Uutiset

Työkoneet

Metko 2018: Uusi kurottaja Sennebogenilta

Sennebogenin uusi kovaan käyttöön tarkoitettu kurottaja, malliltaan 355E oli ensi kertaa Suomessa esillä Finnmetkossa OP Systemin osastolla. Se julkistettiin maailmalla kuluvana vuonna ja kuvan laitekin jatkaa vielä kierrostaan näyttelyissä. Suunnittelun lähtökohtana on ollut koneen ympärivuorokautinen käyttö, esimerkiksi kierrätyslaitoksilla tai kohteissa, joissa mittariin kertyy vuodessa hyvinkin 3 000-4 000 käyttötuntia.


Ohjaamo nousee ylös niin, että kuljettajan silmäkorkeus on suurimmillaan 4,25 metriä. Näkyvyys eteen on hyvä lattiasta kattoon ulottuvan tuulilasin johdosta. Siirtoajossa ohjaamo on hydraulisesti vaimennettu (jousitettu). Toiminto edellyttää, että ohjaamo on hieman nostettu ylös ala-asennosta, jolloin vaimennus tapahtuu paineakulla. Ylimmillään trukkilava nousee 8,45 metriin. Suurinkin massa (5,5 tonnia) nousee kuuteen metriin. Peruskoneessa on jonkun verran aikaisemmilta ajoilta tuttua, mutta suurin osa on uutta. Can-bus-järjestelmään perustuvasta koneen hallinnasta on pyritty tekemään mahdollisimmin helppoa. Alivalikoiden ja muiden toimintojen määrää on pyritty minimoimaan.

Sennebogen 355E

Ohjaamon nosto ja lasku hoidetaan vasemmalla jalalla (pyöreät painonapit).

Puomin rakenne on uusi. Sen aiempi neliskanttinen muoto on korvattu kuusikulmaisella muodolla. Näin rakenteen jäykkyys on parantunut. Puomin pään Z-tyyppinen konstruktio helpottaa esimerkiksi kauhakäytössä korkeiden reunojen yli tapahtuvaa kuormausta sekä parantaa kauhan voimia.

Moottorina FPT:n 4,5 litrainen diesel, tehoa 103 kilowattia, päästöluokka Stage IV. Koneen omapaino on 11,5 tonnia.

 

 

Kuvassa Sennebogenin Michael Trunzer (vas.) ja OP Systemin Urho Voutilainen takanaan uusi 355E-kurottaja.

 

 

 

Lue seuraavaksi