Uutiset

Työkoneet

Marakon ja Rammer – Yhdessä jo 40 vuotta

40-vuotiaita Marakonia ja Konepörssiä yhdistää erityisesti yksi henkilö. Molempia ideoimassa ja perustamassa on nimittäin ollut vuonna 2016 edesmennyt Kari Veijalainen. Maarakennuskonekauppaa aiemmin tehnyt mies perusti Marakon Oy:n vuonna 1981 ja oli mukana myös Konepörssi-lehden syntyvaiheissa. Marakonista muodostui Karin elämäntyö, kun taas Konepörssiä vietiin eteenpäin muiden toimesta. Tänään Marakon-konserni koostuu kolmesta yhtiöstä. Ne ovat Marakon Oy, Rambooms Oy ja MRK-Rent.

Konepörssi on ollut Marakonille markkinointivälineenä koko sen 40-vuotisen historian ajan. Ammattilehden sivuilla on mainostettu muun muassa suomalaista menestystuotetta ja Marakonin tukijalkaa; Rammer-iskuvasaraa. Rammerointi on ammattisanastoon kotiutunut sana. Sillä tarkoitetaan yleisesti kiven rikkomista hydraulisella iskuvasaralla, olipa sen merkki sitten mikä tahansa.

Kestävät Rammer-iskuvasarat ovat käytössä niissä kaikkein vaativimmissa rikotustöissä. Yaran Siilinjärven kaivoksessa oli viime vuoden alussa käytössä neljä Rammer-vasaraa. 40-vuotias Marakon toimitti kuvan Rammer 5011E-vasaran E.Hartikainen Oy:lle, joka on käyttänyt kotimaista Rammeria vuosikymmenet.

40-vuotisen historiansa aikana Rammer-iskuvasarat ovat tiukasti pysyneet perheyhtiö Marakonilla. Hallituksen puheenjohtajana on nykyään, pitkään myös toimitusjohtajan titteliä kantanut, Karin poika Tomi. Toimitusjohtajana on nyt ”paluumuuttaja” Kaj Koskela, joka oli Marakonin palveluksessa jo vuosina 1997–2003. Ennen toista tulemistaan Marakonille Kaj toimi kahdeksan vuotta Sandvik BU Breakers -yksikön liiketoimintajohtajana.Konepörssi kävi miesten pakeilla syksyllä, hieman vanhojakin muistelemassa.

Rammerin historia on hieman Marakonin vastaavaa pidempi.

Ensimmäinen hydraulisen Rammer-iskuvasaran prototyyppi nimittäin valmistui vuonna 1978. Sen kehittänyt yritys totteli tuolloin nimeä Pitson Oy. Miehet Rammerin suunnittelun ja toteutuksen takana ovat diplomi-insinöörit Pekka Heikkonen ja Unto Vilja sekä insinööri Timo Sippus. He edustivat aikansa parasta asiantuntemusta muun muassa hydrauliikassa.

Tavoitteeksi projektissa oli asetettu valmistaa maailman suurin ja tehokkain iskuvasara. Rammer S800 etenikin suunnittelupöydältä valmiiksi tuotteeksi varsin nopeasti ja täytti kaikki odotukset. Maailman ensimmäinen Rammer S800 toimitettiin Paraisten Kalkki Oy:lle. Sen kauppahinta oli 103 200 markkaa.

Siitä alkoi menestystarina, joka on vienyt Rammerit kaikkialle maailmaan ja merkki tunnetaan laajalti iskuvasaroiden kuninkaana.


Kari Veijalainen (vas.) omisti työuransa Rammerin hydraulisille iskuvasaroille. Hän ymmärsi jo alusta alkaen huollon nopeuden ja varaosien toimitusvarmuuden olevan niitä avaintekijöitä menestykseen. Vuonna 1990 Marakon Oy siirtyikin iskuvasaratehtaan viereen Lahden Yrittäjäkadulle, mikä teki kaksisuuntaisen yhteydenpidon varsin helpoksi.

Kari Veijalaisen poika Tomi (kesk.) toimi Marakon Groupin toimitusjohtajana 16 vuotta (2001-2017) ja on nyt hallituksen puheenjohtaja. Hänen aikanaan yritys on kansainvälistynyt ja Marakon Groupin liikevaihdosta 75 prosenttia koostuu jo viennistä. Varsinkin puomivalmistus ja Rambooms Oy takoo hyvää tulosta maailmalta. Nyt toimistusjohtajana on pitkän maarakennus- ja rikotusalan kokemuksen omaava Kaj Koskela.

Marakon syntyi

Kun kysyntä alkoi nopeasti kasvaa 80-luvun alussa, tarvittiin kotimaan markkinointiin lisävoimaa. Tähän haluttiin myyntimies, joka osaisi puhua urakoitsijoiden kieltä vaikean insinööriheprean sijaan. Pitkän linjan maarakennuskonekauppias Kari Veijalainen ryhtyi puuhaan.

