Uutiset

Työkoneet

LEPAA 2017: Järeää rikkaruohontorjuntaa

Rikkaruohojen torjunnan uusi aalto on hiipimässä Suomeenkin. J-Trading Oy:ltä löytyy siihen nyt järeät aseet. Yritys on nimittäin aloittanut hollantilaisten Heatweed-rikkaruohontorjuntalaitteiden maahantuonnin ja myynnin.

Heatweed on saavuttanut vankan jalansijan ei toivottujen kasvustojen torjunnan edelläkävijämaassa Hollannissa. Siellä kiinteistöhoidon toimijoille on tarjolla monenmoisilla menetelmillä toimivia rikkaruohontorjujia. Kuumalla vedellä toimivia Heatweed-laitteistojakin on nyt jo toimitettu Keski-Euroopan maihin ja eteläiseen Pohjolaan lähemmäs tuhat kappaletta.
Heatweed perustuu kuuman veden avulla tapahtuvaan kasvuston tainnuttamiseen. Laitteiston dieselöljyllä toimiva poltin kehittää lähes sata-asteista vettä, joka sitten johdetaan rikkaruohojen päälle joko manuaalisesti tai koneellisesti. Menetelmä on tehokas ja turvallinen tapa hävittää rikkakasveja. Siinä ei käytetä mitään haitallisia kemikaaleja, vain kuumaa vettä.

Tarjolla on kaksi laitekokoonpanoa. Perävaunun päälle asennettava kuumanvedenkehitin voidaan yhtälailla sovittaa pickup-auton lavalle. Siinä veden levitys kohteeseen tapahtuu varrellisella käsipistoolilla, kuten J-Tradingin Philip Juslin yhdessä kuvassa näyttää. Tätä yhden polttimen laitetta voidaan käyttää myös kuumavesipainepesurina.

Isompi versio soveltuu käytettäväksi vaikkapa kotimaisten kiinteistönhoitokoneiden kanssa. Heatweedin teknologiasta vastaava sekä yrityksen omistaja Johan Rud nojailemassa juuri tällaiseen järeään aggregaattiin. Se sisältää kaksi dieselpoltinta veden kuumentamiseen, oman 120 litran säiliön lämmitysdieselille, 800 litran vesisäiliön sekä muun tarvittavan tekniikan. Varsinainen ruiskutuspää sijaitsee koneen etupäässä. Ja kyseessä on älyllä varustettu vedenlevitin. Siinä olevat sensorit tunnistavat maassa olevan lehtivihreän, ja laite ruiskuttaa kuumaa vettä tarkasti vain niihin kohtiin, joissa jotain kasvustoa on. Näin se säästää vettä ja nopeuttaa toimintaa, kun vesitankkaukset vähenevät. Kuvassa etupään laitteen alla näkyvä viiva on sensoreiden tuottamaa violettia valoa.
Heatweed-rikkaruohontorjujien käyttökohteet ovat rajattomat. Niitä voidaan käyttää turvallisesti puistoissa, kaduilla, jalkakäytävillä, leikkikentillä, hautausmailla ja urheilualueilla.

 

 

Lue seuraavaksi