Uutiset

Työkoneet

Manitou Vision +, uutta muotoilua, lisää nostokorkeutta

Ranskalainen kurottajavalmistaja esitteli keväällä täysin uusitun kuusijäsenisen Manitou Vision + -mallistonsa. Ympäripyörivien kurottajien nostokorkeudet ovat välillä 22–35 metriä ja nostokapasiteetit 6 000–7 000 kilogrammaa. Suomen maahantuoja MN-Lifttek Oy sai ensimmäisenä maahan 26 metrin mallin 2660 Vision +, joka nostaa maksimissaan kuusi tonnia. Mallisto on kokenut monia uudistuksia. Konepörssi kävi Vantaalla tutustumassa uutukaiseen.

Manitou Vision + -malliston ensimmäinen ympäripyörivä kurottaja saatiin nyt myös Suomeen. Nostokorkeutta ja liikenopeutta on tullut reilusti lisää ja myös uusi ulkoinen muotoilu miellyttää silmää. Malli 2660 nostaa maksimissaan 26 metriin.

Aiempi Privilege + -mallisto korvautui nyt Vision + -koneilla ja MRT Easy -perhe on Vision. Vision + on se paremmin varusteltu, tehokkaampi mallisarja ja Vision hieman pelkistetympi, pienemmillä moottoritehoilla varustettu mallisto.

”Suomessa Vision + on ehdottomasti se asiakkaan ykkösvalinta. Se antaa maksimaalisen tehon nostotöihin sekä huippuergonomian ja parhaimman käyttömukavuuden kuljettajalle. Koneissa käytettävän uuden teräslaadun ansiosta mallisarjan koneiden kokonaispainoa on saatu laskettua. Siitä huolimatta nostoarvot ovat selvästi aiempaa paremmat. Vertaillessa nostoarvoja pitää myös huomioida, että Manitou antaa teknisissä tiedoissaan kuormalle 600 millimetrin keskipisteen”, toteaa MN-Lifttekin myyntijohtaja Seppo Turunen aluksi.

Uudet Vision + -mallit ovat MRT 2260 (6 t/22 m), MRT 2570 (7 t/25 m), MRT 2660 (6 t/26 m), MRT 3060 (6 t/30 m) ja MRT 3570 (7 t/35 m). Kuudes uutukainen on mallin 3570 sähköisellä jousituksella varustettu rinnakkaisversio. Sen muista malleista poikkeava ominaisuus on kolmen asteen korjausmahdollisuus pituussuuntaisessa kaltevuudessa. Pienimmät mallit 2260 ja 2660 painavat 18 000 ja suurin MRT 3570 ES 24 000 kilogrammaa.

”Vision + on todella aivan uusi mallisarja, jossa on runsaasti ennennäkemättömiä teknisiä ratkaisuja. Niistä kertoo 21 mallisarjaan kohdennettua maailmanlaajuista patenttia”, toteaa Latviasta MN-Lifftekin henkilökunnalle koulutusta Vantaalle antamaan saapunut Manitou Nordicsin aluemyyntipäällikkö Juris Ritums.

Latvialaiset Juris Ritums (2.vas.) ja Arvis Liepa (3.vas.) pitivät Vantaalla koulutusta MN-Lifttekin miehille Petri Höstille (vas.), Seppo Turuselle (2.oik.) sekä Jussi Muhoselle.

Ohjaamoon neljästä suunnasta

Ritumsin mukaan uusi mallisto tarjoaa sekä kasvaneet nostokorkeudet ja -tehot että uusia, nostotyötä helpottavia oivalluksia.

Ensimmäisenä konetta katsoessa huomio kiinnittyy tietenkin etuosastaan pyöristyneeseen panoraamaohjaamoon. Lasipinta-alaa on todella runsaasti. Kaarevalla tuulilasin muotoilulla näkyvyyttä etenkin ylös on saatu parannettua entisestään. Katon läpi näkee paremmin ylhäällä operoitaviin nostoliikkeisiin, sillä suojasäleikön rivat ovat jokainen eri kulmassa kuljettajaan nähden.

Vaihtoehtona on myös jättää ristikko pois ja tilalle asennetaan paksu, ROPS/FOPS-hyväksytty panssarilasi. Näin lasipinta jatkuu alhaalta jalkatasosta ohjaamon katon takaosaan saakka. Lisävarusteena saa sähköisesti kallistettavan istuimen, jolloin ylöspäin työskentely tulee vieläkin ergonomisemmaksi.

Ohjaamosta näkee joka suuntaan erinomaisesti ja peruutuskamera lisää turvallisuutta. Lisävarusteena saa lisää näkyvyyttä, muun muassa puomin päähän asennettavan kameran myötä. Näyttö on Vision + -sarjassa peräti 12 tuuman kokoinen.

Ohjaamoon nousu on tehty helpoksi, sillä alavaunussa on karhennetut portaat niin molemmilla sivuilla kuin edessä ja takana. Joltain kantilta pääsee aina kipuamaan komentosillalle ja pois sieltä, ollaanpa sitten kuinka ahtaalla kujalla tahansa.

Ohjaamon leveän oven molemmin puolin on nousua helpottamaan pitkät kahvat. Lattiassa portaiden yläpäässä on koverrus kulkureitin avartamiseksi. Ovi on kaksiosainen ja molemmat osat saa lukittua auki asentoon. Yläosan lukituksen avaaminen onnistuu myös maantasossa seisten.