”Kun Hankkija osti Valmetin maarakennuskoneet itselleen, tarjottiin siirtyville myyntimiehille huonompia ehtoja, esimerkiksi palkka olisi laskenut. Porukassa isä ja muut sopivat, että tähän ei suostuta. Muut lipesivät lopulta rintamasta, mutta isä piti päänsä. Näin hän jäi työttömäksi ja sai sitten aika pian Rammerin Suomen myynnin itselleen”, muistaa Tomi Veijalainen.

Marakonin perusti Karin kanssa Jouko Engelberg, joka luopui kuitenkin nopeasti omistusosuudestaan. Veijalaiset asuivat Marakonin alkuaskelien aikaan Oulunkylässä ja Karin ensimmäisenä työpisteenä toimi Tomin kirjoituspöytä. Tarve omille toimitiloille tuli kuitenkin nopeasti vastaan ja ne löytyivät Tattarisuolta.

”Isä oli henkeen ja vereen myyntimies. Häntä motivoi muun muassa ajatus siitä, että perheelle piti saada ostettua ensimmäinen oma asunto viimeistään viiden vuoden kuluttua yritystoiminnan aloittamisesta tai sitten sitä ei tarvitse hankkia ikinä”, toteaa Tomi.

Ja näin tapahtuikin, sillä se ensimmäinen oma asunto Veijalaisen perheelle löytyi Hollolasta vuonna 1984. Samalla Marakon siirrettiin lähemmäs Rammerien syntysijoja eli Lahden Salpakankaalle. Marakonin liiketilat rakennettiin tehtaan viereen Yrittäjänkadulle eli nykyiselle paikalleen vuonna 1990.

Alkuaikoina Marakonin myynnissä oli muitakin tuotteita. Esimerkiksi pyöräalustaisen kaivukoneiden paripyörien väliin asennettavat kivisuojat olivat tuoteohjelmassa.

Marakon Oy:n perustaja, vuonna 2016 edesmennyt Kari Veijalainen (vas.) ja kauppaneuvos Ensio ”Enska” Hartikainen tutkivat Rammer G 90 -vasaraa vuonna 2001.

Kotimaan huolto ja varaosatoiminnot olivat tulleet kuvioon mukaan vuonna 1988.

”Isä ymmärsi huollon ja varaosien merkityksen jo heti alkuajoista. 24 tunnin huoltotakuu otettiin käyttöön ja lainavasara annettiin käyttöön, mikäli tähän ei päästy.”

Ja näihin päiviin saakka Rammerin hyvin toimiva ja vastuuntuntoinen huolto on ollut tunnettua ja tunnustettua.

Kari oli myyntimies henkeen ja vereen ja teki hyvää tulosta. Jo ensimmäisenä toimintavuotena hän myi 40 iskuvasaraa. Vuosi 1987 oli kovan pakkastalven takia ennätyksellinen. Marakon myi tuolloin 210 vasaraa, jotka osoittautuivat myös oivallisiksi roudanrikkojiksi. 1980-luvulla noin 90 prosenttia Suomessa työskentelevistä vasaroista oli Rammer-merkkisiä.

Vahvasti vientiyritys

Kari Veijalainen kasvatti Marakonin yritystoimintaa Suomessa 2000-luvun alkuun asti. Hän jättäytyi yritystoiminnan taustalle yhdessä niin ikään pitkän työrupeaman perheyrityksessä tehneen vaimonsa Leenan kanssa. Juuri ennen Karin vetäytymistä yritys alkoi tuoda maahan myös italialaisia VTN-purku- ja materiaalinkäsittelylaitteita, jotka ovat edelleen myynnissä.

Tomi aloitti toimitusjohtajana täytettyään 30 vuotta eli vuonna 2001. Myös Tomin vaimo Kristiina tuli tuolloin perheyritykseen mukaan. Tomin toimitusjohtajuus kesti aina vuoteen 2017 asti. Pekka Pohjoismäki tuli tilalle ja toimi Kaj Koskelan edeltäjänä.

Tomin tultua johtoon, alkoi kova kansainvälistymisen aika. Kun Tomi otti vetovastuun, niin Marakon-konsernin kotimaan osuus koko liiketoiminnasta oli 95 prosenttia, kun se nyt on supistunut 25 prosenttiin. Etenkin puomiliiketoiminta on tuonut kansainvälisyyttä ja liikevaihdon kasvua.

Rikotuspuomeja viedään Lahdesta kaikkialle maailmaan.

”Ostimme Sandvikin vuonna 1979 aloittamat puomiliiketoiminnat vuonna 2002 ja Rambooms Oy perustettiin. Sitä ennen puomeja oli jo valmistettu alihankintana Sandvikille. Suora jatkumo tälle oli Atlas Copcolta hankittu vastaava sektori vuonna 2015. Nyt toimimmekin kaikkien isojen tekijöiden kuten Sandvikin, Epirocin, Furukawan ja Metso Outotecin rikotuspuomitoimittajana. Olemme globaali markkinajohtaja alalla ja tätä niin sanottua niche-tuotetta valmistetaan täällä Lahdessa noin 250 vuodessa. Markkina-alueena on tosiaankin koko maailma”, valistaa Kaj Koskela.

