Uutiset

Työkoneet

Caterpillarin Next Gen-mallisto laajenee

Caterpillar ilmoittaa päivittäneensä nyt järeät kaivukonemallit 352 (50,1 t/317 kW), 374 (71,7 t/362 kW) ja 395 (94 t/405 kW) samalle viivalle aiemmin esiteltyjen NextGen-mallien kanssa. Tämä tietää tekniikkaan niitä samoja ominaisuuksia, kuin aiemmin on tuotu Konepörssissäkin esille. Muun muassa kaikki erilaiset kaivuavustajat ovat käytössä nyt myös näissä tositöihin tarkoitetuissa koneissa.

Noin 94 tonnia painava, Cat 390F:n korvaava malli 395 esiteltiin jo ConExpo-näyttelyssä alkuvuodesta 2020. Kaksi muuta eli mallit 374 ja 352 on myös päivitetty samaan tekniseen muottiin isoveljensä kanssa.

Mallin 395 ylävaunun kääntömomenttia on lisätty 10 prosenttia uusimalla käännön hydrauliikkamoottori. Järjestelmä kerää käännön jarrutuksen energiaa talteen ja laittaa sitä uudelleen käyttöön. Samaa menetelmää käytetään isoissa kaivoskoneissa. Sen myötä suositeltuja kauhakokojakin on hieman kasvatettu mallissa 395.

Cat 395

Työalueita on kaikissa malleissa valittavana kolme; Power, Smart, ja ECO. Power takaa nimensä mukaisesti täyden tehon. ECO laskee moottorin kierroksia ja näin työkierron nopeutta. Kauhan murtovoima pysyy kuitenkin maksimaalisella tasolla. Smart-asetus säätää automaattisesti moottoria ja hydrauliikkaa vallitsevan työtilanteen mukaan.

Tuulettimen siivet pyörivät vain tarpeen vaatiessa. Niitä on mahdollista pyörittää myös taaksepäin ja näin puhaltaa pölyt irti kennon pinnalta.

Ja kuten jo todettiin, kaikki tutut kaivuavustajat kuten Cat Payload -punnitusjärjestelmä, Cat Grade 2D -koneohjausjärjestelmä, työalueen rajoittava 2D E-Fence sekä turvallisuutta lisäävä ja koneen stabiliteetin vaarantumisen estävä Lift Assist kuuluvat varusteluun.

Lisäksi mainittakoon automaattinen iskuvasaran lyönnin pysäytys (Auto Hammer Stop) 30 sekunnin takomisen jälkeen. Koneen järjestelmä tunnistaa myös automaattisesti käytettävän työlaitteen (Work Tool Recognition). Se on lisävaruste. Toinen lisävarusteena hankittava ominaisuus on Bluetooth-yhteydellä toimiva työlaitteen paikannus (Cat PL161 Attachment Locator).

Cat 374

Vahvistettu puomi

Caterpillarilta kerrotaan, että malleissa 395 ja 374 kaivupuomin ja kauhanvarren ainevahvuuksia on kasvatettu. Puomin ylä- ja alalevyt sekä kauhanvarren sivulevyt ovat paksummat kuin aiemmin.

Ohjaamo ja hallintalaitteet ovat täysin samanlaiset kuin pienemmissäkin NextGen-malleissa. Tästä linkistä voit tutustua malliin Cat 325 Next Gen.

Cat 352

Caterpillar mainitsee, että Cat 352 on saatavana myös pitkäpuomisena versiona, jolloin kaivu-ulottuvuus maantasossa on 19,6 metriä ja maksimi kaivusyvyys 13,04 metriä (tehdaskauhalla). Tässä versiossa alavaunu on hydraulisesti levitettävä ja vastapainon kokoakin on kasvatettu.

Hartikainen Oy on yksi ensimmäisistä Cat 395 -asiakkaista. Yritys otti Sotkamon talkkikaivoksilla (Mondo Minerals B.V. Branch Finland Oy) lastauskäyttöön 395:n alkuvuodesta 2020. Siellä Hartikainen vastaa vuositasolla noin kahden miljoonan tonnin malmin ja sivukiven louhinnasta ja siirrosta.

Hartikainen Oy:n Cat 395 lastaamassa kiveä Sotkamossa.

“Meillä on yrityksessä kalustoa yhteensä 250, joista 140 Cat-merkkistä. Uusi 395 lastaa täällä Sotkamossa 65 ja 100 tonnin kiviautoja. Kokemuksiemme mukaan vanhaan F-malliin verrattuna polttoainetehokkuus on parempi ja myös lastaustehoa on tullut lisää”, kertoo vastaava työnjohtaja Matti Koppelo.

Samoilla jäljillä on koneen kuljettaja Olli Peltokangas. “Teho ja nopeus ovat kasvaneet selvästi uuden mallin myötä. Koneohjausjärjestelmää hyödynnän esimerkiksi ramppien teossa. Bluetooth-avain tunnistaa kuljettajan ja ottaa käyttöön jokaiselle omat tallennetut säädöt. Monipuolinen kamerajärjestelmä lisää työturvallisuutta.”

Suomessa Caterpillarit myy Avesco Oy.

Cat 395
Cat 374
Cat 352


Lue seuraavaksi