Uutiset

Työkoneet

Liebherr VarioBase lisää turvallisuutta

Perinteisesti nosturin kapasiteetista ei pystytä käyttämään kuin murto-osaa silloin, kun tilaa työmaalla on tukijaloille rajoitetusti. Liebherr on tuonut markkinoille uuden ominaisuuden, jonka avulla tukijalkoja voidaan jokaista ajaa erikseen omalle tuentaleveydelleen.

Näin esimerkiksi toisen puolen tukijalat voidaan ajaa kokonaan ulos toisen puolen ollessa nollaetäisyydellä. Näin täysin tuetulla puolella saadaan käyttöön maksimi kapasiteetti, kun ilman VarioBase –ominaisuutta olevan nosturin taakka ja sallittu etäisyys jäävät reilusti pienemmäksi. VarioBase eli vapaasti suomennettuna erillistuenta takaa siis sen, että ahtaissa paikoissa koko nostokapasitetti voidaan saada käyttöön. Nosturin käyttö tehostuu ja turvallisuus lisääntyy.

Nosturionnettomuuksia voidaan tehokkaasti ehkäistä uuden järjestelmän avulla, luvataan Liebherriltä.Tietokonejärjestelmä Liccon mittaa koko ajan tukijalkojen pituuksia ja maahan kohdistuvaa voimaa. Näiden mukaan määräytyy sallittu etäisyys, johon taakka voidaan siirtää. Selvää on, että suurimmat taakat voidaan liikuttaa leveämmän tuennan puolella.

Kuljettajan on helppo graafisesta näytöstä tarkkailla nostotapahtuman etenemistä. Selkeä näyttö kertoo tukijalkojen kuormitustilanteen sekä puomin suunnan.  Vihreä pallo näyttää sen, missä koneen painopiste kulloinkin sijaitsee. Nostotapahtuma voidaan niin ikään suunnitella ja ajaa etukäteen järjestelmässä. Liccon work plannerin avulla työmaan nostot voidaan simuloida etukäteen myös toimiston tietokoneilla.

Oheisessa VarioBase –videossaan Liebherr näyttää konkreettisesti, kuinka suuri ero saavutetaan perinteisen ja uuden järjestelmän välillä. Kaksi kappaletta LTC 1045-3.1.mobiilinostureita on ajettu rinnakkain. Kun kokeessa käytössä on 4,4 metriä tuennalle, niin perinteisessä järjestelmässä molemmille puolille konetta saadaan vain 50 prosentin tuenta.

VarioBase –järjestelmässä ajetaan noston puolelle 100 prosentin tuentaleveys ja toinen puoli jätetään nollaan prosenttiin. Perinteinen järjestelmä pysäyttää kuorman kohtaan, jossa kahden tonnin kuormaa on ajettu ulos 20,5 metriä. Vario Base jatkaa huomattavasti  pidemmälle ja ulottuvaisuutta saadaan maan tasossa kaikkiaan 33 metriä, mikä on Liebherrin mukaan 12,5 metriä enemmän kuin perinteisellä tuennalla.

Ensimmäinen VarioBasella varustettu kone toimitettiin viime vuoden lopulla Turussa pääkonttoriaan pitävälle Nostokonepalvelu Oy:lle (kuva). Kyseessä on 130 tonnin mobiilinosturi LTM 1130-5.1.

”Hirveästi ei meillä kokemusta koneesta vielä ole tai varsinkaan sen VarioBase –ominaisuudesta. Kone oli Vuosaaren satamassa pitkällä keikalla. Tilaa oli joka suuntaan,  joten uutta ominaisuutta ei vielä ole päästy täysillä hyödyntämään. Tämä on vähän opettelua vielä”, aloittaa Matti Nieminen Nostokonepalvelusta.

”Yksi käyttökohde koneelle tulee ehdottomasti olemaan isompien koneiden kokoamisessa. Kun usein joudutaan toimimaan tieltä tai muuten ahtaasta tilasta, niin nyt saadaan enemmän kapasiteettia käyttöön komponenttien nostoon.”

”Kuljettajalle uuden järjestelmän sisäistäminen asettaa myös haasteita. Esimerkiksi nostotapahtuman simuloiminen on vaativampaa kuin perinteinen nostotaulukon paperilta katsominen,” lopettaa Nieminen.

”Aika näyttää, kuinka suuri hyöty VarioBasella saavutetaan”, lopettaa Nieminen.

”Moni on sanonut, että VarioBase on merkittävintä, mitä nosturialalla on kehitetty sitten TeleMatic -puomin jälkeen. Uskon, että vuosien kuluttua joillain aloilla, kuten öljyteollisuudessa, VarioBase tulee vaatimukseksi, jota ilman ei pääse töihin. Turvallisuus järjestelmän myötä paranee ehdottomasti”, jatkaa Liebherrin nosturimyynnistä vastaava Mika Taimisto.

”Vanhaa järjestelmää kuljettaja saattoi huijata syöttämällä sinne enemmän vastapainoa, kuin mitä todellisuudessa koneesta löytyi. Näin säästettiin aikaa, kun ehkä työmaalle ei säästösyistä oltu tuotu enempää painoja ja aikaa ei haluttu tuhlata odotteluun. Järjestelmä ei tiennyt paljonko painoa todellisuudessa oli ja näin saatettiin nostaa koneen stabiliteettia uhaten. Nyt VarioBase laskee tukijalkojen aikaansaamaa painetta ja tietää todellisen vastapainojen ja koneen painon, joten kuljettaja ei enää voi vääristellä totuutta”, lopettaa Taimisto.

VarioBase on tällä hetkellä lisävaruste. Kevään Intermat-näyttelyssä VarioBase tulee olemaan näyttävästi esillä.

Lue seuraavaksi