Uutiset

Työkoneet

Liittimissä painoa pois, lujuutta lisää

Jokainen lisäkilo kaivukoneen puomin päässä tietää lisäkuluja omistajalleen. Työlaitteissakin pyritään tästä syystä pudottamaan mahdollisuuksien mukaan painoa pois. Tämä onnistuu raaka-ainevalinnoilla ja rakenteellisilla muutoksilla. Loppukäyttäjälle kevyemmät työlaitteet tietävät säästöä polttoainekuluissa ja vähentyneet kilot säästävät peruskoneen rakenteita. Ja vähemmän rasitusta kohdistuu näin myös puomin niveliin.

”Mittatarkkuusvaatimukset ovat nykyään kovat. Meillä liittimet tehdään täysin koneellisesti, käsityötä ei ole. Kestävyys, mittatarkkuus ja turvallisuus ovatkin tuotekehityksen tärkeimmät tavoitteet. Liittimen täytyy kestää koko koneen iän”, kertoo Oy Gjerstad Ab:n toimitusjohtaja Harri Åström.

”Kuvassa olevan Kaivuupalvelu Finer Oy:n koneessa oleva 1 000 litran vetoinen kauha painaa 815, G70-liitin 345 ja Engcon-kauhanpyörittäjä S-kiinnikkeineen 850 kilogrammaa. Se tietää noin kaksi tonnia lisäpainoa puomin päähän. Jokainen laitevalmistaja pyrkii tietenkin vähentämään kiloja kestävyydestä ja lujuudesta tinkimättä.”

Gjerstadin S-standardin kanssa yhteensopivat G-sarjan pikaliittimet valmistetaan Hardox HiTuf -suurlujuusteräksestä (G60, G70, G80 ja G90). Kaikki koneen ja työvälineen kanssa kosketuksissa olevat pinnat ovat koneistettuja.

”Erittäin luja materiaali ja suuri mittatarkkuus takaavat erinomaisen kestävyyden sekä suojelevat kulumiselta niin työlaitteita kuin itse pikaliitintäkin”, lupaa Åström.


S-liitin on vallannut markkinat yhteensopivuutensa ja kestävyytensä ansiosta.
G-sarjan S-pikaliittimet valmistetaan Hardox HiTuf -suurlujuusteräksestä.

”Tavanomaisen yhteen suuntaan kiristävän kiilan sijasta G-sarjan liittimissä on kaksi kiilaa, jotka liikkuvat vastakkaisiin suuntiin. Lukitussylinteriin ohjataan huomattavasti normaalia suurempi paine (250–400 bar), joka yhdessä molempiin suuntiin kiristävien kiilojen kanssa takaa erittäin tiukan ja turvallisen kiinnityksen.”

Pohjoismaisen S-standardin kanssa yhteensopivia liittimiä on Gjerstadilta saatavana S40-, S45-, S50-, S60-, S70- ja S80-malleina. Näiden yläpuolelta löytyy vielä 35–65-tonnisiin koneisiin tarkoitettu G90-pikaliitin.

Gjerstad-liittimet:

  • Secure Lip -turvahuullos estää työkalun putoamisen käyttövirheen seurauksena
  • letkuton hydrauliikka eliminoi letkurikon mahdollisuuden
  • sisäänrakennettu turvaventtiili sylinterissä
  • turvajouset kiilojen takana eliminoivat hydrauliikan häviämisestä aiheutuvan riskin
  • hyvin näkyvät indikaattorit, jotka kertovat selvästi, onko liitin auki vai lukittu

Lue myös: Kaivuupalvelu Finer Oy urakoi rakennusten pohjia ja väyläkohteita.


Lue seuraavaksi