Uutiset
Liebherr LR13000 Euroopan ensi-illassa
Vierailin melko tasan kaksi vuotta sitten Liebherrin nosturitehtaalla Saksan Ehingenissä (Werk Ehingen GmbH). Tuolloin tehtaan koekentällä kasattiin Mammoet USA:lle matkalla ollutta, 3000 tonnin ristikkopuominosturia LR13000 (kuva). Sen ensimmäinen keikka oli kesästä 2012 alkaen ydinvoimalatyömaalla Indianassa.
Nyt nosturijättiläinen on tehnyt paluun Eurooppaan ja Hollantiin. Kyseessä on vasta sen toinen työmaa. Nosturi laivattiin valtameren yli Bremenhaveniin asentamaan hollantilaiseen Aeolus-alukseen neljä kappaletta 87 metriä pitkiä ja 940 tonnia painavia tukijalkoja.
https://www.youtube.com/watch?v=USCJcNgORG0
Nosturilaitteistolla varustettua Aeolus-alusta tullaan käyttämään muun muassa merenpäällisten tuulivoimaloiden pystytysapuna. Nosto-operaatio on herättänyt Lloydin mukaan Hollannissa runsaasti kiinnostusta. Valokuvien ottajia, kiikaroitsijoita ja muita uteliaita on riittänyt telakka-aiden taakse tungokseen saakka.
Nyt käyttöönotettu, Hampurissa rakennettu (video) ja veden päällä ja alla rakentamiseen erikoistuneen Van Oordin omistama Aeolus on kehitetty juuri tuulivoimapuistojen osien kuljettamiseen ja pystytykseen merellä. Se on 139 metriä pitkä, 38 metriä leveä ja syväys on 5,7 metriä. Maksimi nopeus on 12 solmua. Laivaan asennetun nosturin kapasitetti on 900 tonnia 30 metrin toimintasäteellä. Aluksessa on majoitustilat 74 miehistön jäsenelle.
Liebherr LR13000 kasattiin nyt siis toisen kerran Bremenhavenin satamaan. Puomia jatkettiin vielä niin sanotulla ”PowerBoom” -osiolla, joka lisäsi maksimi nostokorkeutta 48 metriä. Alunperin kokoamiseen oli varattu neljä viikkoa, mutta Mammoetin asentajista ja Liebherrin omasta kasausporukasta koostunut ryhmä sai homman valmiiksi 12 päivässä.
Ensimmäinen tukijalka piti nostaa aluksessa sijaitsevan nosturin rakenteen läpi. Nostotyö tapahtui kelluvan ”Matador 3” -nosturin avulla. Pitkä terässylinteri piti nostotyön edetessä välillä tukea laivan kannelle asentoonsa nosto-otteen siirtämistä varten. 1000 tonnin kuormaa siirrettiin maksimissaan 23 metrin etäisyydellä. Mammoetin kehittämän hydraulisen kiinnityssysteemin ansiosta teräsjalkoihin piti ainoastaan porata neljä kiinnitysreikää.
Tukijalkojen lisäksi laivaan piti nostaa ja asentaa massiivinen hydrauliyksikkö, joka antaa voiman tukijalkojen nostoon ja laskuun. Aeolus pystyykin valmistajansa mukaan tuulivoimalakomponenttien asennukseen vielä 45 metrin syvyisessä vedessä. Kun jalat oli saatu paikoilleen, nostettiin veden alle asemiinsa vielä 180 tonnia painavat ”kengät”, jotka kiinnitettiin tukijalkojen alapäähän, kun laiva oli ajettu niiden päälle.
Sukeltajat huolehtivat tukijalan rungon ja kengän yhteenliittämisestä. Tässäkin tarvittiin LR13000 apua. Koko tukijalkojen asennustyö kesti viikon päivät ja työtä tehtiin vuorokauden ympäri. Päivänvalossa tapahtuneet nostot suunniteltiin aina yöaikaan.