Uutiset

Työkoneet

Liebherr entisöi 60 vuotta vanhan LSL 1500 -pyöräkuormaajansa

LSL 1500 on Liebherrin pyöräkuormaajamalli 1960-luvun alusta. Yksi alkuperäinen yksilö entisöitiin äskettäin entiseen loistoonsa Liebherrin Bischofshofenin tehtaalla. Kyseinen kone on viimeinen näihin päiviin asti säilynyt Liebherrin kuormaaja. Kyseinen kone oli käytössä yli 40 vuotta aina 2000-luvun alkupuolelle asti.

Nyt lähes 60 vuotta julkistuksen jälkeen Liebherr entisöi yhden ensimmäisistä silloin valmistamistaan pyöräkuormaajistaan. Kyseinen yksilö on tiettävästi vanhin olemassa oleva Liebherrin pyöräkuormaaja. Kunnostustyöhön käytettiin aikaa noin 650 tuntia. Nyt tämä retrokuormaaja toimii näyttelykappaleena Bischofshofenin tehtaalla. 

Liebherrin pyöräkuormaajien vanhin ja uusin malli samassa kuvassa. Vasemmalla lähes 60 vuotta vanha LSL 1500 ja oikealla uusimman sukupolven L 514.

”Koneiden ja laitteiden kehityksessä olemme joka päivä tekemisissä teknologian viimeisimpien saavutusten ja uusimpien trendien kanssa. Kehityksen kovasta vauhdista huolimatta kunnioitamme myös juuriamme. Tästä entisöidystä koneesta näemmekin, että Liebherr synnytti edistyksellisiä koneita jo kuusi vuosikymmentä sitten”, sanoo Bischofshofenin tehtaan johtaja Martin Gschwend. Miehen vastuulla on Liebherrin maailmanlaajuisesti toimitettavien pyöräkuormaajien valmistus.

Nyt tehtaalla pääsee näkemään erittäin harvinaisen Liebherr LSL 1500 -pyöräkuormaajan, joka on valmistettu 1960-luvun alkupuolella. Kone on ainut jäljellä oleva viiden kappaleen pilottisarjasta. Se on myös vanhin säilynyt Liebherrin kuormaaja. Nyt kone entisöitiin alkuperäiseen loistoonsa tarkalla kädellä Bischofshofenin tehtaalla.

Liebherrin Bischofshofenin tehtaan entistä ja nykyistä henkilökuntaa takanaan entisöity pyöräkuormaaja.

Romuraudasta näyttelykappaleeksi

Entisöity koneveteraani vietti työntäyteisen elämän. Muutaman vuoden soramontulla työskentelyn jälkeen kone siirtyi vuonna 1980 Lounais-Saksan Biberachista vähän idemmäs Ummendorfiin. Siellä LSL 1500 -kuormaaja palveli logistiikkahommissa parisenkymmentä vuotta. 2000-luvun alussa, kun kone oli 40-vuotias, Liebherr lunasti sen itselleen ja säilöi myöhempiä aikoja varten. Säilytyspaikka ei kuitenkaan ollut tämän historiallisen koneen loppusijoituspaikka, vaan vuonna 2019 Liebherr-Werk Bischofshofen GmbH päätti restauroida tämän viimeisen LSL 1500:n alkuperäiseen asuunsa. Aika oli tehnyt koneeseen tehtävänsä ruosteen muodossa.

Kunnostus aloitettiin keväällä 2020. Kone purettiin osiin ja jokainen yksittäinen osa viimeistä ruuvia myöden entisöitiin. Työryhmälle toimenpide oli muutakin kuin pelkkää nostalgiaa.
”Monet oppipojat pääsivät näin tutustumaan ja ymmärtämään entisaikojen tekniikkaa”, kertoo Andreas Scharler, joka on johtanut korjaamoa pitkään.

Monissa asioissa tarvittiin teknistä taitoa ja improvisaatiota.
”Se oli helpottava hetki, kun tehokas kuusisylinterinen dieselmoottori jyrähti taas pitkästä aikaa käyntiin”, sanoo Scharler, joka ryhmänsä kanssa käytti noin 650 työtuntia vintage-kuormaajan kunnostamiseen.

Kappale pyöräkuormaajien historiaa

Jo 1950-luvulla Liebherr testaili sen aikaisia pyöräkuormaajien varhaismalleja. Kahden ensimmäisen prototyypin, Elephantin ja Mammothin, piti selviytyä renkaiden suuresta kulumisesta sekä huonosta pidosta.

60-luvun alussa Liebherr sai viimein jalkeille luotettavan pyöräkuormaajan prototyypin, LSL 1500:n. Sen omapaino oli noin 10 tonnia ja moottoriteho 108 hevosvoimaa (79,4 kW). Koneita tehtiin viiden kappaleen pilottisarja. Tukeva runkorakenne ja tehostettu takapyöräohjaus olivat luksusta noina aikoina. Voimansiirrossa oli momentinmuunnin sekä neliveto, jonka pystyi tarvittaessa kytkemään pois päältä. 

Tyhjennyskorkeutta uudelle konemallille saatiin kolmisen metriä. Näin työmailla pystyttiin käyttämään aikaisempaa korkeampilaitaisia kuorma-autoja. Huonoja kelejä varten koneeseen sai ”pressuohjaamon” lämmityslaitteineen. Noina aikoina koneissa ei vielä ollut umpinaisia ohjaamoja.

Liebherr mainosti tuolloin uutta LSL 1500 -malliaan näin. ”Uuden koneen suunnittelun perustana on monien vuosien kokemus maansiirtoalan koneista.”


Koneen restaurointi käynnissä Liebherrin Bischofshofenin tehtaalla.


LSL 1500 kuormaamassa soraa 1960-luvun alussa.


Rättiohjaamo oli luksusta 1960-luvulla.


Lue seuraavaksi