Uutiset

Työkoneet

Makupaloja Mansen Mörinöiltä (osa 4)

Mansen Mörinöillä kätellään myös kauppoja. Volvo Construction Equipment Finland Oy:n pihamaalla komeili upouusi Volvo L350H (50–56 t/397 kW), jonka toimitusosoitteeksi oli leimattu Rudus Oy. Työpäällikkö Kimmo Leppikankaalle Volvot ovat tuttuja. Omia kolmeviisikymppisiä on Ruduksella käytössä tällä hetkellä kolme ja aliurakoitsijoilla lisää. Kyseessä on pitkän ajan luottokone. Volvo CEF:n tuotepäällikön Teijo Lähdekorven mukaan Rudukselle on aikojen saatossa toimitettu yhteensä 12 tämän kokoluokan Volvoa.

Kimmo Leppikangas (kesk.) paiskasi kättä Teijo Lähdekorven kanssa upouuden Volvo L350H:n päällä. Tilaisuudessa todistajana oli Riikka Uusitalo, joka huolehti Mörinöiden juontotehtävistä Volvolla.

Ruduksella on omia murskauslaitoksia kaikkiaan 11 kappaletta. Uutuus lähti aikansa möristyään syöttämään 3-vaiheista murskauslaitosta Mäntsälään, jonka vuotuinen murskausmäärä on noin miljoona tonnia. Hommia Mäntsälässä paiskitaan kahdessa vuorossa.

”Pyöräkuormaajalla keskitytään murskaimen syöttöön. Sellaiset 400–500 tonnia tunnissa pitää saada kiveä liikkeelle. Ja miksi ei saataisi, sillä samasta koneesta on tutut ja positiiviset kokemukset. Meillä kaikki Volvot ovat vipuohjauksella. Se on erittäin tarkka ja hyvä käyttää. Kuljettajat eivät muusta huoli”, kertoo Leppikangas.

Maakasin valmistaman kauhan tilavuus on kahdeksan kuutiometriä.

Uusi Volvo L350H on varustettu 600 millimetriä normia pidemmillä aisoilla. Näin suojellaan koneen eturenkaita, kun kippaaminen onnistuu etäämmältä. Kuljettajalle etäämmällä oleva kauha on myös huolettomampi käyttää.

”Tämän verran pidemmät ne voivat olla, kone ei vielä ala nyökkimään, kun kauhssa on 15 tonnia louhetta. Louhe ei asetu kovin tiiviisti ja murske painaisikin jonkin verran enemmän”, tuumaa Leppikangas.

Kauha on Maakasi Oy:n tekemä ja sen tilavuus on kahdeksan kuutiometriä.

”Vipuohjauksen lisäksi koneen varusteisiin kuuluvat muun muassa tehdasasenteinen vaaka ja jopa rengaspaineiden valvontajärjestelmäkin”, lisää Lähdekorpi.

Ohjaamossa on varusteina muun muassa vipuohjaus sekä tehdasasenteinen vaaka.

”Murskan syötössä ei tietenkään vaakaa käytetä, mutta omiin varastokasoihin kannettaessa kyllä. Vuodessa tämänkin Volvon mittariin tulee kertymään reilut 3 000 tuntia.”

Leppikangaskin on huolestunut kustannusten, kuten polttonesteiden hintojen, noususta. Vähintään 20 prosentin korotus pitäisi saada murskeiden hintoihin, jotta edes kulut saataisiin katettua. Nyt pitää entistä tarkemmin miettiä, miten laitoksilla työt junaillaan kustannuksia säästäviksi.

Noin viisi tonnia painava Volvo L25 Electric on jo toisen sukupolven kone. Ensimmäiseen versioon verrattuna esimerkiksi siirtonopeus on nyt kasvanut 20 kilometriin tunnissa. Hydrauliikassa on uusi pumppu ja venttiilistö, jotka Volvon mukaan pienentävät ennestäänkin olematonta melutasoa edelleen. Uutta on myös automaattinen, sähköinen seisontajarru. Akkujen kapasiteetti on 40 kilowattituntia. Pikalatauksella päästään Volvon mukaan kahden tunnin latausaikaan.
Täyssähkökäyttöinen minikaivukone oli kovassa koeajokäytössä.
Nuorempaa sukupolveakin kävi ennakkoluulottomasti kisaamassa nopeuskokeessa.
Missä näyttely, siellä myös Cobra ja Marko Melto (vas.). Mika Taimisto työskentelee Liebherr Finlandin nosturimyynnissä. Hänen mukaansa tälle vuodelle on toimituksia tulossa vielä useita. Nosturialakin on kärsinyt venyneistä toimitusajoista.


Lue seuraavaksi