Uutiset

Työkoneet

Liebherr TA 230 Litronic 28 tonnin hyötykuormalla

Tällä hetkellä kaikki valmistajien kone-esittelyt ovat siirtyneet kutakuinkin verkkoon. Etäältä seurattu lanseeraus on kaukana paikan päällä olemisesta, eikä esimerkiksi koeajomahdollisuutta ole. Toivottavasti tästä päästään vielä joskus normaalikäytäntöön. Rautaa on huomattavasti antoisampaa katsoa vierestä kuin videokuvasta kännykältä tai tietokoneelta.

Liebherr noudatti pakostakin nyt samaa kaavaa. Dumpperin TA 230 Litronic lyhyt esittelytilaisuus vietiin läpi reaaliaikaisena virtuaalilähetyksenä.

Liebherr on kehittänyt uuden sukupolven dumppereitaan myös asiakkaita haastattelemalla. Pyrkimyksenä oli kehittää monipuolinen konsepti, jonka ominaisuudet riittäisivät kaikkiin dumppereiden sovellusalueisiin, kuten kaivoksille, suuriin infraprojekteihin sekä myös tunneleihin.

Muotoilu on uutta ja sen ansiosta maastokelpoisuuskin on kasvanut. Esimerkiksi etupään maavaraa on saatu kasvatettua. Rakennetta on pyritty optimoimaan kaikin tavoin. Esimerkiksi voimansiirto komponentteineen sijaitsee ohjaamon alla ja pakokaasujen jälkikäsittelylaitteisto vastaavasti ohjaamon takana.

Oskilloiva keskinivel on laitettu uusiksi ja sen laakerointia on vahvistettu kestämään rasitusta vieläkin paremmin. Myös akselien ripustus on tehty niin, että maavara on mahdollisimman suuri. Takapään teli on niin ikään oskilloiva ja molemmille akseleille on lukot.

12-litrainen dieselmoottori (Liebherr D956) on kuusisylinterinen ja tehoa saadaan 265 kilowattia. Ja turha kait mainita, että päästöluokka on Stage V. Täysautomaattinen Powershift tarjoaa kahdeksan vaihdetta eteenpäin.

Luistonestojärjestelmä on vakiovaruste. Vakiona on myös vaaka, joka kertoo kuljettajalle lavan lastin painon ohjaamon näytössä. Ohjaamon katolle ulos saa myös tavoitepainon saavuttamisesta kertovat valot (vihreä/punainen).

Kuorman tyhjentyminen on valmistajan mukaan entistä nopeampaa, sillä 18,1 kuutiometrin vetoisen lavan kulmia on pyöristetty. Lavassa on myös pakokaasujen avulla toteutettu lämmitys materiaalin kiinnijäätymisen estämiseksi.

Komentosilta uusiksi

Ohjaamo on uusi. Pystypilareita on maksimi näkyvyyden saavuttamiseksi vähennetty. Lasipintaa on kuin kasvihuoneessa. Koneen nokka on myös muotoiltu reilusti alaspäin viettäväksi, joten aivan eteenkin näkee hyvin. Yhdeksän tuuman kokoisesta kosketusnäytöstä hallitaan useita toimintoja ja samaan näyttöön välittyy myös kuva peruutuskameralta.

Säilytystilaa, kuten erilaisia lokeroita, on lisätty ohjaamoon. Ovi on suurempi ja portaat antavat paremman kulun komentosillalle ja sieltä pois, luvataan Liebherriltä. Vakiona on jo led-ajovalot, mutta lisävarusteena on saatavilla runsaasti muutakin led-valaistusta, kuten esimerkiksi ohjaamon lähestymisvalot.

Uuteen dumpperiin on saatavana erilaisia kuljettajaa helpottavia avustajia ja lisävarusteita kuten mäkilähdön avustin, nopeusrajoitin, kippisylinterien päätyvaimennus sekä kippauskorkeuden rajoitin. Pitkää päivää tekevä arvostanee myös tietoa, että ohjauspyörän kierrosten suhde kääntöön säätyy koneen nopeuden mukaan automaattisesti. Tämä antaa Liebherrin mukaan ensiluokkaisen ajotuntuman.

Päivittäiset tarkistukset hoituvat eri kohtiin asennettujen älykkäiden anturien avulla. Ne käyvät moottoria käynnistettäessä läpi esimerkiksi eri öljy- ja nestetasot sekä keskusvoitelujärjestelmän tilan. Kuljettaja näkee näyttöruudusta, onko johonkin puututtava.

Suurin osa eri huoltokohteiden käsittelystä sekä polttoaineen ja urean täyttö onnistuvat maantasossa seisten.

Liebherr TA 230:n tyhjäpaino on 24 600 ja kapasiteetti 28 000 kilogrammaa. Maksimi siirtonopeus on 57 kilometriä tunnissa eteen- ja 16 taaksepäin. Lavan tilavuus on 18,1 kuutiometriä.


Lue myös: Liebherr entisöi 60 vuotta vanhan LSL 1500 -pyöräkuormaajansa.Lue seuraavaksi