Uutiset

Työkoneet

Liugong luopuu puskukonetehtaastaan

Kiinalaisvalmistaja Liugong oli Suomessakin edustettuna pitkään. Viimeisenä merkkiä edusti Esa Puustinen, mutta siitäkin on jo useita vuosia aikaa. Euroopan valloitus ei kiinalaisvalmistajalta ole mennyt muutenkaan ihan suunnitelmien mukaan ja nyt se luopuu tehtaasta Puolan Stalowa Wolassa.

Vuonna 2012 Liugong hankki omistukseensa puolalaisen Dressta-puskukonevalmistajan. Vuoden 2017 lopulla Liugong jopa avasi puskukoneiden kokoonpanon viereen LiuGong-kaivukoneiden ja -pyöräkuormaajien kokoonpanolinjan sekä uuden varaosakeskuksen. Tuolloin suunnitelmat kasvua varten Eurooppaan olivat olemassa. Konepörssikin oli mukana avajaisseremoniassa. Lue kuuden vuoden takaisia tunnelmia tästä.

Puolan tuotantolinjan laajennuksen avajaisia vietettiin vuonna 2017. Nyt tehdas siirtyy takaisin Huta Stalowa Wolan omistukseen.

Tehtaan ostaa takaisin sen entinen omistaja Huta Stalowa Wola (HSW). Liugong siirtää oman tuotantonsa uuteen tehtaaseen Kiinaan (Changzhou). Siellä se kykenee valmistamaan jopa 3 000 konetta vuodessa. Liugong ilmoittaa, että 85 prosenttia tehtaan henkilökunnasta siirtyy Liugongilta HSW:lle. Loput työllistyvät Liugongin uuteen Euroopan keskukseen, joka hoitaa mun muassa varaosatoimituksia, koulutusta ja paikallista myyntiä.

Liugongin mukaan Puolan tehtaalla ei ollut mahdollisuutta kasvattaa valmistuskapasiteettia, joka nousee nyt Kiinaan siirron jälkeen huomattavasti. Myöskään kulkuyhteydet Stalowa Wolaan eivät vastanneet odotuksia. Valmiiden koneiden lähettäminen asiakkaille tuli liian kalliiksi ja kesti liian kauan. Ukrainan sota romahdutti myös Venäjän markkinat, jotka Dresstalle ovat perinteisesti olleet erittäin tärkeässä roolissa.

Lue seuraavaksi