Uutiset
Louhintahiekka Oy – uudet Catit tositoimissa
Viime vuoden joulukuussa Konepörssissäkin uutisoitiin, kuinka 50-vuotias Louhintahiekka Oy siirtyi uuteen omistuspohjaan. Yrityksen avainhenkilöistä sekä infrarakentamisen ja liikkeenjohdon ammattilaisista koostuva ryhmä osti tuolloin yrityksen Jokelan perheeltä. Nyt ensimmäinen vauhdikas vuosi on takana. Useita urakoita on saatu jo päätökseen ja uusia aloitettu.
Tänä vuonna noin 70 henkeä työllistävä Louhintahiekka on panostanut erityisesti henkilöstön kehittämiseen ja hyvinvointiin. Uutta henkilöstöä on rekrytoitu ja myös kalustoa on uusittu.
”Julkaisimme myös uuden, entistä vastuullisempaan ja kannattavampaan toimintaan tähtäävän strategiamme. Toimistomme muutti Tuusulasta Helsingin Pitäjänmäelle”, aloittaa toimitusjohtaja Aapo Lahtinen ilmaistessaan tyytyväisyyttään aloitusvuoteen.
Monipuolinen osaaminen esimerkiksi maa- ja kalliorakentamisen sekä katu- ja taitorakentamisen kohteissa on pitänyt pyörät ja telat liikkeessä.
”Olemme voittaneet tänä vuonna muun muassa Kirkkonummen Kunnan Kolabacken alueen rakentamisen urakan, Roga Sport Oy:n mailapelihallin maa- ja betonirakennusurakan Espoossa, Rauman Sataman louhintaurakan, Espoon kaupunkiradan louhintaurakan sekä Vantaan Kaupungin Tikkurilan osaamiskampuksen kadunrakennusurakan”, listaa Lahtinen.
Louhintahiekan viimeisimmän, 31.5.2024 päättyneen tilikauden liikevaihto oli noin 85 miljoonaa euroa ja liikevoitto 3,2 miljoonaa euroa. Liikevaihtokaudella Louhintahiekka urakoi yhteensä 47 työmaalla ympäri Suomen. Laaja osaaminen vaatii myös monipuolisen kaluston, johon kuuluu kaivukoneita, pyöräkuormaajia, dumppereita ja poravaunuja.
”Kaluston hankinnassa päästöt, luotettavuus ja käyttöasteet ovat avainmittareitamme. Koneita vaihdetaan noin 8 000–10 000 käyttötunnin kohdalla.”
Cat-merkkisiä koneita Louhintahiekalla on noin 15 kappaletta. Merkki on vuosien varrella todettu luotettavaksi. Kevään ja syksyn 2024 aikana rivistöön on tullut kolme uutta Next Gen Cattia eli mallit 330 (31 t/204 kW), pitkäpuominen 340 LRE (43 t/232 kW) ja 395 (94,5 t/404 kW).
”Yhteistyömme Avescon kanssa on aina toiminut hyvin niin myynnin kuin huollonkin suhteen”, naulaa Lahtinen.
Tulevaisuuteen toimitusjohtaja katsoo positiivisin silmin.
”Infrarakentamisen investoinnit ovat venyneet, mutta hallituksen lisärahoitus väylärakentamiseen sekä kaupunkien ja kuntien korjausvelka tuovat työtä infrarakentamisen markkinoille.”
Syksyn 2024 aikana Louhintahiekka on ottanut asteittain käyttöön myös uuden brändi-ilmeen. Tästä kertoo muun muassa kalustoon liimatut uudet logot.
Kissoja bongaamassa
Pitkäpuominen, 18 metrin ulottuvuuden omaava Cat 340 LRE on saapunut Kirkkonummelle Sundsbergintielle vasta vierailupäivän aamuna lokakuussa. Sen työt olivat tuolloin vielä aloittamatta.
”Täällä Kolabackenin alueella aloitimme keväällä urakan, johon kuuluu Sundsbergintien uudistaminen. Vesi- ja viemäröintiputket on uusittu, kuten myös hulevesijärjestelmä. Katu on nyt asfaltoitu ja avautuu juuri tänään uudestaan liikenteelle. Tämä on urakan ensimmäinen osa. Jatkamme vielä pitkälle ensi vuoteen yritystonteille johtavien uusien katujen rakentamisella”, kertoo työnjohtaja Jani Nyman karttoja esitellessään.
Kehä III:n ja Länsiväylän risteykseen sijoittuvalle alueelle on rakentumassa West 51 -niminen yrityskylä. Microsoft rakentaa alueelle ison datakeskuksen ja myös Fortumin kaukolämpöä tuottava lämpöpumppulaitos nousee aikanaan harjaansa. Se tulee hyödyntämään muun muassa datakeskuksesta syntyvää hukkalämpöä. Pullikka esittelee kartasta myös pitkäpuomisen Catin tulevaa työrupeamaa.