Vision + -sarjassa ohjaamon näyttöruutu on jopa 12,1 tuuman kokoinen. Varsin selkeälukuisessa käyttöjärjestelmässä on kahdeksan navigointisivua. Monipuolinen järjestelmä pitää sisällään muun muassa nostotapahtuman valvonnan. Stabiliteettia uhkaavia raja-arvoja ei pysty ylittämään, sillä järjestelmä rajoittaa työalueen automaattisesti taakan painon ja turvallisen etäisyyden mukaan. Nostot tapahtuvat aina maksimaalisella turvallisuudella. Manitoun mukaan uutta näyttöä voi käyttää hansikkaatkin kädessä ja myös erillisen navigointirullan avulla.

Katkaisijat on värikoodattu käyttötarkoituksen mukaan. Joystickit molemmin puolin istuinta reagoivat kosketukseen. Vihreät valot vivun päässä kertovat järjestelmän aktivoitumisesta.

Tartu vipuun

Uudet ohjainsauvat reagoivat kosketukseen. Vivun päähän syttyy niihin tartuttaessa vihreät valot, jolloin käyttö voidaan aloittaa. Käden irrottaminen mykistää hydrauliikan.

Kaikki katkaisimet ovat värikoodattuja niiden käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi voimansiirtoon ja moottoriin liittyvät hallinnat ovat oranssisia ja hydrauliikan sinisiä.

Manitoun kehittämä erikoisuus on, että katkaisimien paikkoja voi vaihtaa omien mieltymyksien mukaan.

Uudistetun radio-ohjauksen avulla alavaununkin toimintoja (ajo + tukijalat) voidaan nyt hallita henkilökorista tai koneen ulkopuolelta. Ohjaimessa on ajovipu kahden muun joystickin välissä. Maksimi ajonopeus on radio-ohjaimella rajoitettu neljään kilometriin tunnissa ja puomi täytyy olla tietyn kulman ja etäisyyksien alapuolella siirron onnistumiseksi. Eli turvallisuusnäkökohdat on otettu erinomaisesti huomioon.

Uusi radio-ohjaus sallii nyt myös koneen siirtämisen, niin korista ylhäällä kuin maasta tai vaikkapa rakennuksen kerroksista. Keskimmäisellä vivulla ajettaessa maksimi siirtonopeus on neljä kilometriä tunnissa.

Tehokkaita led-työvaloja Vision + -sarjassa on runsaasti, yhteensä 12 kappaletta. Uutuutena on uloimman teleskooppipuomin päähän asennettavat ledit. Peruutuskamera on vakiona ja muuta kameravarustusta voi hankkia lisävarusteena, esimerkiksi kameran puomin päähän.

Tukijalkojen petaaminen tapahtuu automaattisesti kaltevaankin maastoon. Niiden hallintaan on pieni joystick oikealla. Ohjaus onnistuu myös näytön kautta. Kone on siis varsin nopeasti asetettavissa työkuntoon. Tukijalkojen uuden asemoinnin ansiosta renkaiden alle jäävä maavara on jopa 400 millimetriä.

Pohjolassa arvostetaan varmasti myös sähkökäyttöisiä ja lämmitettäviä, varsin suuria peruutuspeilejä. Niitä on koneessa kaikkiaan viisi kappaletta.

Kaikissa Vision + -kurottajissa on Yanmarin Stage V -tasoon päivitetty dieselmoottori ja tehot mallisarjassa alkavat 115 kilowatista ja päättyvät 155 kilowattiin. Päästöjä kurittamaan on käytössä DOC, SCR ja DPF. Uusittu hydrauliikka antaa nyt 116 litran minuuttituoton. Kaikille puomin liikkeille luvataankin jopa 50 prosenttia lisää nopeutta.

Edelleen Vision + -malleihin 2260 ja 2660 saa vieläkin tehokkaamman eli 185 litraa minuutissa tuottavan hydrauliikan. Kaikki mallisarjan koneet ovat saman levyisiä eli ne sopivat kulkemaan hieman yli 2,5 metrin levyisestä aukosta.

Säilytyslaatikoita alavaunuun on lisätty. Tukijalkojen lätkät kulkevat kätevästi koneen takana olevassa telineessä. Kaikki Vision + -sarjan koneet voidaan varustaa sähkökäyttöä varten niin sanotulla Bi-energy-valmiudella.

”Tätä ominaisuutta kysellään meiltä nyt yhä enemmän. Uuteen koneeseen voidaan tehdasasennuksena liittää valmius ja varsinainen sähkökäytön edellyttämä paketti on hankittavissa jälkikäteenkin. Esimerkiksi sisätiloissa kone ajetaan dieselkäytöllä kohteeseen ja varsinaiset nostotyöt tehdään sitten sähköavusteisesti”, lopettaa Turunen.

Nyt onnistuu pimeätkin työt.
Yanmar antaa tehoja nostoihin.
Vaihtoehtona on myös jättää kuvan suojaristikko pois ja tilalle asennetaan paksu, ROPS/FOPS-hyväksytty panssarilasi.
Selkeälukuisessa käyttöjärjestelmässä on kahdeksan eri navigointisivua.
Ovi on kaksiosainen ja molemmat osat saa lukittua auki asentoon. Yläosan lukituksen avaaminen onnistuu myös maantasossa seisten.
Tukijalkojen lätkät kulkevat kätevästi koneen takana olevassa telineessä.


Lue seuraavaksi