Puomit kootaan Lahdessa eri alihankkijoiden toimittamista osista. Yksi isoista markkina-alueista rikotuspuomeille on Etelä-Afrikka, jossa on paljon esimerkiksi timantti- ja kultakaivoksia. Puomien avulla on tehokkuutta pystytty kasvattamaan, kun käsityövoimaa on syrjäytetty suomalaisella huipputekniikalla.

Tänään 70 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta tuleekin Rambooms Oy:n puomiliiketoiminnasta.

Moni alan ammattilainen on vuosien mittaan vieraillut Marakonin järjestämillä Kivimiespäivillä. Myös muitakin asiakastilaisuuksia on järjestetty. Vuonna 2001 tehtaalle kerääntyi suuri joukko Rammer G 88:n ostaneita asiakkaita. Yhteiskuvassa asiakkaiden kanssa on myös talon henkilökuntaa sekä muutamia lehdistön edustajia. Tuttuja naamoja iso joukko.

Tulevaisuus taattu

Kotimaassa Marakon jatkaa iskuvasaraliiketoiminnassa kuten ennenkin. Kilpailu etenkin pienissä vasaroissa on tiivistynyt. Kun tarvitaan isoa, kovassa rikotustyössä käytettävää hydraulista iskuvasaraa, on asiakkaan valinta yhä useimmiten kotimainen Rammer. Markkina-asema on vahva kaivoksilla, murskausasemilla, purkutyömailla jne. Kiristyvään hintakilpailuun pienemmässä päässä Marakon tarjoaa toki myös enemmän satunnaiseen käyttöön soveltuvia Soosan-iskuvasaroita.

Osaava ja sitoutunut henkilökunta on yksi menestyvän yrityksen tukijaloista. Esa Kohonen on ollut Marakonin myynnin palveluksessa jo vuodesta 1986 lähtien. Hänellä onkin tällä hetkellä Marakonin pisin työhistoria.

”Elämme hyvässä symbioosissa viereisen Sandvikin vasaratehtaan kanssa. Koska edelleen meillä on 24/7-päivystys, niin pidämme omaa varaosavarastoakin korkealla tasolla. Noin 85 prosenttia kaikista käytettävistä varaosista löytyy meiltä. Ja saamme nopeasti täydennystä, kun haemme ne itse aidan takaa”, naurahtaa Veijalainen.

”Ja onpa tehtaalta haettu meiltäkin joskus osia lähetettäväksi maailmalle”, lisää Koskela.

”Vasaran perustekniikka on pysynyt kutakuinkin samana koko 40 vuotta. Samankokoisista vasaroista toki otetaan nykyään enemmän tehoja, on tullut takaisiniskun estoa, etävalvontaa ym., mutta alkuperäinen käyttötarkoitus on pysynyt; rikkoa kiveä mahdollisimman tehokkaasti ja kustannustietoisesti”, toteaa Koskela.

Nykyään Marakon edustaa paljon muitakin tuotteita kuin Rammer-vasaroita. Toki aiemminkin näitä ”rönsyjä” on ollut. Moni muistanee takavuosilta esimerkiksi Kenguru-tärylevyt, joita nykyään myy Ramtec Oy.

Uusien tuotteiden kanssa edetään varovasti tunnustellen. Maailma sähköistyy ja sekin vaatii mineraaleja ja kaivostoimintaa. Marakon on ytimessä tarjoamassa tuotteita tähän alkutuotantoon. Kiveä rikotaan ja malmeja louhitaan edelleen kiihtyvällä tahdilla.

Alkuaineita sitovien akkujen kysyntäkin nousee kohisten. Sähkö näkyy myös Marakonin valikoimissa, sillä uusimpia edustuksia ovat muun muassa Kempower-latausjärjestelmät ja X-Power-akut. Työmaihin liittyvät sähköistysasiat ovat tämän palvelumuodon ykkösasiana.

Tulevaisuuden marakonilaiset opiskelevat parhaillaan kaupallista alaa. Veijalaisten perheyhtiön tarina jatkuu.

”Molemmat tyttäremme opiskelevat kauppakorkeassa, Anna Turussa ja Emma Tampereella. Tytöt ovat jo yrityksen hallituksessa ja isän aloittama yritys on tulevaisuudessakin osaavien ja vastuullisten omistajien käsissä”, päättää Tomi Veijalainen.

Marakon-konserni työllistää 40 henkilöä ja liikevaihtotavoite vuodelle 2021 on 24 miljoonaa euroa.

Marakon on ollut Konepörssin uskollinen ilmoittaja alusta saakka. Oikealla ilmoitustyyliä vuodelta 1982 ja vasemmalla Konepörssin tuorein kansi 12/2021.
Kari Veijalainen (kesk.) luovuttamassa järjestysnumerolla 2000 olevaa vasaraa Rauno Lehtoselle (oik.).
Kivimiespäivillä on aina tarjoiltu asiakkaille se tuorein kiven rikotukseen liittyvä tieto. Kari Veijalainen eturivissä vasemmalla.













Lue seuraavaksi