päätettiin, että suunnitteilla olevia akkukäyttöisiä kiviautoja ei tulla myymäään asiakkalle, vaan niistä solmitaan eräänlainen käyttösopimus. Sen mukaan ETF perustaa oman yhtiön jokaiselle toimipaikalleen vastaamaan koneiden toimittamisesta sekä malmin ja sivukiven lastauksesta sekä kuljetuksesta kaivoksella. Asiakas maksaa ainoastaan siirretyistä tonneista, eikä siis omista ollenkaan omaa kalustoa. Konsepti on uudenlainen ja vaatinee perinteisen omistamisen ajattelumallin korvaamisen sulattamista.

”Asiakkaalle tämä merkitsee sitä, että hän tietää aina tarkalleen, kuinka paljon kustannus per tonnia tulee olemaan. Kaivosyhtiö voi näin keskittyä ydinliiketoimintaansa eli kaivoksen pyörittämiseen kannattavasti. Sopimuksen pituus tulee olemaan 10 vuotta ja tänä aikana asiakkaan ei tarvitse huolehtia takuista, renkaista, varaosista, koneiden kunnosta ym. Me huolehdimme kaikesta tuosta”, kertoo idean isä ja ETF-yrityksen perustaja sekä toimitusjohtaja Eddy de Jongh.

Renkaan vaihdon luvataan sujuvan vartissa.

”Rakennamme korjaamotilat asiakkaan kaivoksen yhteyteen. Tämä edellyttää asiakkaalta tietenkin jonkinlaista volyymia. Kannattava toiminta meille edellyttää vähintään kuuden koneyksikön toimittamista”, jatkaa Jongh.

Koska ETF perusta oman yhtiönsä ja huoltonsa asiakkaan toimipaikalle, ei se tarvitse maahantuojia eikä jälleenmyyjiä ollenkaan. Jonghin mukaan sitoutuminen heidän konseptillaan on sataprosenttista. Tosin paikallisia sijoittajia tullaan ottamaan mukaan, sillä jokaisessa maassa tarvitaan paikallisen liiketoiminnan ja kulttuurin tuntemusta.

Kiviautoja on suunnitteilla kuusi eri kokoluokkaa.

Yrityksen suunnitteilla oleva tuotevalikoima kattaa kuusi kiviautomallia kapasiteeteilla 180-774 tonnia. Pienimmässä mallissa on kaksi- ja suurimmassa kahdeksan akselia. Kaikki akselit vetävät ja ohjaavat.

Myös niin sanotut ”kivijunat” ovat jo paperilla. Niissä kuljetuskapasiteetti on moninkertainen pelkkään kiviautoveturiin verrattuna. Valmistaja lupaa maksimissaan jopa 6000 tonnin kapasiteettia kerralla. Myös pyöräkuormaaja ja tiehöylä ovat jo ideointivaiheessa. Perusrunko on kaikissa koneissa sama eli rakennusvaiheessa hyödynnetään samoja komponentteja kaikissa konetyypeissä.

Kivijunien luvataan maksimissaan siirtävän jopa 6000 tonnia kiveä kerralla.

Voimanlähteenä kaikissa koneissa käytetään vaihdettavia lithium akkuja sijoitettuna alarunkoon.

”Akut vaihdetaan meidän konseptissamme kiviautoihin joka neljän tunnin välein. Latausaika on pari tuntia, joten jokaista kahta kiviautoa varten tarvitaan kolme akkupakettia ympärivuorokautiseen ajoon. Akkujen vaihto onnistuu valmistajan mukaan noin 15 minuutissa, eikä auto ole kauaa pois tuottavasta työstä sen takia. Jokainen ajoneuvo varustetaan myös energian talteenottojäörjestelmällä eli jarrutuksissa syntyvä hidastusenergia ohjataan lataamaan akkuja. Kiviautot esimerkiksi ovat myös paljon kapeampia kuin perinteiset, joten ajoteiden ei tarvitse olla yhtä leveitä”, lupaa Jongh.

Kaikki kiviautomallit ovatkin leveydeltään saman verran eli 7,6 metriä ja korkeus on 6,3 metriä. Kaiken kokoiset autot voivat siis käyttää täsmälleen samoja ajoteitä.

ET:Fn kotisivuilla voi tutkia, minkälaisia hienoja ominaisuuksia sähkökäyttöiseen kalustoon on suunniteltu. Alla myös muutama video aiheesta.

Lue seuraavaksi