Uutiset

Työkoneet

LiuGong asettuu vankemmin Eurooppaan

LiuGong on kauimmin Euroopassa edustettuna ollut kiinalainen konevalmistaja. Hiljalleen se on kasvattanut suosiotaan ja kiilannut länsimaisten konevalmistajien vanaveteen. Siksi onkin LiuGongin strategian mukaisesti loogista, että seuraava askel on siirtää Kiinasta valmistusta omalle mantereellemme. Uusi pääkonttori Varsovassa vihittiin käyttöön virallisesti lokakuussa.Dressta-puskukoneita valmistavaan tehtaaseen Stalowa Wolassa avattiin samalla LiuGong-kaivukoneiden ja -pyöräkuormaajien kokoonpanolinja sekä uusi varaosakeskus.

Yritysten yhteiselo alkoi vuonna 2012, jolloin LiuGong osti Dresstan. Puskukonemarkkinat Suomessa ovat viime vuosikymmeninä olleet enemmän kuin vaatimattomat, joten Dresstakin on jäänyt meillä melko tuntemattomaksi merkiksi. LiuGong sen sijaan on kiinalaismerkeistä tunnetuin ja pitkäikäisin. Tuore LiuGong-maahantuojamme Esa Puustinen on myös Dresstan maahantuoja ja nähtiinpä yksi puskukonemalli Maxpossakin. Dresstan historiaan sopii ennen LiuGongia monenlaista yhteistyökuviota ja vaihetta. Yritys on perustettu jo toisen maailmansodan kynnyksellä eli vuonna 1938. Alussa tehdashallin hämärissä tehtiinkin sotatarvikkeita.

Ensimmäinen puskukone näki päivänvalon vuonna 1973, kyseessä oli malli TD-15C (104 kW). Puskoneen merkki oli tuolloin HSW, sen aikaisen yhteistyökumppanin International Harvest Companyn mukaan nimettynä. HSW-kuvion loputtua valmistussopimus Komatsu American kanssa tehtiin 80-90 -lukujen taitteessa. Vuonna 1995 yhtiön nimeksi muodostui Dressta Co. Ltd. Komatsu-yhteiseloa kesti aina vuoteen 2005 saakka. HSW astui jälleen kuvioihin mukaan ja siirtyi Dresstan omistajaksi 100 prosentin osuudella.

LiuGong osti vuonna 2012 HSW:n ja samalla sai hallintaansa Dresstan. Syntyi LiuGong Machinery Poland. Sittemmin nimi on muutettu LiuGong Dressta Machineryksi. Stalowa Wolan tehtaalla tehdään puskukoneiden (58-400 kW/10-70 t)) lisäksi niistä jalostettuja putkenlaskukoneita, joita ei meillä käytössä näe. Suurimpien mallien nostokyky on 100 tonnia. Puskukoneita myy yli 70 jälleenmyyjää yli 60 maassa. Dressta työllistää yli 900 ihmistä.

Puolan Stalowa Wolan tehtaalla tullaan valmistamaan sekä pyöräkuormaajia että kaivukoneita. Tänä vuonna tavoitteena on valmistaa niitä yhteensä vajaat 500. Vuonna 2020 tavoite on jo noin 800 koneessa.

Täyden rakennukonesorttimentin valmistaja LiuGong on toiminut jo vuodesta 1958 lähtien Maailmanlaajuiseksi konevalmistajaksi laajentuneella LiuGongilla on nyt perustetun Euroopan pääkonttorin kaltainen keskus monessa maanosassa.  Jotain yrityksen suuruusluokasta kertoo se, että kuluvan vuoden alussa ylitettiin 350 000 valmistetun pyöräkuormaajan rajapyykki. Tämä noin 50 vuoden ajanjakson aikana. Viime vuonna yritys ilmoittaa myyneensä 23 406 konetta ja laitetta maailmanlaajuisesti. Tästä kertyy miljardin dollarin liikevaihto. Kapasiteettia on olemassa yli 32 000 koneelle vuodessa.

Tehtaita LiuGongilla on nyt 17 kappaletta Kiinassa ja kolme emämaan ulkopuolella (Puola, Intia ja Brasilia). Työntekijöitä on 8 000, joista jopa 1 000 on insinöörejä. Tuotekehitykseen panostetaan. Vuonna 2016 siihen yksinään investoitiin 35,5 miljoonaa euroa. Jälleenmyyjiä on 300 yli 130 maassa. Vientiin menee yli 30 prosenttia kaikista tuotteista ja osuus on kasvussa. Yhteistyötä LiuGong tekee monien eri yritysten kanssa. Muun muassa vuonna 2014 julkaistiin yhteistyökuvio murskaimien valmistuksesta Kiinassa Metson kanssa. Shanghaihin perustettiin LiuGong Metso Construction Equipment.

Ylpeästi eurooppalainen

Dressta-puskukonevalmistuksen oheen nyt avattu LiuGong-maarakennuskoneiden valmistu- ja kokoonpanolinja tulee valmistamaan koneita Euroopan markkinoille ja täysin CE-vaatimusten mukaisesti ja Stage IV-päästöluokkaan päivitettyinä.

