Uutiset

Työkoneet

Meriturvan palokoulutusyksikkö – elintärkeää työtä huippuluokan kalustolla

Meriturvan palokoulutusyksikkö on kouluttanut vuosien mittaan yli 70 000 merenkulun ammattilaista ja käytännössä jokainen maamme laivoissa työskentelevä – kapteenista myymälän henkilökuntaan – on läpikäynyt vaativan koulutuksen Kirkkonummen Upinniemessä. Palokoulutusyksikkö edustaa alan koulutuksen kansainvälistä huippua ja nykyaikainen simulaattorikanta tarjoaa realistisen kuvan mahdollisista alan uhkatilanteista sekä ennakoinnin merkityksestä. Monipuolisen koulutuksen tehokkuus varmistetaan laadukkaalla konekalustolla, jossa Wacker Neuson WL32 -pyöräkuormain näyttelee merkittävää roolia.

Upinniemessä järjestettäviin palokoulutusyksikön koulutuksiin kuuluvat esimerkiksi miehistön peruskoulutus, päällystön koulutus sekä palopäällikkökurssi. Kaikki koulutukset sisältävät teoriaosuuden, savusukellusta, pelastusta, tulipalon sammutusta sekä tapahtumien tarkan jälkianalysoinnin. Viime vuoden joulukuussa valmistuivat uudet, erittäin nykyaikaiset huolto- ja koulutustilat, jotka mahdollistavat perusteellisten koulutusten läpiviemisen tehokkailla aikatauluilla.

Ennakoinnilla turvallisuutta

Palokoulutusyksikön palokouluttaja Erkki Hakala on hyvin tyytyväinen Wacker Neuson WL32 -pyöräkuormaimen monikäyttöisyyden, tehokkuuden ja ketteryyden yhdistelmään

Palokoulutusyksikössä työskentelee kahdeksan alan ammattilaista, joiden pitkän kokemuksen kautta koulutuksen taso vastaa merenkulun korkeita vaatimuksia. ”Merenkulun turvallisuutta määrittelevä kansainvälinen IMO:n STCW -sopimus antaa linjat toiminnallemme ja olemme täyttäneet sen vaatimukset ongelmitta. Onnistumisesta kertoo omaa kieltään se, ettei maamme vesialueella ole vuosiin tapahtunut vakavampia palo-onnettomuuksia. Taloudellisia seikkoja mietittäessä kannattaakin muistaa, että yhdenkin merellä sattuvan tulipalon estäminen korvaa taloudellisesti useiden vuosien koulutuskustannukset”, korostaa palokoulutusyksikön palokouluttaja Erkki Hakala.

Jatkuva kehitystyö

Palokoulutusyksikössä opetetaan tehokkaasti oikeiden sammutusmateriaalien laatu ja määrä sammutustilanteissa. (Kuva: Meriturva)

Merenkulku muuttuu jatkuvasti nopeassa tahdissa ja paloturvallisuuden on seurattava tilannetta hyvin tarkoin. ”Koulutusta tulee kehittää jatkuvasti ja meidän on pakko kulkea aina hieman alan muutoksia edellä. Hyvänä viimeaikaisena esimerkkinä toimii sähköautojen määrän nopea kasvu merikuljetuksissa. Litium-akustolla varustetun ajoneuvon tulipalo laivassa on erittäin vakava tilanne, sillä sen sammutus on käytännössä mahdotonta, ja toimintatapoina ovatkin jäähdytys sekä rajoittaminen. Tästä syystä sähköajoneuvojen sijoitteluun autokannella tulee kiinnittää runsaasti huomiota ja ennakoimalla laskea riskitaso niin alas kuin mahdollista. Toivonkin, että jatkossa autolauttamatkaa varattaessa tulisi myös ajoneuvon käyttövoima ilmoittaa etukäteen”, lisää Hakala.

Tehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä

Palokoulutusyksikkö kulkee kehityksen kärjessä myös omassa toiminnassaan ja perusteellisessa koulutuksessa on huomioitu monipuoliset toimintaympäristöt sekä myös vihreät arvot. ”Oppilaat pääsevät harjoittelemaan vaaratilanteissa toimintaa mahdollisimman lähellä aitoja olosuhteita, sillä meillä on käytössä esimerkiksi savusukellussimulaattori, säiliösimulaattori, leimahdussimulaattori, vuotosimulaattoreita sekä hyvin edistyksellinen kallistettava hyttisimulaattori. Lisäksi palokoulutusyksikössä voi harjoitella myös kaasupalojen sammuttamista erillisellä kaasulinjastosimulaattorilla, sekä kaasuvuotojen torjuntaa. Helikoptereissamme voi puolestaan harjoitella palavasta kopterista pelastautumista ja kopteritulipalon sammutusta.”