Alueella kulkee rehevöitynyt, noin 600 metriä pitkä luonnon muodostama uoma. Se tullaan ruoppaamaan virkistyskäyttöön. Reunaa pitkin kulkee aikanaan jalankulkuväylä. Louhintahiekalla on ennestäänkin jo pitkäpuomista kalustoa. Uusi Cat 340 LRE on varustettu 1,6 kuutiometrin kauhalla.
”Jossain kohtaa tarvitaan lisätäyttöä ja jossain pohjasta kaivetaan massoja pois. Uomaan tullaan lopuksi ripottelemaan 250 kappaletta koristekiviä”, jatkaa Nyman.
Alueella on tavattu viitasammakkoja ja nekin kuulemma pääsevät sitten hyppelemään kiveltä toiselle.
”Pitkäpuomisia koneita me myymme vuodessa yhden käden sormien verran. 40-tonninen on pitkäpuomisena yleinen koko. Sen puomin päähän voi laittaa iskuvasarankin, toki vasaran kokoluokkaa pitää suhteuttaa puomin pituuden mukaan”, kertoo Avesco Oy:n tuotepäällikkö Mikko Raiskio.
Nymanin mukaan Sundsbergintiellä on parhaimmillaan ollut kymmenkunta konetta töissä. Samalta työmaalta löytyy toinenkin Cat, eli elokuussa toimitettu 330. Päiväkodin pihan poikki on vedetty putkilinjoja ja koneen puikoissa Juha Katila loihti tahmeasta savesta tasaista nurmikon pohjaa.
Katilan käskyttämässä koneessa Cat 330:ssa on Caterpillarin oma 3D-järjestelmä sekä mustaksi maalattu, kallistuva Cat-kauhanpyörittäjä.
”Yhden luukun periaatteella on saatu mahdollisimman kattava paketti yhdeltä toimittajalta”, jatkaa Raiskio.
Kivelle kyytiä Raumalla
Iso Catti eli lähes 100 tonnia painava 395 lastaa kiviautoja Louhintahiekan Rauman Satama Oy:lle toteuttamassa urakassa, joka päättyy maaliskuussa 2025. Seaside Industry Parkin alueella Louhintahiekka vastaa kallion louhinnasta ja siirrosta Järviluotoon täyttöihin. Louhittava määrä on noin 200 000 kiintokuutiota, josta saadaan louhetta pengertien rakentamiseen.
Lastattavat kiviautot ovat aliurakoitsijana toimivan Nivalan Maansiirto Oy:n.
”Kaikkiin Louhintahiekan koneisiin on tehty Avescon huoltosopimus sekä jatkoturvat 36 kuukautta/6 000 tuntia eli kumpi ensin täyttyy. Suomessa koneisiin varusteltiin rasvarit, lisävalot sekä muita asiakaskohtaisia varusteita. 3D-koneohjausjärjestelmät ovat myös asennettuna kaikissa koneissa”, valistaa Raiskio.
Caterpillar esitteli ensimmäiset Next Gen -kaivukoneensa jo vuonna 2017, jolloin tuotiin markkinoille 20–25 tonnin kokoluokat ja mallit 320 ja 323. Sittemmin mallisto on täydentynyt koko repertuaariin.
Jo Caterpillarin ensimmäisiä uuden mallisarjan koneita esiteltäessä korostettiin, että ”käyttöjärjestelmä” lähenee älypuhelimien filosofiaa. Mennään erilaisten ”appien” suuntaan. Jokainen avustaja on eräänlainen sovellus, jonka avulla hallitaan yhtä tiettyä toimintoa. Niitä käytettäessä isolla selkeällä näytöllä ja helpolla navigoinnilla on tärkeä rooli.
Perustoimintoja ja avustajien käyttöä varten vakiona on kymmenen tuuman kokoinen näyttö. Sen avulla onnistuu perus-2D-koneohjausjärjestelmän käyttö. 3D-järjestelmiä varten asennetaan vielä toinen, 10 tuuman kokoinen näyttö.
Kaivuavustajat (assist) tarkoittavat yksinkertaistettuna tiettyjen kaivuliikkeiden automatisointia tiettyyn korkoon tai kaltevuuteen. Tai puomin liikkeiden rajoittamista tietylle alueelle. Tutut kaivuavustajat kuten Cat Payload -punnitusjärjestelmä, Cat Grade 2D -koneohjausjärjestelmä, työalueen rajoittava 2D E-Fence sekä turvallisuutta lisäävä ja koneen stabiliteetin vaarantumisen estävä Lift Assist kuuluvatkin vakiovarusteluun.
”Nämä kaikki kolme uutta konetta ovat juurikin niitä Cat Next Gen -malleja, joissa on teknologiat vakiona tehtaalta, kuten vaaka, assist ja 2D-koneohjaus”, lopettaa Raiskio.
Jos haluat lukea enemmän Caterpillarin Next Gen -koneista, niin klikkaa allaolevia linkkejä:
- Caterpillarin pyöräalustaisiin uutta teknologiaa
- Caterpillarin Next Gen-mallisto laajenee
- Cat® 325 Next Gen – Huippuvarusteltuna suosittuun kokoluokkaan