Uutiset

Työkoneet

Mahdottomasta mahdollinen Romastorin pyörivillä trukkipiikeillä

Kurottaja hyvä, ympäripyörivä kurottaja parempi, ympäripyörivä kurottaja varustettuna 360 astetta kääntyvillä trukkipiikeillä paras. Lahtelainen Topal-Vuokraus ky vuokraa nostolaitteita ympäri Suomen. Pääsääntöisesti koneet vuokrataan ilman kuljettajaa, mutta suurimmat kurottajat menevät työmaalle konevuokraamon oman kuljettajan ohjastamina. Kävimme katsastamassa asuinrakennustyömaalla Espoossa, miten Topalin suurin kurottaja, Dieci 45.30 pärjäilee ahtaissa paikoissa.

Diecin kurottajia maahantuova ja jälleenmyyvä Parviainen Heavy Oy luovutti viime syksynä Topalille ympäripyörivän Dieci Pegasus 45.30 -kurottajan, joka oli varustettu hollantilaisvalmisteisilla Romastorin ympäripyörivillä trukkipiikeillä. Pystyakselinsa ympäri pyörähtävät piikit tuovat ahtaissa paikoissa työskentelyyn runsaasti uusia mahdollisuuksia. Vielä kun käytössä on myös ympäripyörivä kurottaja, pystytään isolla koneella operoimaan hyvinkin ahtaissa paikoissa.
Pegasus 45.30 nostaa maksimissaan 4,5 tonnia ja suurin nostokorkeus on 29,6 metriä tukijalkojen varassa, joskaan tuota edellä mainittua maksimitaakkaa ei tuohon korkeuteen saa hilattua. Pyörien varassa (ilman tulijalkoja) päästään 21,9 metrin nostokorkeuteen. Moottorina 45.30:ssä on FTP:n 4,5-litrainen diesel, josta tehoa otetaan irti 125 kilowattia (170 hv). Moottori täyttää Stage IV -päästönormit. Siirtonopeutta on tarjolla 40 kilometriä tunnissa. Koneen leveys tukijalat sisään vedettynä on 2,5 metriä ja korkeus 3,1 metriä. Siinä merkittävimmät työkohteeseen pääsyn rajoitteet. Peruskoneen paino on 22 150 kilogrammaa ja piikkien 745.

Topal-Vuokraus vuokraa kurottajia ja muita nostimia Helsingin ja Lahden seudulla. Tässä yrityksen suurin ympäripyörivä kurottaja Dieci Pegasus 45.30, joka tuli käyttöön viime syksynä. Koneen nokalla on 360 astetta ympäri pyörivät Romastor 2500 -trukkipiikit, jotka tuovat uudenlaista joustavuutta kurottajan käyttöön.

Pyörii pyörii

Topalilla on käytössä jo kaksi kääntyvillä trukkipiikeillä varustettua ympäripyörivää Diecin kurottajaa. Nyt nähty 45.30 on niistä suurempi. Käytössä on Romastor 2500 -trukkipiikit, jotka pyörivät kirjaimellisesti pystyakselin ympäri, kuten myös kurottaja, johon ne on kiinnitetty. Näillä kahdella kääntöliikkeellä saavutetaan merkittävä etu ahtaissa paikoissa operoitaessa.

Kurottajan tehokkaaseen käyttöön riittää rakennustyömaalla näin lähes koneen oman leveyden mukainen tila. Kurottajalla ei tarvitse tällöin päästä lähestymään kohdetta kohtisuorasti, vaan nostot pystytään tekemään yhtälailla koneen ollessa rakennuksen suuntaisesti sivulla.
Teoriassa operointiin riittää koneen leveyden (2,5 m) vaatima käytävä, mutta toki hieman marginaalia on syytä olla. Ja kun materiaalinkäsittelystä on kyse, voidaan nostettavia taakkoja sijoitella käytävän reunoille, josta niiden poiminta onnistuu helposti kääntyvillä piikeillä. Rakennustyömaalla riittää näin hyvin yksi kone, joka purkaa tavaraa tuovat autot, pinoaa lavat työmaalle nostoja varten sekä sitten suorittaa itse nostot.
360 astetta kääntyvillä piikeillä voi näppärästi sijoittaa trukkilavoja tai kalusteita kulkukäytävän sivulle, vaikka pidemmällekin matkalle. Konetta ei tarvitse useinkaan siirtää, vaan tavaraa saa varastoitua kauaskin sivulle teleskooppipuomin ja kääntyvien piikkien avulla.
Ja sitten kun nostojen aika koittaa, voidaan lavat taas poimia kyytiin yhdessä paikassa seisten teleskooppia hyödyntäen. Koneen siirtely vähenee näin oleellisesti, mikä on rakennustyömailla aina riskitekijä. Kyytiin poimitun lavan tai muun kappaleen nosto yläilmoihin voidaan tehdä nyt kurottajan seisoessa sivuttain rakennuksen vieressä. Lopuksi lavan saa käännettyä kohtisuoraan rakennusta päin ja ikään kuin ”työnnettyä” parvekkeelle tai ikkuna-aukosta sisään koneen seisoessa koko ajan vankasti tukijaloillaan. Tämä kaikki onnistuu siis kahden ympäripyörivän rakenteen ansiosta.

Kurottajatalo Parviainen Heavy Oy tuo maahan ja jälleenmyy myös Romastorin ympäripyöriviä trukkipiikkejä. Pystyakselinsa ympäri kääntyvät piikit tuovat tervetullutta joustavuutta ison kurottajan käyttöön. Näin trukkipiikeillä pystyy helposti poimimaan lavoja kyytiin ajokäytävän sivulta ja nostamaan ne ylös samalla ”tartunnalla”.

Aina nokalla

Konetta työmaalla käyttäneen, Topalin Markus Jaakkolan mukaan Romastorin kääntöpiikit ovat lähes koko ajan kiinni koneessa. Niiden kanssa kun onnistuvat kaikki kerrostalotyömailla yleiset kaluste- ja trukkilavanostot. Syksyllä käyttöön otetun Diecin mittariin oli kertynyt jo 240 käyttötuntia, eikä kääntöpiikkejä oltu sen aikana kertaakaan irrotettu. Ja miksi olisikaan.
Markus nosteli tapaamisen yhteydessä kaappeja sekä tasoitesäkkilavoja yläilmoihin. Kurottajalla paikallaan seisten hän pystyi poimimaan tavaraa ajokäytävän reunalta kurottajan ulottuman (30 m) rajoissa ja samalla ”tartunnalla” nostamaan tavarat kerroksiin.
Romastorin piikkien hallinta tapahtuu kurottajan joystickissä olevalla rullakytkimellä. Kättä ei näin tarvitse irrottaa joystickistä noston aikana, ja piikeissä olevan lavan pystyy siirtämään näin nopeasti haluttuun paikkaan ylös. Trukkipiikeissä on myös hydraulinen piikkien välin säätö (levitys).
Sivusiirtoa ei laitteessa ole, eikä sitä välttämättä tarvitakaan. Kurottajan monet eri liikkeet korvaavat tämän toiminnon. Kurottajan nostojen rajatoiminnot ovat käytössä kääntöpiikkienkin kanssa. Markus Jaakkola sanoo, että näillä Romastor 2500 -kääntöpiikeillä ja Diecin Pegasus 45.30 -kurottajalla pystyy nostamaan jopa 2,5 tonnin taakan aina 30 metrin korkeuteen.
”Kevyitäkin kuormia kuten keittiökalusteita ja kaappeja nostettaessa ongelmaksi muodostuu helposti tuuli, koska nostettavissa tavaroissa on tällöin paljon tuulipintaa”, valistaa Jaakkola. Miehellä itsellään on kurottajatutkinto suoritettuna, joten turvallisia nostoja on siltä osin tarjolla. Yhteensä kuuden viikon mittaisessa koulutuksessa on puolet teoriaa ja puolet käytännön tekemistä.

Romastorin piikkien hallinta tapahtuu kurottajan joystickissä olevalla rullakytkimellä (pyöritys & levitys). Kättä ei tarvitse näin irrottaa lavan noston tai käsittelyn aikana ohjaimesta, joten homma hoituu nopeasti ja tarkasti.


Lahti-pääkaupunkiseutu

Topal-Vuokraus toimii pääosin Lahden ja Helsingin alueilla, mutta koneita vuokrataan tarpeen tullen muuallekin Suomeen. Kalusto koostuu kurottajista, kuukulkijoista, Dinon perässä vedettävistä henkilönostimista, Leguanin pyörä- ja tela-alustaisista henkilönostimista sekä saksilavoista. Kaikilla pyritään siis pääsemään kauas ylös irti Äiti Maasta. ”Pienet” nostimet vuokrataan aina ilman kuljettajaa, mutta isot koneet aina ammattitaitoisen kuskin käskyttämänä. Topalilla on kolme ympäripyörivää kurottajaa, jotka saa työmaalle vain Topalin oman kuljettajan kera.

Nämä koneet työskentelevät ahkerasti pääkaupunki- ja Lahden seudun rakennustyömailla, kohteiden logistiikan hoitajina. Sisustus- ja muut viimeistelyyn tarvittavat materiaalit saavat kyytiä Topalin kurottajilla. Betonielementtejä tai muita raskaita rakenteita ei kurottajilla nostella. Topalin yrittäjän Jaakko Paljakan aika kuluu tietenkin myyntiä tehden ja koneiden vuokrauksia järjestellen, mutta paljon mies myös istuu ympäripyörivän Diecin hytissä Lahden työmailla. Espoossa tavattu Markus Jaakkola puolestaan hoitaa nostoja pääkaupunkiseudulla.

Jaakkolan toimintaa katsellessa tuli mieleen käytön helppous, konetta ei tarvitse ”vekslata” joka noston välillä, joten työnteko nopeutuu. Kurottajat ovat jo aikaisemmin näyttäneet kyntensä monilla aloilla, mutta nyt vielä 360 astetta ympäripyörivillä trukkipiikeillä varustettuna kynnet sen kuin pitenevät ja terävöityvät. Uudisrakennustyömailla ja etenkin korjausrakennustyömailla tilat käyvät koko ajan ahtaammiksi. Ympäripyörivät trukkipiikit tuovat tervetullutta joustavuutta ja nopeutta kurottajilla tapahtuviin nostoihin. Nyt entistä suuremmilla kurottajilla voidaan operoida ahtaissakin paikoissa.

Kääntyvät trukkipiikit tuovat uusia ulottuvuuksia kurottajan käyttöön. Nyt nostettavan lavan pystyy ikään kuin ”koukkaamaan” parvekkeelle tai ikkuna-aukosta sisään kurottajan seistessä paikallaan rakennuksen suuntaisesti sen sivulla. Kohteen eteen ei tarvita näin suurta tyhjää kenttää kurottajan operointia varten.


Lue seuraavaksi