Uutiset

Työkoneet

Liebherr LTM 1300-6.2: 1 moottori, 2 voimansiirtolinjaa

Liebherrin uusimpia mobiilinosturipuolen innovaatioita on konstruktio, jossa yksi alavaunuun sijoitettu dieselmoottori antaa tehoja sekä voimansiirrolle että nostoon. Akseleille voima välittyy alempaa ja nosturin hydraulipumpuille ylempää voimansiirtolinjaa pitkin. Edelleen uutuus on varustettu Eco-toiminnalla, joka säästää polttoainetta. Yksimoottoriteknologialla on toki useita muitakin etuja.

Suomeen ja Havatorin Espoon toimipisteeseen jo ehtinyt 300 tonnin kuusiakselinen mobiilinosturi on tyyppimerkinnältään LTM 1300-6.2. Mallistossa se korvaa 250 tonnin LTM 1250-6.1 -mobiilinosturin. Hydraulisen puomin pituus on 78 metriä. LTM 1300-6.2 voidaan lisäksi varustella kiinteällä ristikkojibillä tai luffaavalla ristikkojibillä. Maksimi vastapaino on 96 tonnia.

Havatorin kone on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se on osa viiden nosturin kauppaa. Neljä muuta ovat 95 tonnin LTM 1095-5.1 -malleja.

Työmaalle saapuessaan kuljettaja sammuttaa moottorin ja kiipeää ylös nosturin ohjaamoon. Sieltä hän käynnistää alavaunun dieselmoottorin uudestaan niin sanotulla ”crane modella” eli nosturimoodilla. Tämä kytkee ylemmän voimansiirtolinjan. Kun siirtoajossa kahdeksansylinteriseltä Liebherr-dieselmoottorilta otetaan ulos 450 kilowatin teho, riittää nosturikäytössä 180 kilowattia. Moottori käy nostotyön aikana varsin pienillä kierroksilla eli hyvin taloudellisesti.

Kun nosturi on varustettu vain yhdellä moottorilla, niin 700 kilon säästynyt paino on käytetty nostokapasiteetin lisäämiseen. Etu on myös se, että mobiilinosturissa tarvitaan vain yhdet pakokaasujen jälkikäsittelylaitteet. Liebherr on kehittänyt myös uuden Eco-alueen, jonka avulla pyritään säästämään polttoainetta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nosturi käy työmaalla noin 60 prosenttia tyhjäkäyntiä.

Nosturin Liccon2-hallintajärjestelmä ehdottaa 150 sekunnin kuluttua kuljettajalle Econ valitsemista, mikäli vipuun ei ole koskettu tuona ajanjaksona. Vihreä symboli alkaa vilkkua näytössä. Mikäli kuljettaja ei tee mitään, Eco kytkeytyy päälle 30 sekunnin kuluessa. Jos kuljettaja koskee vipuun tai painaa kaasua, Eco jää kytkeytymättä. Näin esimerkiksi silloin, jos kuljettaja tietää nostojen jatkuvan hetimmiten.

Eco-toiminto kytkee ylemmän hydraulipumpuille tulevan voimansiirtolinjan pois päältä, jolloin dieselmoottori voi käydä tyhjäkäynnillä kuormittamattomana. Kuljettaja saa kytkettyä voimansiirron nostohydrauliikalle takaisin päälle painamalla hallintavivussa olevaa nappia tai kaasua. Liebherr on verrannut testeissään vanhaa kahdella dieselmoottorilla varustettua mallia uuteen yksimoottoriseen ja päässyt noin 10 prosenttia pienempään polttoaineen kulutukseen.

Havatorin uusi LTM 1300-6.2 on varustettu myös uudella VarioBase-toiminnalla, jonka avulla tukijalkoja voidaan ajaa erikseen omalle tuentaleveydelleen.

Havatorin uuden, yksimoottoriteknologiaa käyttävän LTM 1300-6.2 -mobiilinosturin kanssa luovutettiin myös uusi  LTM 1095-5.1. Kuvassa Liebherr Finlandin nosturimyynnistä vastaava Mika Taimisto (vas.) yhdessä Havatorin Markku Alhrothin ja kuljettaja Kimmo Saukkoriipin kanssa.

Taimiston mukaan yhdellä moottorilla varustetuista nostureista on tehty Suomeen jo lisäkauppojakin.

Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltian maissa operoiva Havator Group on viime vuosina kasvanut kovalla vauhdilla. Suomi ja Ruotsi ovat Havatorin päämarkkinat ja yhtä suuret merkityksiltään. Liikevaihto on viime vuosina ollut 100–110 miljoonaa euroa ja työntekijöitä tällä hetkellä on noin 500, joista Suomessa työskentelee parisensataa. Nostureita on vuokrattavana noin 300 kappaletta.

Lue myös: Liebherr Vahva Suomessakin ja Werk Ehingen GmbH on taivaanvalloittajien kotipesä.

Lue seuraavaksi