Uutiset

Työkoneet

Maanrakennus Kalevi Viitaharju luottaa Konesillan palveluun

Kohta jo 60 vuotta maarakennusalalla toiminut, parkanolainen Maanrakennus Kalevi Viitaharju Oy on keskittänyt viime aikoina konehankintojansa Konesilta Oy:lle. Mansen Mörinöistä aikoinaan alkanut tuttavuus on jo poikinut useita kone- ja lisälaitekauppoja. Luottamus ja kaupanteon helppous ovat seikkoja, joita Viitaharjulla arvostetaan.

Kalevi Viitaharju aloitteli maarakennushommat velipoikansa Tuomon kanssa jo 1960-luvun puolessa välissä. Töissä olivat myös kaksi vanhempaa veljeä. Tuolloin vielä ikaalislainen Kalevi ryhtyi tekemään metsäojitusta Pohjois-Pirkanmaan alueella. Ojitusta riittikin sitten seuraavat 20 vuotta. Samoihin aikoihin tuli mukaan myös metsäteiden rakentamista. Suomen metsäteollisuus oli kovassa kasvussa, ja puun helppo kulku metsästä tehtaalle piti varmistaa. Työn tilaajana niin ojituksissa kuin tiehankkeissa oli Metsähallitus, jota Kalevi muistelee hyvillä mielin.

Maanrakennus Kalevi Viitaharju Oy on täydentänyt viime aikoina kalustoaan Kubotan kaivukoneilla. Yrityksessä ollaan hyvin tyytyväisiä japanilaismerkin tarjoamiin ominaisuuksiin. Tässä piilotetaan kaapelia Ikaalisissa.

Tutun työnjohtajan kanssa oli aina helppo sopia työrupeamista. Metsurin poikana metsä oli Kaleville tuttu ja mieluisa ympäristö toimia, vaikkakin töitä tehtiin monesti yötä päivää.

Ensimmäisenä koneena Kalevilla oli Riuku-Vammas. Parhaimmillaan niitä oli Kalevin ja velipoikansa luotsaamassa yrityksessä neljäkin kappaletta kerralla. Kalevi kertoo myös toimineensa Vammaksen tehtaan eräänlaisena testikuljettajana. Hän sai monesti testattavakseen koneita, joissa oli uusia ratkaisuja. Kalevi testasi niitä sitten aidoissa työtehtävissä. Pääsipä hän tekemään myös ehdotuksia koneiden kehitykseen.

Viitaharjun miehet yhteiskuvassa, Kalevi (vas.), Veli-Pekka ja Mika. Takana yrityksen sorakasettikalustoa.

Toiminta Parkanoon

1970-luvun puolessa välissä Kalevista tuli parkanolainen. Ojitus- ja tietöiden loputtua 80-luvulla alkoi Parkanon kaupunki työllistää yritystä katu- ja tieinfran rakennustöiden muodossa. Myös VR:lle alettiin tehdä tuolloin paljon maarakennustöitä, sekä rakennusten pohjatöitä yrityksille ja yksityisille. Samoihin aikoihin alkoi myös yhteistyö paikallisen sähköyhtiö Leppäkosken Sähkö Oy:n kanssa. Heille tehtiin ja tehdään edelleen pylväs- ja kaapelointitöitä. Yksi iso asiakas kaapelointitöissä tällä hetkellä on myös Power Prof Partners Oy. Kaikki nuo muut kohteet ovat edelleenkin mukana yrityksen työlistalla. Pimara Oy:n kanssa tehdään paljon yhteistyötä lähiseuduilla teiden kunnossapitotöissä. Tarjonta on täydentynyt sittemmin kiviainestoimituksilla, joita tehdään omilta, Parkanon läheisiltä ”montuilta”.

Kalevin pojat Mika ja Veli-Pekka hoitavat kuljetukset sorakasettikalustolla. Niiden ohella veljekset vastaavat myös yrityksen luotsaamisesta Kalevin jo siirryttyä hieman taka-alalle, vaikkakin kaivukoneen puikoissa hänet vielä monesti nähdään.

Henkilökuntaa Maanrakennus Kalevi Viitaharju Oy:llä on tällä hetkellä parisenkymmentä. Monet heistä ovat työskennelleet yrityksessä jo pitkään.

Tässä Kubota KX080-4 (8,2 t/48 kW) kolmostien varrella kaapelihommissa. Kalevi Viitaharju hämmästeli tämän koneen suorituskykyä. Ulottuvuutta on tarjolla yllättävän paljon ja voimakin riittää pitkissä kurotuksissa.

Vammaksista ympäripyöriviin

Riuku-Vammakset ovat jo kauan sitten kadonneet yrityksen konekannasta. Eikä yhtään yksilöä jäänyt edes entisöitäväksi, jota Kalevi hieman harmittelee. Ensimmäiset ympäripyörivät ja tela-alustaiset kaivukoneet tulivat taloon 70-luvun lopulla. Tänä päivänä kaivavaa kalustoa on viitisentoista painohaarukkaan 2,5–27 tonnia, niin tela- kuin pyöräalustaisina. Yksi Lännen-kaivurikuormaaja toimii niin sanottuna linjakoneena hoitaen kaapelointi- ja pylväshommia. Omaa murskauskalustoa ei sorakuopilla ole, vaan työn hoitaa alihankkija. Seula sen sijaan on sekä muutama pyöräkuormaaja, joilla hoidetaan seulonnat ja kuormaukset. Kiviaineskuljetuksiin on kaksi sorakasettiyhdistelmää sekä yksi puoliperävaunuyhdistelmä. Koneiden siirrot hoituvat Konesillalta hankitulla lavetilla.

Isoissa kaivukoneissa on suosittu Hitachia, Volvoa ja Liebherriä. Konekantaa on pyritty pitämään tuoreena, jolloin työn sujuvuus on taattu.

Uusien Kubotojen ohella Maanrakennus Kalevi Viitaharju on hankkinut Konesillalta myös käytettyjä koneita. Tässä juuri sellainen pyöräalustainen ja taittopuominen Volvo EW140 D ojanperkuuhommissa Parkanossa.

Mansen Mörinöiltä se lähti

Veli-Pekka Viitaharju kertoo tavanneensa Konesillan Antti Ruhan vuoden 2018 Mansen Mörinöillä. Ja jo pian syntyivät ensimmäiset konekaupat. Veli-Pekka nostaa esille helpon asioinnin Antin kanssa. Antista onkin muodostunut VP:lle niin sanottu luottopakki, jolle voi soittaa milloin vain. Konesilta on nyt toimittanut Viitaharjuille jo seitsemän konetta, joukossa neljä uutta Kubotan mini- ja midikaivukonetta. Kubotat ovat osoittautuneet Viitaharjujen mielestä hyviksi koneiksi.

”Hydrauliikka on huippuluokkaa, polttoaineenkulutus on hämmästyttänyt pienuudellaan ja ohjaamossa vallitsee hiljaisen rauhalliset ja tilavat oltavat”, toteavat Viitaharjun miehet lähes yhteen ääneen. Kalevi vielä hämmästelee Kubotojen voimia ja ulottuvuuksia. Kyse kun on suurimmillaankin ”vain” midikoneesta. Sen ominaisuudet pärjäävät kuitenkin Kalevin kokemuksen perusteella paljon isommallekin koneelle.

Kaivukoneiden ohella Viitaharjut ovat hankkineet myös jo paljon lisälaitteita ja muita alan välineitä Konesillalta. Veli-Pekka kiitteleekin lopuksi Antin antautumista asialleen.


Pertti Jouti toimistossaan.


Lue seuraavaksi