Ainakin toistaiseksi sekä pyöräkuormaajat että kaivukoneet kootaan samalla linjastolla.

Valmistusohjelmassa ovat tai tulevat tulevaisuudessa olemaan E-sarjan kaivukoneista 22-39 tonnin mallit: 922E (22,8 t/119 kW), 924E, 925E (25-28,2 t/129 kW), 928E, 936E (36,2 t/209 kW) ja 939E. Tämän lisäksi linjoilta saadaan tarpeen vaatiessa ulos H-perheen pyöräkuormaajat: 848H, 856H (17,8 t/160 kW) ja 877H (24,5 t/235 kW). Joistain edellä mainituista malleista ei vielä ole tiedossa työpainoja ja moottoritehoja, siksi ne tyyppinumeron perästä puuttuvat. Ensimmäiset Puolassa valmistetut mallit 922E, 936E ja 856H esiteltiin julkisesti ensimmäistä kertaa jo toukokuussa Autostrada-näyttelyssä Puolassa. Konepörssin nettisivuilla on esitelty malli 930E. Muista E-sarjan kaivukoneista löytyy samaa tekniikkaa.

Tänä vuonna Stalowa Wolan tehdas tulee valmistamaan yhteensä noin 680 konetta, joista LiuGongeja on 460 ja Dresstoja 220. Lähivuosina määrät kasvavat, ja vuonna 2020 tavoite on noin 1 200 valmistettua konetta (LiuGong 800/Dressta 400). Kaivukoneita tullaan tuolloin ennusteiden mukaan valistamaan 650 ja pyöräkuormaajia 150.

Koko Dressta-/LiuGong -tuotantotilat käsittävät yli 40 000 neliömetriä, josta noin 2 000 neliötä on varattu alussa LiuGong-tuotteille. Käytännössä tämä näytti tarkoittavan yhtä kokoonpanolinjaa, jossa siis valmistetaan ristiin sekä kaivukoneita että pyöräkuormaajia. Hitsausta, työstöä ja maalusta ym. tehdään limittäin puskukoneiden osien kanssa. Puolassa valmistuvat muun muassa kaikki levytuotteet, puomit, tankit ja alavaunut. Kiinasta tulevat edelleen esimerkiksi ohjaamot. Moottori ja hydrauliikan osat ovat kolmannen osapuolen valmistamia (Cummins, Kawasaki, Rexroth).

”Tuomme valmistuksen nyt lähelle asiakasta. Kun muut siirtävät tuotantoa Euroopasta Kiinaan, me teemme päinvastoin. Myös tekninen tuki on nyt eurooppalaiselle asiakkaalle paljon lähempänä kuin aiemmin. LiuGong tuo markkinoille tuotteet, jotka on valmistettu ja testattu Euroopassa”, tiivisti Euroopan toimintojen hallituksen puheenjohtaja Howard Dale puhuessaan arvovaltaisille vierailleen avajaisissa.

Varaosat seuraavaksi päiväksi

Varaosien saatavuus paranee nyt Stalowa Wolaan syyskuussa avatun 3 500 neliömetrin kokoisen varaosavaraston myötä. Aiemmin Hollanissa toimineen varaston siirto tapahtui kevään ja kesän aikana. Kahdeksan miljoonan euron investoinnin vaatineen varaosakeskuksen avajaisissa pahoiteltiinkin ajoittain hidastuneita toimituksia muuton aikana. Nyt lava- ja hyllypaikat on saatu järjestykseen ja toimitukset varastosta kulkevat jouhevasti.

LiuGong Machineryn pääjohtaja Huang Haibo paljasti varaosakeskuksen kyltin. Tapahtumaa seurasivat mielenkiinnolla LiuGong Euroopan varaosatoiminnoista Euroopassa vastaavat johtajat Natascha van Leeuwen ja Piotr Fiszer.

”Tällä hetkellä meillä on varastossa jo yli 15 000 LiuGong-osaa ja yhtä paljon Dresstojen osia. Lupaamme ennen 13:00 iltapäivällä tilatun lähetyksen samana päivänä kaikkialle Puolaan ja seuraavaksi päiväksi muualle Eurooppaan. Lähimmälle lentokentälle on matkaa 60 kilometriä. Tämän hetkinen toimitusmäärä täältä on noin 1 000 nimikettä kuukaudessa, kun mukaan lasketaan molemmat merkit. Tämän vuoden loppuun mennessä kattavuus tulee olemaan 90 prosenttia”, lupasi LiuGong Euroopan varaosista vastaava johtaja Natascha van Leeuwen.

Varasto käsittää niin huolto-osia kuin hydrauliikan, voimansiirron ja alavaunujen komponenttejakin.

Malli TD40E on kahdeksanjäsenisen puskukonemalliston järein vajaan 70 tonnin työpainollaan. Perkinsin moottoriteho on 394 kilowattia.

Lue seuraavaksi