Uutiset

Työkoneet

Multihog tehokkaaseen ympäristönhoitoon

Ympäristön- ja kiinteistönhoitourakoitsijoille tuli tarjolle uusi vaihtoehto monitoimikoneeksi, kun Aweko aloitti irlantilaisen Multihogin maahantuonnin. Multihog on erittäin tehokas kone kompakteissa mitoissa. Monipuolisen lisälaitevalikoimansa ansiosta se soveltuu moniin tehtäviin niin kesällä kuin talvellakin.

Aweko edustaa Suomessa muun muassa Slagkraft-vesakonraivauskoneita ja -laitteita, Drivex-työvälineitä sekä Liebherr-satamanostureita ja -kurottajia toimimalla Åkersbergin edustajana Suomessa. Kun aiemmin Awekon edustuksessa ollut Huddig alkoi tuoda koneita maahan oman yhtiön kautta, jäi Awekolle sopivasti Multihogin kokoinen aukko. Näin jo viime syksynä syntyi sopimus Multihogin kanssa ja nyt henkilökunta on kouluttautunut merkkiin ja maahantuontikuvio on valmis.

Runko-ohjattu Multihog MH90 on 3,4 metriä pitkä korkeutta on 2,4 metriä ja leveys jää alle kahden metrin leveälläkin rengastuksella. Omapaino koneella on noin kolme tonnia. Akseleiden maksimikuormtuksella saadaan kantavuutta koneelle 7,5 tonnia, joten varsin raskaaseen varustukseen on mahdollisuudet.

Kone on varsin ketterä. Sen kääntösäde on vain kolme metriä. Näkyvyys on varsinkin eteenpäin loistava aivan koneen eteenkin, taakse näkyvyyttä auttaa lisävarusteena saatava peruutuskamera.

Yanmarin 3,3-litrainen moottori tuottaa 62 kW (88 hv) tehoa. Edessä on vakiona suurelle virtaamalle tarkoitettu hydrauliikkaliitäntä, josta saadaan 120 litraa minuutissa 350 baarin paineella. Vakiona on lisäksi edessä yksitoiminen ja kaksitoiminen hydrauliikkaliitäntä tuotolla 30 litraa/220 baaria ja lisävarusteena näitä saa lisää eteen ja taakse.

Siirtonopeus Multihogilla on 40 km/h. Nopeus on säädettävissä moottorin kierrosnopeudesta riippumatta, mikä helpottaa monien laitteiden käyttöä. Kone rekisteröidään traktoriksi, joten sillä on mahdollista hinata myös perävaunuja. Nelipyöräveto kaksivaiheisella tasauspyörästön lukituksella varmistaa etenemisen hankalissakin tilanteissa.

Huollettavuus on varsi helppo, sillä normaaleihin huoltokohteisiin pääsee käsiksi seisomakorkeudelta.

Koneen ohjaamo on varsin tilava. Se on selvästi tehty työtä varten.

Multihogin laajassa varustevalikoimassa on paljon erityisesti talvikunnossapitoon tarvittavia laitteita: auraus- hiekoitus- ja suolausvarusteita. Varustevalikoimaa on monipuolisesti harjalaitteista vesakonraivaukseen ja ruohonleikkuuseen asti, joten ympärivuotinen työllistäminen tälle koneelle onnistuu helposti. Multihog on sopivalla varustuksella myös tehokas trukki.

Koneessa on sekä edessä että takana monipuoliset kiinnitysmahdollisuudet laitteille. Takarungon päälle saadaan säiliöllisiä laitteita, kuten suolasirotin tai kastelusäiliö, ulkomittojen pysyessä käytännössä liki samoina kuin pelkkä kone.

Jotakin Multihogin tehokkuudesta ja luotettavuudesta kertonee se, että niitä käytetään monilla lentokentillä.

Multihog on tutustuttavana Awekolla Mansen Mörinöillä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi