Uutiset

Työkoneet

Dieci-kurottajilla kasvavaa kysyntää

Parviainen Heavy oy aloitti kurottajakorjaamonsa sekä Dieci-kurottajien maahantuonnin viime vuoden lopulla (lue artikkeli tästä). Pitkän linjan kurottajamies Juha Parviainen tunnetaan pääkaupunkiseudun rakennustyömailla hyvin, vetihän mies omaa kurottajapalveluyritystään yi 10 vuoden ajan. Diecien kauppa on lähtenyt mukavasti liikkeelle ja useita kurottajia on jo toimitettu asiakkaille. Konepörssi kävi kyläilemässä kahdessa Dieciin tarttuneessa yrityksessä.

”Ensimmäiset kuukaudet ovat osoittaneet, että kysyntää markkinoilla on. Kauppoja on tehty mukavaan tahtiin ja uusia on vireillä. Parhaillaankin Suomea lähestyy rekkoja Diecejä kyydissä. Tällä hetkellä toimitusajat tosin tahtovat vähän venyä, kun tehtaalla on täysi höyry päällä ja komponenttitoimituksetkin kokoonpanoon tahtovat takkuilla”, valottaa Juha Parviainen maaliskuun alkupuolella tilannetta.

Tehtaan valmistusmäärä vuodessa on 2 500 kurottajaa, joista noin 300 on ympäripyörivää mallistoa.

”Yellow Power” -perjantai keräsi yli 100 kurottajista kiinnostunutta tutustumaan Parviainen Heavyn tuotteisiin ja tiloihin Mäntsälässä.

”Markkinointiin on pitänyt paneutua, sillä entisessä yritysmuodossani sellaista ei juuri tarvinnut tehdä. Lehtimainonnan lisäksi täällä pääkaupunkiseudulla pyöritettiin kuukauden ajan radiomainosta. Maaliskuun puolivälissä tarjosimme myös ”Yellow Power” -perjantaina tilaisuuden tutustua yritykseen Mäntsälän konttorillamme. Tarjolla oli kurottajia, lohikeittoa ja musiikkia. Reilut 100 ihmistä kävi paikalla. Tulemme olemaan esillä seuraavan kerran Minikone oy:n konepäivillä Vantaalla 26.-27.4.”, valottaa Parviainen.

Dieci on osoittautunut vuosien mittaan varsin luotettavaksi konemerkiksi. Juhalla kun on merkistä pitkä kokemus jo vuokrausbisneksen ajoilta.

”Italialaisvalmistaja ei ole koskaan juossut uusimpien innovaatioiden perässä laput silmillä, vaan ottanut aina uutta teknologiaa käyttöön vasta kunnon kokeilun ja testauksen jälkeen. Dieci ei ollut ensimmäisten joukossa esimerkiksi CAN-väylien käyttöön otossa. Parempi aina mennä pitkän tien kautta, se tuo luotettavuutta koneisiin ja varmuutta asiakkaalle.”

Normaali tehdastakuu Diecille on vuosi tai 1 500 tuntia. Nyt saatavilla on myös 5 000 tunnin tai 60 kuukauden jatkotakuu. Dieci Care + -sopimus kattaa varaosatkin ja vielä kattavampi versio Dieci Gold sitten korjauksiin liittyvät työtkin”, lopettaa Parviainen. Vaihtoehtoja erilaisiin huoltosopimuksiin on siis olemassa.

Topal-vuokrauksen uusi Dieci Pegasus 40.25 nostaa 25 metriin. Maksimi nostokyky on 4 000 kiloa. FPT-diesel antaa 105 kilowatin tehon.

Topal-vuokraus

Lahdessa toimivaa Topal-vuokrausta vetää Jaakko Paljakka. Jaakon isä oli jo mukana nostinbisneksessä, joten sieltä kautta verenperintö on vetänyt nostinvuokraukseen. 

”Meillä on noin 80 yksikköä vuokrattavana. On henkilönostimia, saksilavoja, kuukulkijoita ja myös kurottajia. Kaksi niistä on pyörivää ja uusin on 25 metriin nostava Dieci

Topal-vuokraus toimii Lahdesta käsin, mutta vuokraa nostinkalustoa ympäri Suomea. Jaakko Paljakka (vas.) jatkaa isänsä jalanjäljissä ja Dieci on tullut Juha Parviaisen myötä uutena merkkinä valikoimiin.

Pegasus 40.25. Tulossa on myös pieni kompakti kurottaja Apollo 25.6 (2 500 kg/6 m). Pyörivät kurottajat vuokrataan kuljettajalla, joten palkkalistoillamme onkin minun ja vaimoni lisäksi kaksi kurottajakuskia”, aloittaa Paljakka.

Topalin pitkät asiakassuhteet takaavat nykyään sen, että vuokrakoneita on asiakkailla ympäri Suomen; Helsingistä Ouluun. Pienet koneet ja laitteet viedään itse työmaille, suurimmat kulkevat ulkopuolisten kuljetusyrittäjien laveteilla.

”Ympäripyöriviä kurottajia vuokraavat paljon esimerkiksi ilmastointimiehet. Myös rakennustyömailla erilaiset kuormien purut ja kerroksiin nostot kuuluvat hyvin yleisiin töihin. Keikka voi olla vaikka keittiökalusteiden purku rekasta ja nosto talon sisään. Pyörivät kurottajat käyvät yleensä työmaalla vain varsinaisen työsuorituksen ajan. Kiinteitä kurottajia voidaan pitää töissä yhtäjaksoisesti vaikkapa puolesta vuodesta vuoteen”, kertoo Paljakka.

Uudella Diecillä pääsee nostamaan seitsemän kerroksisen talon ylimpään kerrokseen ja vielä katollekin. Tämä korkeus on yleinen Lahdenkin alueen kerrostalotyömailla. Paljakka on tehnyt Dieciin huoltosopimuksen jatkotakuulla. Parviainen Heavy tulee hoitamaan huollot jatkossa, joten Topal voi keskittyä siihen mikä on ydinosaamista eli toimittamaan oikeanlaiset laitteet ja koneet asiakkaiden tarpeisiin.

Topalilla on tarjota kurottajiin myös ympäripyörivät trukkipiikit, joita Paljakka ja Parviainen kehuvat estoitta. Niiden avulla on helppo esimerkiksi tarttua kipsilevynippua kyljestä, pyöräyttää sivulle ja työntää kerrokseen sisään. Koneella vekslaaminen vähenee oleellisesti.

Itä-Vantaan Rakennus oy on hankkinut vuokrakalustoonsa kolme uutta Dieciä, joista 30 metriin nostava  Pegasus 45.30 on jo ehtinyt työmaille. Kuvassa ollaan Jalon Rakentajat oy:n päiväkotityömaalla Vantaan Tikkurilassa. Maksimi nostokyky on 4 500 kiloa ja FPT-dieselmoottori tarjoaa 125 kilowattia nostotehoa.

Itä-Vantaan Rakennus oy

Matti Lipsanen on luonut merkittävän rakennus- ja konevuokrausalan yrityksen käytännöllisesti katsoen tyhjästä. Itä-Vantaan Rakennus oy työllistää 55 henkilöä ja pyörittää nyt jo 6,5 miljoonan euron liikevaihtoa (2018).

Rakennusalalla tehtävät työt ovat monipuolisia; yrityksen palkkalistoilla on niin mitta-, kirves- kuin betonimiehiäkin. Asiakkaina ovat eri rakennusliikkeet.

”Työskentelin 17 vuotta sitten rakennuksilla ja Skanskan työmaalla minua pyydettiin tekemään ulkoseinän eristykset. Se oli lähtölaukaus yhteen nykyiseen yrityksen

Itä-Vantaan Rakennuksen toimitusjohtaja Matti Lipsanen luotsaa nykyään yritystään, joka tekee muun muassa rakennusten julkisivujen lämpöeristystä. Nostinkaluston vuokraus on toinen päätoimiala. Kuljettaja Janne Grip on ollut noin vuoden Lipsasen palveluksessa. Nuorella miehellä on kuitenkin jo reilusti kokemusta eri kurottajamerkeistä. Edellisen työnantajan palveluksessa mies muun muassa asensi Helsinki Vantaan lentokentän uuden terminaalin ikkunalasit paikoilleen. Dieci on hänen mukaansa hallinnaltaan tarkka.

päätoimialaan eli kerrostalojen julkisivujen eristykseen. Viisi vuotta vuokrasin ulkopuolelta nostimet eristystyömaille, mutta sitten päätin ostaa omaa nostokalustoa. Alussa hankin kolme käytettyä kuukulkijaa. Pikkuhiljaa se meni siihen, että rakentajat alkoivat kysellä voisinko jättää nostimet eristystöiden päätyttyä vuokralle työmaalle. Siitä lähti liikkeelle ikään kuin itsestään toinen päätoimialamme eli nostimien vuokraus. Nykyään rakennusala ja konevuokraus vastaavat molemmat liikevaihdostamme puolta”, aloittaa Lipsanen.

Omilla eristystyömailla on käytössä aina tietenkin omaa nostinkalustoa. Se onkin varsin monipuolinen. Vuokrallekin tarjotaan kuukulkijoita, saksilavoja sekä henkilönostimia. Erimerkkisiä kurottajiakin on 20 kappaletta, joista pyöriviä on viisi. Kaikkiaan noin 160 erilaista nostokalustoon luettavaa konetta ja laitetta on saatavilla. Edelleen yrityksellä on omaa lavetti- ja muuta kuljetuskalustoa. Vuokrakoneet hoidetaan työmaille ja työmailta sovittuna ajankohtana.

Genien korkealle nostavat kuukulkijat ovat tarjonnan erikoisuuksia. Suurimmalla mallilla SX-180 päästään korkeimmillaan jopa 60 metriin. Myös 34 metriin nostavia kuukulkijamalleja on arsenaalissa.

”Kuukulkijoita käytän paljon omilla eristystyömailla. 20 henkilöä kulkee meillä eritystöissä. Pääkaupunkiseudulla on eristystyömaiden pääpaino, mutta myös Turun seudulla olemme paljon eri rakennusliikkeiden aliurakoitsijana eristyksiä tekemässä.”

Eristystöihin kuuluu monta työvaihetta. Lipsasen puheessa vilahtelevat termit: elementtisaumojen tarkistukset ja tiivistykset, ikkunakarmien tarkastukset, tippapeltien asennukset, sokkelien vesieristykset ja seinien eristykset.

”Olemme tähän mennessä eristäneet arviolta 1,5 miljoonaa neliömetriä seinäpintaa, eikä vedosta ole kukaan valittanut”, kehaisee Lipsanen.

Samaan hengenvetoon hän ihmettelee lisääntynyttä nykykäytäntöä käyttää valmiiksi eristettyjä seinäelementtejä, joiden saumojen täydellinen tiivistäminen on Lipsasen mielestä työmaaoloissa kutakuinkin mahdotonta.Pystytysvaiheessa eristeet myös vaurioituvat helposti ja paikkaaminen on työlästä ja kallista eikä lopputulos ole paikalla eristetyn veroinen.

”Me teemme seinän kerralla ja kunnolla valmiiksi.”

Yksi on, kaksi tulossa

Itä-Vantaan Rakennus oy on hankkinut Parviaiselta ensivaiheessa kolme Dieciä. Ympäripyörivien malliston korkeimmalle nostava, 30 metriin ulottuva Pegasus 45.30 on jo työmailla täydessä touhussa, mutta kaksi 25 metristä (Pegasus 40.25) on vasta tuloillaan.

Korkealle nostavat kuukulkijat ovat yksi esimerkki Itä-Vantaan Rakennuksen spesiaalitarjonnasta. JLG SX-180 takaa 60 metrin nostokorkeuden. Horisontaalinen ulottumakin on lähes 25 metriä. Koriin voi ottaa 340 kilon kuorman. Koko komeus painaa noin 25 tonnia ja voimanlähteenä on Deutz-diesel 55 kilowatin teholla.

”Kurottajapuoleen satsaan nyt, sillä niiden kysyntä näyttäisi olevan edelleen kasvussa. Nämä uudet Diecit hankin sen jälkeen, kun olin löytänyt niille ammattitaitoiset kuljettajat. Nykyään pitää ensin varmistaa kuljettajan saanti, sitten vasta voi hankkia koneen. Siihen se on mennyt. Nyt olemme kurottajissakin jo merkittävä vuokralleantaja”, jatkaa Lipsanen.

”Kurottajia kysytään eniten 25-30 metrin nostokorkeuksilla. Myös alle kahden metrin korkuiset minikurottajat ovat nykyään suosittuja. Niin sanotut välimallit ehkä eivät enää ole niin kysyttyjä kuin aiemmin”, pohtivat Lipsanen ja Juha Parviainen.

”10 vuotta sitten rakennettiin pääasiassa viisikerroksisia taloja, kun nyt yleinen käytäntö on 7-10 kerrosta, jolloin samoilla kalliilla perustuksilla päästään parempaan hyötysuhteeseen. Samalla vaadittavat nostokorkeudet kalustolle kasvavat. Tämän olen huomannut myös siinä, että isot kuukulkijat ja suurimmat kurottajat ovat aina menossa”, valistaa Lipsanen.

Tyyppilliseksi ympäripyörivän kurottajan vuokraajaksi mies mainitsee rakennusliikkeen ja kerrostalotyömaan. Varsin yleinen vuokrausaika on yksi päivä, jonka aikana voidaan purkaa vaikka työmaalle tulevia kuormia, nostaa roskalaatikot parvekkeilta ja auttaa erilaisissa asennuksissa. Yleensä työmaalla on kerätty päivän työt yhteen ja ympäripyörivä kurottaja tilataan vasta sitten. Vaikka Itä-Vantaan Rakennus on investoinut kalustoon viime vuosina runsaasti, niin koko ajan Lipsanen sanoo haistelevansa yleistä tilannetta.

”Nyt on ehkä oikea hetki vetää vähän henkeä ja haistella tulevaa ilmapiiriä. Vielä ei ole näkyvissä suurta hiipumista rakennusalalla, mutta 10 vuoden välein ne laskusuhdanteet yleensä tulevat”, päättää Lipsanen.

Lue seuraavaksi