Uutiset

Työkoneet

Muisto Laine (72 v.) – ohjaamovalmistuksesta taajamakoneisiin

Muisto Laine on tehnyt mittavan ja merkittävän yrittäjäuran ohjaamo- ja konevalmistuksessa. Tunnusomaista Muistolle on ollut nopea päätöksenteko ja ripeä asiaan tarttuminen. Riskejä ei ole kaihdettu ottaa. Nykyään mm. taajamatraktoreita valmistavan Oy Lai-Mu Ab:n pääomistajana ja hallituksen puheenjohtajana toimiva Muisto on raumalaisuuden yrittäjyyden tervaskanto.

Reilu kaksikymppinen Muisto Laine ei arvannut 60-luvun alkupuolella erääseen keskusteluun puuttumisen vaikuttavan koko elämänuraansa. Raumalaisen Valli-Auto Oy:n traktorimyyjän ja asiakkaan välillä nimittäin pohdittiin Ford-traktorin varustamista ohjaamolla. Ongelmana vaan oli, mistä sellaisen saisi. Traktorivalmistajat kun tekivät tehtaillaan tuohon aikaan koneet ilman ohjaamoa.

Ensimmäisen hallin Muisto rakensi sitten ohjaamovalmistusta varten nykyiseen osoitteeseen Niittaajantie 9 jo 60-luvun puolivälissä. Seuraava ohjaamovalmistuksen sopimus syntyi SMK:n (Suomen Maanviljelijäin Kauppa Oy) kanssa. Porin Karjarannasta kotiin tuotu McCormick-traktori varustettiin näyteohjaamolla, joka sai heti SMK:n johtajien hyväksynnän.

Vuonna 1968 heinäkuussa ohjaamo tuli pakolliseksi kaikkiin traktoreihin ja SMK ilmoitti tarvitsevansa ohjaamoja runsaasti jatkossa. Samana vuonna perustettiin Tmi M. Laine ja ohjaamoja valmistui jo noin 300 vuodessa. Tulevina vuosina lukumäärä nousi jo tuhanteen ohjaamoon vuodessa.

Jossain vaiheessa melullekin tuli raja-arvot ja venäläinen Belarus-traktori on erityisesti jäänyt Muiston mieleen.

”Belarus-traktorin Vakolaan lähetetystä koekappaleesta jouduimme avaamaan moottorin ja tasapainottamaan kampiakselin. Sillä saatiin meluarvot alle normien. Tosin sen koestetun traktorin jälkeen ei yhtään moottoria enää avattu.”

Traktoriohjaamojen valmistus hiipui 70-luvulle tultaessa, kun tehtaat alkoivat tehdä ohjaamot itse jo linjalla. Vuonna 1973 Muisto järkeili, että jotain muuta oli saatava ohjaamovalmistuksen rinnalle. Toiminimi oli muutettu kommandiittiyhtiöksi vuonna 1970.

Makeri on yksi Lai-Mun historian konemerkeistä.

”Makeri puri poikki maksimissaan 25 senttimetrin paksuista puuta. Tosin siinäkin koneessa oli vielä yksi moka. Sen metalliset telaketjut vaurioittivat puiden runkoja harvennushakkuissa aivan liikaa”, kertaa Muisto metsäkonevalmistuksen kovia alkuvaiheita.

”Makerille alkoi markkinoita löytyä myös ulkomailta. Ranskassa puut on istutettu puolentoista metrin välein, jolloin metsuri sai kaataa hehtaarin rungot ja kaikki ovat vielä pystyssä, kun eivät sovi kaatumaankaan. Tähän ongelmaan Makerin idea vetää puita pois toistensa väleistä sopi hyvin. Ranskan lisäksi niitä sitten vietiin Saksaan, Venäjälle ja Amerikkaankin. Parhaimmillaan Makereita valmistettiin noin 200 vuodessa.”

”Olemme aina olleet enemmän konevalmistaja kuin markkinoija. Muut ovat myyneet. Machineryn kanssa teimme sopimuksen 1993 ja vuonna 1998 jälleenmyyjäksi tuli Konekesko. Nykyisen myyjän Oy Hako Ground & Gardenin kanssa yhteistyö on jatkunut nelisen vuotta”, päättää Muisto Laine.

Koko Lai-Mun historiaa valottavan artikkelin voit lukea Konepörssistä 11/2012 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi