Uutiset

Työkoneet

Makupaloja Mansen Mörinöiltä (osa 9)

Avesco Roadshow huipentui Mansen Mörinöille. Koeajossa nähtiin uutuusmallit Cat 305 CR (5,8 t/33,6 kW), Cat 315GC (15,4 t/73 kW) ja Cat 330 (30.9 t/204 kW). Caterpillarin politiikkanahan on nykyään tehdä monissa kakokoluokissa kaksi eri varustelutason mallia. Esimerkiksi Cat 315 -koneesta on tarjolla riisutumpi malli 315GC ja parhaan varustelun tarjoava 315.

Koneissa on eroavaisuuksia. Jo Cat C3.6 -dieselmoottorin (Stage V) teholukemat 74 (GC) ja 80, 9 kilowattia antavat erilaiset lähtökohdat työn suorittamiseen. Ohjaamo on mallissa 315 Premium tasoa, joka pitää sisällään muun muassa ilmajousitetun istuimen. 315:n kosketusnäytön koko on 10 tuumaa eli kaksi tuumaa enemmän kuin GC-mallissa. Cat 315 -konetta voidaan käyttää ECO-asetuksella, joka puuttuu GC:stä.

Caterpillar esitteli jo muutamia vuosia sitten erilaisia avustajia kaivukoneisiinsa ja mallissa 315 ne ovat käytössä. Näistä mainittakoon muun muassa työskentelyalueen rajoittava E-Fence-toiminto sekä kauhalliset punnitseva vaaka (Cat Payload). 2D-koneohjausjärjestelmä on jo vakiona 315:ssä ja se on helposti päivitettävissä 3D-tasolle. Koneen järjestelmä tunnistaa myös työlaitteet automaattisesti (315).

Viitisen vuotta sitten legendaarisesta kasiparista esiteltiin sähköä voimansiirrossa hyödyntävä Cat 988K XE. Avescon pihamaalla yksi sellainen kiilteli uutuuttaan ja odotteli siirtoa salahmilaisen Veljekset Koljonen Oy:n työmaalle. Momentinmuunnin ja vaihteisto ovat saaneet väistyä ja tilalle on istutettu generaattori. Generaattorin tuottama sähköenergia pyörittää invertterin kautta sähkömoottoria. Sekä moottorille että generaattorille on invertterin yhteydessä omat ohjausyksikkönsä. Generaattori ja sähkömoottori eivät siis ole mekaanisessa yhteydessä toisiinsa. Kun dieselmoottori käy kierroksilla, antaa generaattori kolmivaihevirtaa invertterille. Invertterin tehtävänä on muuntaa generaattorilta tulevaa vaihtovirtaa tasavirraksi ja taas takaisin vaihtovirraksi. Kun moottorin käynti hidastuu tai jarrutetaan, virtaa energia toiseen suuntaan poispäin sähkömoottorilta. Sähkömoottorista tulee näin generaattori, joka muuntaa kineettisen energian sähköenergiaksi. Generaattori moottorin jatkeena muuntaa jarrutuksessa saamansa sähköenergian jälleen mekaaniseksi ja avustaa moottoria väännön tuottamisessa. Energia kulkee siis voimansiirtolinjassa kahteen suuntaan, riippuen siitä jarrutetaanko vai kiihdytetäänkö. Lue lisää tästä.
Katso tästä video viiden vuoden takaa Steinexpo-näyttelystä. Siinä Cat 772G -kiviauto lastataan sekä Cat 352F -kaivukoneella että kasiparilla. Kumpikohan on nopeampi tapa?

Cat 325 NextGen -mallin koeajoa kahden vuoden takaa.


Lue seuraavaksi