Uutiset

Työkoneet

Manitoun uutuuksia laajalla rintamalla

Muun muassa kurottajia ja erilaisia nostimia valmistava, ranskalainen Manitou esitteli loppukeväästä uusia malleja. Noin 3 000 ihmistä 90 eri maasta seurasi livelähetystä internetissä. Ympäripyöriviin kurottajiin lanseerattiin kaksi mallisarjaa eli Vision ja Vision +.

Manitoulta kerrotaan, että tavoitteena oli yksinkertaistaa malliston merkinnät ja yhtenäistää tekniikkaa. Esimerkiksi ohjaamo on nyt sama koko pyörivien mallistossa. Samalla hallinta yhtenäistyy, mikä helpottaa kuljettajien siirtymistä konemallista toiseen.

Pienen pään Vision-perhe koostuu neljästä perusmallista. Tuoreet lisäykset ovat MRT 1645 (4,5 t/16 m) ja MRT 1845 (4,5 t/18 m). Edellisiin malleihin verrattuna kapasiteetti on kasvanut 500 kilogrammalla. Molemmissa on tietenkin Stage V -tason dieselmoottori tehoilla 55 ja 85 kilowattia. Koko Vision-perhe koostuu 14 eri mallivariaatiosta nostokorkeuksilla 16–25 metriä.

Suuremmat ympäripyörivät kurottajat ovat nimetty Vision + -perheeksi. Tähän kuuluu 12 uutta mallia. Kuusi malleista on täysin uudistettua. Ne ovat MRT 2260 (6 t/22 m), MRT 2570 (7 t/25 m), MRT 2660 (6 t/26 m), MRT 3060 (6 t/30 m) ja MRT 3570 (6 t/35 m). Mallista 3570 on saatavana myös sähköisellä jousituksella varustettu versio.

Manitou MRT 2260

Yanmar-dieselmoottorit ovat kaikissa voimanlähteenä tehoilla 115–155 kilowattia. Päästöluokka on Stage V. Kaikissa malleissa on niin ikään hydrostaattinen voimansiirto, joka antaa maksimissaan 40 kilometrin siirtonopeuden tunnissa.

”Asiakkaat haluavat aina vain lisää tehokkuutta ja uusilla malleilla vastaamme tähän haasteeseen. Uudet mallit tarjoavat nostokorkeudet 22–35 metriä ja maksimi nostokapasiteetin seitsemän tonnia”, sanoo MRT-kurottajien tuotepäällikkö Alberto Razzoli.

Hän lisää, että mallisto on tuotannossa ja syyskuuhun 2021 mennessä sitä on jo laajalti saatavissa jälleenmyyjiltä kautta maailman.

Uusien mallien esittelytilaisuus internetissä keräsi tuhatpäisen yleisön.

Pyöristynyt ohjaamo

Uusissa ympäripyörivissä kurottajissa ohjaamo on muuttanut muotoaan. Se on pyöristynyt etuosastaan ja lasipinta-alaa on runsaasti. Katossa on panssarilasi ja kalteria ei enää ole. Näin näkyvyys yläilmoihin on kohentunut. Ohjaamo on myös paineistettu ja melueristyksenkin kerrotaan tehostetun entisestään.

Lisävarusteena saa uudistetun radio-ohjauksen, jonka avulla alavaununkin toimintoja (ajo+tukijalat) voidaan nyt hallita korista käsin tai koneen vierestä. Manitoun mukaan Vision + -koneissa on niin ikään uusittu hydrauliikka, joka antaa nyt 116 litran minuuttituoton. Kaikille puomin liikkeille luvataankin jopa 50 prosenttia lisää nopeutta.

Edelleen Vision + -malleihin 2260 ja 2660 saa vieläkin tehokkaamman eli 185 litraa minuutissa tuottavan hydrauliikan. Myös nostoarvojen täyteen korkeuteen kerrotaan parantuneen huomattavasti eli kapasiteettia ja nopeutta on tullut lisää. Samalla kuitenkin koneiden kokonaispainoissa on tapahtunut noin viiden prosentin lasku.

Ledvaloja on runsaasti, yhteensä niitä saa tehtaaltakin jo 12 kappaletta. Uutuutena on uloimman teleskooppipuomin päähän asennettavat ledit. Peruutuskamera on vakiona. Ohjaamoon pystyy kipuamaan kaikkiaan neljästä eri alavaunun kohdasta, joten ei ole väliä mihin asentoon ylävaunu on jäänyt.

Uusien ympäripyörivien MRT-kurottajien ohjaamossa on valoa ja tilaa.

