Uutiset

Työkoneet

LEPAA 2017: Lähes kolmannesvuosisata toimintaa täyteen

Traktorikorjaamosta monipuoliseksi konetaloksi jalostunut Hautala Service Oy viettää juhlavuotta. Perheyrityksellä on nyt plakkarissa, siis koossa, kolmekymmentä kiireistä toimintavuotta. Korjaamotoiminta on täydentynyt vuosien saatossa monimuotoisella konekaupalla. Tänä päivänä Hautala Service myös maahantuo ja myy usean merkkisiä koneita ja laitteita.

Hautala Service Oy:n toimitusjohtaja Arto Hautala vierellään yksi yrityksen menestystuote, sauvaohjattu Grasshopper-ruohonleikkuri. Kuvan yksilö on saanut asiakkaan toiveiden mukaisesti kokomustan kuosin.

Tehopaketti selkään. Uusi Pellenc 1500 Ultra Lithium Battery on nyt valmistajan tehokkain virtalähde. Sille luvataan yhdellä latauksella jopa 3,5 työpäivän käyttöaika pensasleikkurikäytössä, oksasaksilla jopa kymmenen päivän. Akku painaa 7,5 kiloa ja se kulkee valjaiden avulla huomaamattomasti reppuselässä. Se soveltuu käytettäväksi lähes kaikkien Pellenc-työkalujen kanssa. Myös pyörillä kulkevan, perässä käveltävän ruohonleikkurin kanssa. Siinä akku kiinnitetään suoraan itse leikkuriin.

Lepaalla perinteisellä paikallaan pääportin jälkeen heti vasemmalla ollut Hautala Servicen osasto oli kasvanut viimevuotisesta. Juhlavuoden kunniaksi uutuuksia ja jo tutumpaa tavaraa oli runsaasti esillä, joten laajennus olikin tarpeen. Yrityksen toimitusjohtaja Arto Hautala hääri tapansa mukaisesti vilkkaana osastolla uutuuksia esitellen. Hautala Servicen toiminta on vuosien saatossa paisunut alun huoltokorjaamotoiminnasta kattavaksi ammattilaisten viher- ja puistoalueiden koneiden myynniksi. Toki huoltotoiminta on edelleen osa yrityksen arkea. Huolto- ja varaosatoimintaa leimaa nopeus. Varsinkin kun Suomessa vihersesonki on melko lyhyt, ei koneiden pidä silloin seisoa varaosien odottelun johdosta. Yritys onkin panostanut varaosavaraston monipuolisuuteen.

”Pyrimme pitämään varaston hyllyillä kaikkien omaa maahantuontia olevien koneiden varaosia lähes koko paletin verran. Tilatut osat pyritään aina samaan liikkeelle saman päivän aikana mahdollisuuksien mukaan. Tällainen toimintamalli toki sitoo paljon pääomaa, mutta se luo osaltaan luottamusta asiakaskunnassamme”, sanoo Arto Hautala. Ja näistä periaatteista yritys ei etelä-pohjanmaalaiseen tyyliin tingi.

Maailman uutuutena esitelty kauko-ohjattava rinneleikkuri, AS Motor 940 Sherpa 4WD RC. Se on hydrostaattisella nelivedolla varustettu ruohonleikkuri vaikeaan ja runsaskasvuiseen maastoon. AS Motor 940 Sherpa leikkaa jopa 1,5 metrin heinää tukkeentumatta, eikä pieni seassa oleva pajukkokaan aiheuta ongelmia. Kiitos siitä kuuluu leikkuulaitteen taakse purkavalle rakenteelle. Matalan painopisteen myötä Sherpa soveltuu jyrkkiinkin rinteisiin. Laite on lähtökohtaisesti perinteinen päältä ajettava ruohonleikkuri istuimineen ja hallintalaitteineen, mutta kun maasto käy kuskille ylivoimaiseksi, voidaan konetta siirtyä käyttämään langattomalla kauko-ohjaimella. Moottorina Briggs & Strattonin kaksisylinterinen bensiinimoottori (16,5 kW), leikkuuleveys 0,9 metriä ja polttoainesäiliön tilavuus 15 litraa. Kauko-ohjaimen kantavuus on parhaimmillaan 300 metriä. Laite on rekisteröitävissä tieliikennekäyttöön.

 

 

Yhdeksänkymmentäluvun lopun Amerikan matkan peruja oleva Grasshopper-leikkureiden maahantuonti ja myynti muodostavat nykyisin merkittävän osan yrityksen toiminnasta. Lujatekoiset jenkkikoneet ovat löytäneet paikkansa suomalaisten puutarha-ammattilaisten sydämistä ja etenkin talleista. Grasshopperin toimintaperiaate, sauvaohjaus, sai aluksi hieman torjuvan vastaanoton asiakkaissa. Käyttökokemusten karttuessa kukaan laitteen hankkinut ei ole enää valmis luopumaan kyseisestä laitteesta, yhtenä vahvana kriteerinä juuri sauvaohjaus. Hautala Service on toimittanut Suomeen jo reilut tuhat Grasshopper-leikkuria kuluvan vuosituhannen aikana.

Hautala Servicen tarjonnasta löytyy myös nurmikon ilmastimia. Tässä uusin, Billy Goat CR550HC -pystyleikkuri. Moottorina varmatoiminen nelitahtinen Honda GC160 -bensiinimoottori (3,4 kW). Työleveys on 0,5 metriä ja laite on itsevetävä. Säilytys on helppoa kokoon taittuvien kahvojen johdosta.

”Jokainen toimittamamme Grasshopper on vielä tänäkin päivänä käyttökuntoinen ja ahkerassa käytössä”, kehaisee Arto Hautala. Vuosien saatossa ruohonleikkuukalusto on täydentynyt pienemmillä Etesian koneilla ja erilaisilla erikoiskoneilla. Nytkin Lepaalla nähtiin uusi AS Motor -merkkinen rinneleikkuri. Akkukäyttöisten laitteiden viime vuosien vilkkaan kehityksen myötä ne ovat vallanneet alaa myös puutarhanhoidossa. Hautala Service aloitti tämän vuosikymmenen alussa korkealaatuisten ranskalaisten Pellenc-akkutyökalujen maahantuonnin ja myynnin. Pellenc-tuotteet ovat osoittautuneet käytössä todellisiksi ammattilaisten akkukoneiksi. Erityistä kiitosta ne ovat saaneet juuri akun kestosta ja käyttöiästä.

Ruohonleikkureiden ja akkutyökalujen lisäksi Hautala Servicen repertuaarista löytyy monipuolinen valikoima erilaisia erikoiskoneita nurmen- ja puistonhoitoon, kuten nurmen ilmastimia, puhaltimia, harjalaitteita, murskaimia ja silppureita. Ja tietenkin tarjolla on monen moista muuta viheralalla tarvittavaa varustetta, tarviketta ja lisälaitetta.

Ilmajoella Seinäjoen kupeessa toimiva yritys työllistää kymmenen henkilöä maahantuonnin, myynnin, jälkimarkkinoinnin ja huollon merkeissä.
Lepaalla nähtiin uutuuksia yrityksen lähes kaikilta tuotesegmenteiltä.

Pellenc Vinion -akkukäyttöiset oksasakset katkovat väsymättä oksia ja muuta pienkasvustoa. Niissä on tehoa vaikka sitkeämmänkin varren katkaisuun. Sormia on syytä varoa. Puristusvoimaa on yli kaksi tonnia.

 

Lue seuraavaksi