Uutiset

Työkoneet

Liebherr uudisti pyöräkuormaajiaan

Alun perin Liebherr-pyöräkuormaajien L 526 (11,8-12,4 t/100 kW), L 538 (13,5-14 t/120 kW) ja L 546 (14,2-14,5 t/138 kW) maailman ensi-illan piti olla toukokuussa IFAT-messuilla Saksassa. Koska kaikki tapahtumat keväältä on peruttu tai siirretty, niin näidenkin koneiden julkinen esiintyminen siirtyi tuonnemmaksi. Stage V -tasolle päivitettyihin pyöräkuormaajiin on tehty lukuisia parannuksia ja muutoksia.

Kahden pienemmän mallin konepeiton alla tehoa kehittää neljä- ja suurimman kuusisylinterinen diesel. Valmistaja on John Deere. Päästöt piiskataan Stage V -vaiheen edellyttämälle tasolle sekä hapetuskatalysaattorin (DOC), AdBlue:n (SCR) että partikkelisuodattimen (DPF) avulla.

Konepeitto on muotoiltu uudestaan tavoitteena parempi näkyväisyys takaviistoon pyörille. Liebherr kertoo optimoineensa hydrostaatisen voimansiirtolinjan nyt antamaan entistä enemmän tehoa kasalle tunkeutumiseen. Maksimi nopeus kaikille kolmelle on 40 kilometriä tunnissa.

Saatavana on sekä Z- että teollisuusnostoihin tarkoitettu suora aisasto.

Toinen kuormaustehoa lisäävä muutos on nostoaisoissa. Nostosylinterien kokoa on kasvatettu sekä suuren murtovoiman omaavassa Z-aisastossa että vaakatasonoston tarjoavassa teollisuusversiossa. Liebherr lupaa jopa 20 prosenttia suurempaa nostotehoa ja samalla tietenkin parempia kaatokuormia.

Edelleen Liebherr sanoo kehittäneensä sylinterien päätyvaimennukset entistä pehmeämmiksi, mikä vähentää tärinää ja parantaa kuljettajan mukavuutta.

Mahdollisimman taakse sijoitettu moottori toimii vastapainona ja lisää tietenkin kaatokuormaa.

Vastapainoa ei ole tarvinnut kasvattaa, vaikka kaatokuormat ovat hieman kasvaneet. Painopiste on saatu optimoitua kohdalleen sijoittamalla mahdollisimman paljon komponentteja mahdollisimman taakse. Esimerkiksi moottori sijaitsee taka-akselin takana.

Ilmanotto tapahtuu heti ohjaamon takaa eli jäähdytyspaketti on sijoitettu takaamaan mahdollisimman puhtaan ilman sisään otto. Pölyisiä oloja varten on saatavana siipien takaisin pyöritys sekä erilaisia lisäsuojia jäähdyttimen kennolle. Tuulettimen siivet pyörivät lämpötilaohjatusti eli eivät ole riippuvaiset moottorin kierroksista.

Tehtaalta saa nyt midiluokan mallit myös ilman ohjauspyörää, jolloin runko-ohjausta hallitaan vasemmanpuoleisella vivulla.

Ratilla tai ilman

Ohjaamo on täysin uusi näihin kokoluokkiin ja sen toteutus vastaa pitkälti suuremmista XPower-malleista tuttua konseptia. Lattialle on tullut tasaista pintaa enemmän, kun polkimet on siirretty 40 millimetriä eteenpäin. Tuulilasi on aiempaa suurempi ja sen eteen saa lisävarusteena puhdistusta helpottamaan ylös nostettavan metallisuojan, jos työtehtävät sellaista vaativat.

Kosketusnäyttö on nyt yhdeksän tuuman kokoinen ja on se on sijoitettu ohjaamon oikeanpuoleiseen pystypalkkiin. Käyttöliittymä on Liebherrin mukaan uusi ja kuljettajan on nyt helpompaa navigoida eri valikoissa. Näyttöä voidaan säätää korkeussuunnassa kuljettajan pituuden mukaan.

Erilaiset varoitukset ja hälytykset ovat toteutettu sekä äänin että visuaalisin merkkivaloin. Ohjaamon oikeanpuoleinen sivuikkuna on nyt avattavissa liu’uttamalla, mikä helpottaa vaikkapa yhteydenpitoa jalkamiehiin työmaalla. Ilmastointilaitteen tehoakin on nostettu.

Jo aiemmin esiteltyihin Xpower-malleihin esitellyt ohjausvaihtoehdot ovat nyt saatavana midiluokankin koneisiin. Ohjauspyörä on se perinteinen ja ehkä nykyään vielä yleisin vaihtoehto. Toinen mahdollinen ohjaustapa on vasemmanpuoleinen joystick eli vipuohjaus. Ohjauspyörä voi olla vaihtoehtoisena säilytetty, mutta kuormaajan voi hankkia myös kokonaan ilman rattia. Näin ollen ohjauspyörän pylvään puuttuminen lisää entisestään tilaa kuljettajan edessä.

Liebherrin mukaan vipuohjaus vaatii vain erittäin pienet liikkeet, joten se on ergonominen käyttää. Kyynärvarsi lepää tuen varassa ja suunanvaihto tapahtuu niin ikään vasemmasta hallintavivusta. Ajovivun poikkeaman luvataan vastaavan tarkasti runko-ohjauksen asentoa.

Ilman otto tapahtuu ohjaamon takaa.

Myös turvallisuuden parantamiseen tähtääviä avustajia on nyt tuotu myös midiluokan koneisiin. Näitä ovat liikkeen havaitseminen ja siitä hälyttäminen koneen takana, tehdasasenteinen vaaka, renkaiden paineiden valvonta, mukautuvat työvalot sekä 360-asteen kamerajärjestelmä.

Liebherr tekee aina uusille malleilleen polttoaineen kulutustestin samalla kaavalla. Pyöräkuormaajilla tehdään normaali työkierto eli kauha täyteen kasalta ja 20 metrin kantomatka sekä tyhjennys tietyn korkeuden yli. Midiluokan koneilla kiertoa toistetaan niin kauan, että viisi litraa menolientä on kulunut.

Malli L526 vei 8,3, L538 10 ja L546 10,5 litraa tunnissa. Kauhakoot vastaavasti 2.1, 2.6 ja 2.8 kuutiometriä.

Lue myös: VM Suomalainen – Lisää sinisiä Liebherreitä.





Lue seuraavaksi