Vision-perheen kurottajissa on uusi kahdeksan tuuman kokoinen kosketusnäyttö ja Vision + -malleissa jopa 12,1 tuumaa. Kuljettajan työtä ylöspäin helpottaa sähköisesti 18 astetta kallistettavissa oleva istuin.

Manitou lupaa Vision + -mallistoon myös sähkökäyttöisen sekä hybridimallin litiumioniakuilla ja pienemmällä dieselmoottorilla tämän vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäinen uusi malli Suomeenkin on jo myyty ja Maxpossa tulee olemaan esillä uutuutena MRT 2660 Vision +.

Uusi henkilökori

Myös kompaktiin, jäykkärunkoiseen MT-mallistoon on tullut kolme uutta mallia. Eli MT 730 H, MT 930 H sekä MT 930 HA (henkilönostokorilla). Ensin mainittu on seitsemän ja kaksi jälkimmäistä yhdeksän metrin nostokorkeuksilla. Kaikki kolme ovat ahtaiden rakennustyömaiden oivia työjuhtia, sillä niiden leveys ja korkeus on vain kaksi metriä. Puomissa on sisäänrakennettu sylinteri, mikä parantaa Manitoun mukaan näkyvyyttä eteenpäin työlaitteelle. Kaikkien kolmen mallin maksimi nostokapasiteetti on 3 000 kilogrammaa.

Manitou MT 930 H

Lisävarusteena koneisiin saa turvallisuutta edelleen parantavan ”Safety Back” -varustepaketin. Siihen kuuluu kaksi hälytysvaloa ohjaamon ulkopuolella ja kaksi sisällä. Koneen ympärillä työskentelevät ihmiset tietävät näin milloin kone lähtee liikkeelle tai nostamaan. Kuljettajalle järjestelmä hälyttää muun muassa auki jätetystä turvavyöstä tai koneen takana liikkuvista ihmisistä.

Myös työlaitesektorilla esiteltiin uutta. Esimerkiksi kahdet uudet trukkihaarukat 6–7 tonnin kapasiteeteilla, joiden mainitaan olevan kevyempiä mutta entistä vankempaa tekoa. MRT-malleihin on saatavana uudet vinssit, jotka on varustettu entistä tehokkaimmilla hydrauliikkamoottoreilla. Kapasiteetit vaihtelevat välillä 600–2 000 kilogrammaa mallista riippuen.

100-prosenttisesti alumiinista valmistettu uusi henkilönostokori on saatavana uuteen Vision + -perheeseen. Se painaa vain 180 kilogrammaa, mutta omaa 365 kilogramman kapasiteetin.


Kaikki kurottajat nyt MN-Lifttekiltä

Suomen maahantuoja MN-Lifttek Oy edustaa nyt myös kiinteärunkoisia MLT-maatalousmalleja, jotka olivat muutaman vuoden poissa ”kotoa”. Seppo Turusen mukaan nyt koko laaja Manitou-kurottajamallisto on saatavilla saman katon alta. MLT-mallisto edustaa parasta mahdollista varustelutasoa ja lajittelu maatalousmallistoksi onkin hieman turhaa. Täyttä varustelutasoa ja parasta tekniikkaa arvostava valitsee MLT-mallistosta sopivan kokoluokan myös vaikkapa rakennuksille.

MLT-perheestä löytyy mallit nostokorkeuksilla 6–10 metriä ja nostokyvyillä 2 500–6 000 kilogrammaa. Tätäkin mallistoa on äskettäin uusittu muun muassa kuljettajan työympäristön osalta. Uusin mallisarja on MLT New Ag XL. Varustelutasoja on saatavilla useita ja uusimpana on Platinium kaikilla herkuilla.

Manitou limited edition
Tällä saa varmasti naapurit vihreiksi kateudesta. Nahkapenkit ja muuta mukavaa tarjoaa Manitou limited edition.

Manitou valmistaa 133 kappaletta niin sanottuja ”limited editon” -malleja kahta tyyppiä eli MLT 737-130 PS+ sekä MLT 741-140 V+. Näitä niin sanottuja keräilyharvinaisuuksia saadaan Seppo Turusen mukaan Suomeenkin yksi kappale. Niissä varustelutaso on nostettu huippunsa ja esimerkiksi nahkaa on käytetty sisutuksessa runsaasti.

Juhlakaluihin on lisätty kaikki mahdolliset herkut eli löytyy huippuluokan bluetooth-radio, automaatti-ilmastointi, ylimääräinen tuulilasinpyyhin, sähköiset ja lämmitettävät taustapeilit, hydraulinen pikakiinnike, puomin jousitus, kaksi kameraa, yhteensä kahdeksan led-valoa ym, ym.

Manitoun uusien, ympäripyörivien MRT Vision + -kurottajien esittely.
Lue seuraavaksi