Uutiset

Työkoneet

Liebherrin dumppereita pengerrysprojektissa

Kymmenen Liebherr TA 230 Litronic -dumpperia osallistuu suureen projektiin Reschen-järvellä Pohjois-Italiassa. Koneet osallistuvat pengerrakennuksen. Siinä järven reunaa kulkevaa tietä pyritään tekemään turvallisemmaksi siirtämällä sitä lähemmäs järveä, jolloin tie ei ole niin altis reunustavien vuorien mahdollisille lumi- ja maanvyöryille. Projektin kustannusarvio on 21,5 miljoonaa euroa.

Työmaalla operoi kuutisenkymmentä maarakennuskonetta, joista kymmenen edellä mainittua Liebherr-dumpperia. Lisäksi työmaalla on paljon muitakin Liebherrin koneita, kuten puskukoneita ja kaivukoneita. Yhtenä urakoitsija toimii saksalainen Marx GmbH, jolla on työmaalla seitsemän Liebherrin dumpperia. Koneet on toimittanut niin ikään saksalainen Liebherrin jälleenmyyjä Liebherr-Mietpartner GmbH.

Liebherreillä tehoa massansiirtoon

Liebherr-dumpperit osallistuvat pengerrakennuksen massansiirtoihin. Koneilla ajetaan tavaraa kuivatun järven osan pohjalta penkereen täytteeksi. Siitä tulee 70 metriä leveä ja 20–22 korkea. Massansiirtoa on luvassa 2,5 miljoonan kuutiometrin verran.

Marx GmbH:n Franz Marx on innoissaan Liebherrin dumppereiden tehosta. Niillä siirtyy kerralla 28 tonnia tavaraa.

”Tehokas voimalinja ja automaattinen luistonesto takaavat hyvän suorituskyvyn. Dumpperit ovat näyttäneet meillä kyntensä; luotettavuus, kestävyys ja vankka rakenne. Tuotto on kasvanut ja toiminta-ajat pidentyneet”, sanoo Marx.

Dumppereilla tehdään 12-tuntista työpäivää Reschen-järven työmaalla. Yhtenä seikkana Marx mainitsee dumppereiden huoltokohteet. Niihin on helppo ja nopea pääsy. Moniin kohteisiin yltää turvallisesti maan kamaralla seisten.

Hyvät ajo-ominaisuudet

Dumppereiden lastaus- ja purkupaikan välille on rakennettu dumppereille oma kulkutie. Näin niiden kulku on saatu mahdollisimman tehokkaaksi. Kuivatun järven osan pohja on paikoin kaltevaa, mikä tekee ajosta haastavaa. Dumpperit ovat kuitenkin osoittaneet Marxin mukaan hyvän etenemiskykynsä täydessä lastissa myös siellä.

Tehokas moottori ja voimansiirto sekä maksimaalinen pito takaavat tämän hyvän etenemisen. 6-sylinterisestä ja 12-litraisesta dieselmoottorista irtoaa tehoa 265 kilowattia. Voimansiirrosta vastaa automaattinen 8-vaihteinen powershift-vaihdelaatikko. TA 230 -dumpperin huippunopeus on 57 km/h eteenpäin ja 16 km/h taaksepäin. Vetotapa on jatkuva 6×6 ja automaattiset akselien ja akselien väliset tasauspyörästön lukot varmistavat hyvän pidon vaikeassakin maastossa.

Runko-ohjaus tarjoaa mukavaa ajoa

Kuljettajan olosuhteet on pyritty tekemään mahdollisimman mukaviksi, jotta työskentely olisi tehokasta pitkilläkin työrupeamilla. Marx GmbH:n kaikki kuljettavat vahvistavat tämän. Lasipinnat ovat suuria, eivätkä pystypilarit ole näkökentässä. Näin näkyvyys on hyvä kaikkiin suuntiin. Tukevat portaat ja suuri oviaukko helpottavat ohjaamoon nousua sekä tekevät kiipeämisestä turvallista.

Ohjaamossa on runsaasti säilytystilaa, myös yksi jäähdytetty lokero, sekä pullotelineitä. Hallintalaitteet on sijoitettu ergonomisesti helpottamaan kuljettajan työtä. Etuakselin iskunvaimennus sekä ohjaamon joustinkumit vaimentavat tehokkaasti tärinöitä. Ohjaamon melutaso on 72 dB(A).


Tekniset tiedot:

Liebherr TA 230 Litronic

Moottori:Liebherr D956, 6-syl., 12 l 
  -teho:265 kW (360 hv) / 2 100 r/min 
Omapaino:24 600 kg 
Kantavuus:28 000 kg 
Lavan tilavuus:18,10 m³ 
Max. nopeus eteenpäin:57 km/h 
                      taaksepäin:16 km/h 
Lavan nousuaika ylös/alas:12/8 s 
Kippauskulma:70 ° 
Runkonivelen kääntö:45,0 ° 
Polttoainesäiliö:365 l 
Ureasäiliö:46 l 
Mitat, PxLxK:10 365×2 996×3 395 mm Liebherr-Finland Oy vastaa merkin koneiden maahantuonnista ja jälleenmyynnistä.


Lue seuraavaksi