Uutiset
Mansen Mörinät 2017: Uusi jättiläinen
Kurikan Hyväkoneen pihamaalla oli nähtävissä ja koeajettavissa Giantin uusi pyöräkuormaaja mallimerkinnältään V761T. Tapahtuma oli samalla myös koneen ensiesiintyminen Suomessa.
Giant V761T asettuu 5,6 tonnin omapainollaan Giantin malliston yläpäähän. Moottorina on nelisylinterinen Deutz TD 2,9, tehoa 55,6 kilowattia (76 hv). Se täyttää Stage IIIB -päästövaatimukset. Ajo- ja työhydrauliikkaa pyörittää kaksi erillistä säätyvätilavuuspumppua. Ajopuolella tuottoa saadaan maksimissaan 150 litraa minuutissa ja työpuolella Suomeen tuotavissa malleissa aina vähintään 105. Suuri työpumppu maksaa itsensä takaisin pienentyneenä polttoaineenkulutuksena, koska näin pystytään työskentelemään enemmän paremman hyötysuhteen kierrosalueilla. Ajopuolella nopeusalueita on kaksi ja huippunopeutta luvataan 35 kilometriä tunnissa. Voimansiirtona on hydrostaattinen neliveto ja jarruina nestekäyttöiset levyjarrut. Käsijarrun käyttö on sähköhydraulinen. Vetovoimaksi mainitaan 6 250 kiloa.
Etuakseli on jäykkä, siis yhtä puuta eturungon kanssa. Taka-akseli on puolestaan kallistuva niin sanottu kiikkuakseli. Nähdyssä koneessa oli eurokiinnike nokalla, mutta konetta antaumuksella esitellyt Hyväkoneen Simo Savela sanoi siihen saatavan muitakin kiinniketyyppejä tarpeen mukaan. Kaatokuorma pikakiinnikkeestä mitattuna on 4 350 kiloa koneen ollessa suorana.
Konepeitto aukeaa ylöspäin paljastaen hyvin kaikki huoltokohteet, kuten kuvasta näkyy. Toisella puolella samalla kohdin on akku sekä polttoainesäiliö täyttökorkkeineen. Täyttökorkki jää siis kätevästi aina lukitun konepeiton alle kuten myös päävirtakytkin. Polttoainesäiliön tilavuus on 105 litraa, joten tankilla ei tarvitse joka päivä poiketa. Akku on tarvittaessa helposti irrotettavissa ilman muiden osien purkua. Koneen huoltoväli on 500 tuntia.
Uusi Giant V761T on ulkoa helposti tunnistettavissa sukunsa jäseneksi, kaikki on vain aikaisemmin nähtyä suurempaa. Ohjaamon puolella on sen sijaan enemmän uutta. Näkymä on perinteinen ja näkyvyys kaikkiin suuntiin on erinomainen suurten lasipintojen johdosta. Hallintalaitteissa se varsinainen uutuus piilee. Erilaisia työlaitteita ja kuljettajia varten voidaan koneeseen valita useita eri käyttötiloja, jolloin kone toimii pehmeämmin tai rivakammin valinnasta riippuen. Tietyissä tehtävissä tarvitaan kuormaajalta pehmeää liikettä, kun taas joissakin kohteissa on nopeat liikkeet tarpeen. Myös ajonopeutta voidaan rajoittaa. Edellä mainittujen säätöjen lisäksi voidaan myös käyttövipujen eri toimintoja ohjelmoida käytettäviksi eri napeilla tai vivuilla. Koneessa on jo tehdaslähtöisesti työlaitekohtaisia asetuksia, joita voidaan myöhemmin ohjelmoida itse mieltymysten mukaan. Kaikki on ohjelmoitavissa, kuten Simo Savela toteaa.