Uutiset

Työkoneet

Lundberg uudistaa: 40-sarjassa viisi mallia

Lännen Tractors Oy valmistaa ja markkinoi monikäyttöisiä peruskoneita, joiden avulla yksittäisiä työtehtäviä hoitavia koneita voidaan lukumääräisesti vähentää. Työn tehostaminen ja kustannusten säästö onkin yksi kiivalla tahdilla etenevän tuotekehityksen johtotähdistä. Monikäyttöisyys säästää sekä työn tekijän että ennen kaikkea myös työn teettäjän kustannuksia, kun työtehtävästä toiseen siirrytään ainoastaan työlaitteita, ei peruskonetta vaihtamalla. ”Yksi kone – monta työtä” on Lännen filosofia yksinkertaistettuna.

Tätä ajatusmaailmaa toteuttaa parhaimmilaan myös Lundbergin uusi runko-ohjattu taajamakoneperhe, johon kuuluvat mallit 4140 (4 t/55 kW), 4240 (4 t/55 kW), 5240 (5 t/80 kW), 6240 (6,2 t/98 kW) ja 7240 (7 t/105 kW). Malli 4240 on varustettu teleskooppikuormaajalla, muut perinteisellä etukuormaaja-aisastolla. Uuden mallisarjan sarjavalmistus on alkanut nyt kesän jälkeen. Lepaa 2016 -näyttelyssä esillä olleet koneet olivat valmistettu jo ennen lomia ja niiden ensiesittely oli Svenska Maskinmässa -näyttelyssä Tukholmassa toukokuussa.

Ohjaamossa kuormaimen vipu on nyt kiinnitetty istuimeen. Toinen katkaisijarivi istuimen vierestä alhaalta on siirretty ohjaamon pystypalkkiin, jolloin tilaa oikealle on tullut lisää. Polttoainemittarin yhteyteen näytölle on lisätty pieni sininen väkänen kertomaan AdBlue-nesteen määrästä.

Mallisarjaa on lavennettu. Kun aiemmin moottoriluokkia oli kaksi, on niitä nyt neljä. Pienimmän ja suurimman mallin teholukemien erotus on sekin nyt suurempi. Kahden suurimman mallin italialaisessa VM-dieselmoottorissa on kuusi sylinteriä, muissa neljä. Koko uusi 40-perhe on nyt päivitetty Stage IV -päästöluokkaan. Pakokaasujen puhdistusteknologioina on kolmessa suurimmassa mallissa DOC & DPF+SCR eli koneiden konepeiton alta löytyvät niin hapetus- ja AdBlue -kalysaattorit kuin partikkelisuodatinkin. Kahdessa pienimmässä mallissa 4140 ja 4240 pärjätään ilman AdBlueta.

Kaikki komponentit on saatu asennettua yllättävän pieneen tilaan. Konepeitto ei juuri ole korkeampi vanhoihin 20-sarjan koneisiin verrattuna. Taajamakoneen perusideana tietysti onkin, että myös konepeiton päälle saadaan asennettua vaikkapa hiekotin tai vesisäiliö.

“Kun edellistä 20-perhettä tehtiin, niin koneen runko esimerkiksi rakennettiin jo tätä nelosvaihetta ajatellen. Mitään muutoksia siihen ei tarvinnut tehdä. VM on hyvä yhteistyökumppani sillä saimme kaikki mitoituspiirrokset tästä nelosvaiheestakin jo hyvissä ajoin”, kertoo Lundberg Hymasin toimitusjohtaja Max Kvickström.

Konepeiton muoto miellyttää silmää, sillä siinä ei ole yhtään suoraa kulmaa. Se nimittäin kaareutuu sekä pituus- että leveyssuunnassa viiden metrin säteellä. Konepeitto aukeaa ohjaamon takana sijaitsevilta saranoilta ylös. Huoltokohteet, kuten suodattimet, löytyvät oikeanpuoleisen sivuluuku takaa. Jäähdyttimen suojaritilä takana on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja on helposti käännettävissä ja myös kokonaan poistettavissa kennojen puhdistusta varten.