Savusukellussimulaattori tarjoaa mahdollisuuden harjoitella sammutushyökkäyksiä ja savusukellusta. Harjoituksissa käytetty nestekaasu takaa ympäristöystävällisen ja terveellisen harjoitteluympäristön. (Kuva: Meriturva)

”Otamme myös ympäristön sekä koulutettavien terveyden tarkoin huomioon ja olemme esimerkiksi koulutuksessamme siirtyneet paloharjoitustilanteissa polttoöljyn käytöstä huomattavasti puhtaampien nestekaasujen käyttöön. Muutenkin seuraamme alan muutoksia tarkoin ja esimerkiksi energiamuotojen muutoksiin, kuten vedyn käyttöön, tullaan kiinnittämään hyvissä ajoin huomiota ”, kertoo Hakala.

Tehokkuus edellyttää huippuluokan kalustoa

Palokoulutusyksikön kallistettava hyttisimulaattori antaa koulutettaville realistisen kuvan pelastustehtävien vaikeudesta todellisissa kallistumistilanteissa.

Palokoulutusyksikön suuren oppilasmäärän perusteellinen koulutus ei onnistuisi ilman tarkkaa suunnittelua, koulutuskaluston käytettävyyttä sekä korkeatasoista huolto- ja ylläpitokalustoa. ”Käytämme jokapäiväisessä työssämme esimerkiksi runsaasti vettä, mikä tekee luonnollisesti liukkaudentorjunnan tasosta hyvin tärkeää. Edeco Tools Oy:ltä hankittu Wacker Neuson WL32 -pyöräkuormain on osoittautunut työtehtäviimme erittäin hyvin soveltuvaksi koneeksi monikäyttöisyyden, tehokkuuden ja ketteryyden ansiosta.”

”Wacker tuli meille marraskuussa ja sitä käytetään esimerkiksi harjaamiseen, kuormaamiseen, hiekoitukseen sekä erilaisiin siirtoihin. Lähiaikoina varustelu on laajentumassa vielä zoom-auraan, jonka jälkeen kuormaimen käyttöaste saadaan optimoitua. Hankinnassa ja varustelussa täytyy antaa kiitosta Edecon Vantaan myymälän Anton Hintsalalle, jonka ammattitaitoisen palvelun avulla kaikki on sujunut erittäin joustavasti. Esimerkiksi tarvitsemamme lohkolämmitin, ylläpitolaturi sekä tieliikennekelpoisuus järjestyivät reippaalla aikataululla ja lisäksi kiinnikemuutoksilla saimme kaikki vanhatkin työlaitteemme suoraan käyttöön”, tiivistää Hakala.

Tulevaisuuden ala

Kemikaalivuotojen torjunnan opettaminen on tärkeä osa palokoulutusyksikön toimintaa. Vaarallinen työ vaatii runsaasti tietoa oikeista toimintatavoista hyvinkin erilaisten materiaalien käsittelyssä. (Kuva: Meriturva)

Merenkululla ammattina on joskus ollut maassamme hieman menneiden aikojen tunnelmaa, mutta Hakalan mukaan tilanne on viime aikoina muuttunut positiivisemmaksi. ”Alalla on tällä hetkellä tarjolla runsaasti monipuolisia työllistymismahdollisuuksia, ja maassamme on saatavilla ensiluokkaista koulutusta alan vaativiin tehtäviin. Huomionarvoinen erityispiirre koulutuksissamme on monen nuorempana merillä viihtyneen paluu alalle perheen ruuhkavuosien jälkeen. Onkin hyvin selvää, että kerran merillä työskenneelle jää ikuinen kaipaus takaisin, ja monelle sen kutsu johtaa takaisin laivan kannelle ennemmin tai myöhemmin”, päättää Hakala.

Wacker Neuson WL32

– Paino: 3400 kg
– Kaatokuorma: 2270 kg
– Moottori: Perkins 49 hv
– Ajonopeus: 30 km/h
– Työhydrauliikka 56l/min Propo
– Puominsähköt
– Defa-lohkolämmitin
– Defa-ylläpitolaturi 5A
– Radio
– Led-työvalot
– Hitaan ajoneuvon kolmio
– Majakka
– Akselilukko edessä ja takana
– Vapaa paluulinja eteen
– Shokkilinja eteen

Lue myös: Ljungby uuteen kotiin

Lue seuraavaksi