Kuormaimen aisasto on pysynyt kaikissa koneissa ennallaan. Ohjaamo on entistä valoisampi, sillä oven ikkuna sekä oikeanpuoleinen sivuikkuna ovat yhtä lasipintaa. Ohjaamon runko ja samalla sisämitat ovat pysyneet entisellään, mutta oikeanpuoleisen sivupaneelin kaventaminen on tuonut lisää tilantuntua oikealle. Alempi katkaisinrivi on siirretty ohjaamon pystypalkkiin. Joystick oli kiinnitetty aiemmin selkänojaan, nyt istuinosaan. Valmistaja lupaa sen olevan myös tukevampi kuin aiemmin.

Katkaisinrivin poistaminen sivupaneelista on antanut eväät sijoittaa ilmansuuttimet parempaan paikkaan sivulle. Nyt ilman puhallussuuntaa on helpompi säätää kuin aiemmin. Säilytystilaa on tullut reilusti lisää ja myös harmaansävyinen verhoilumateriaali on uusittu.

Lundberg Hymasin toimitusjohtaja Max Kvickström esittelee uutta, ruostumattomasta teräksestä valmistettua takaritilää. Se on helposti käännettävissä auki jäähdytinkennon puhdistusta varten.

“Ohjaamossa on nyt kaikkiaan 11 erilaista säilytyslokeroa. Yksi on niin sanottu kylmälokero, jonne puhalletaan kylmää ilmaa ilmastoinnin ollessa päällä”, lisää Kvickström. Ohjauspyörä on paksumpi kuin ennen ja antaa valmistajan mukaan paremman tuntuman.

Koneen käynnistyksessä ja pysäytyksessä on nyt nappi eli virta-avaimella ei enää moottoria startata.

“Jo 20-perheessä voitiin järjestelmän muistiin ohjelmoida eri työlaitteiden vaatimat tuotot. Kaikkiaan kuusi pikavalintaa on käytössä. Uutta on, että nyt ohjelmoitavuus on edelleen kehittynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että muistiin voidaan määrittää esimerkiksi missä järjestyksessä auran siivet liikkuvat kun peukalopyöriä käännetään.”

Järjestemästä voidaan lukea myös keskimääräinen polttoaineen kulutus, nollauksen jälkeen kulutetut litrat ym.  Sulakekotelo on kätevästi istuimen oikealla puolella. Sen tuntumassa sijaitsevat myös CAN-väylän ja moottorin ohjausliittimet, joihin huoltomies saa kätevästi läppärinsä kiinni. Kaiken kaikkiaan Lundbergin ohjaamo tarjoaa kuljettajalle henkilöautomaista mukavuutta. Lundberg-taajamakoneisiin voi tutustua myös FinnMetko-näyttelyssä.

AdBlue-nesteen täyttöaukko ja säiliö ovat sijoitettu lukitun kannen alle oikeanpuoleisen takarenkaan taakse. Suodattimet on keskitetty pienehkön sivuluukun takse.

Neljää- tai viittäkymppiä

Kaikissa malleissa on säätyvätilavuuksinen hydrauliikkapumppu. Tuotot ovat 160 (4140, 4240 ja 5240), 200 (6240) ja 230 (7240) litraa minuutissa. Paine on 220 baaria. Ruotsissa taajamakoneilla saa ajaa 50 kilometriä tunnissa ja sen on Lundbergienkin maksimi nopeus. Suomessa maksimi nopeus voidaan tietokonejärjestelmästä helposti rajata sallittuun 40 kilometriin tunnissa asiakkaan niin halutessa. Kun voimansiirto kiihdytetään täyteen nopeuteen nousevat moottorikierrokset piikkiinsä. Ja kun säädetty huippunopeus on saavutettu, putoavat moottorikierrokset automaattisesti polttoainetta vähemmän kuluttavalle tasolle.

Lue seuraavaksi